Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Konflikt rycker närmare

Med mindre än ett dygn kvar till blockad och strejk bryter ut är det tyst från HRF och Visita. Något nytt kollektivavtal är ännu så länge inte i sikte.

Publicerad 16 november 2020
Konflikt rycker närmare
HRF har varslat om blockad och strejk. Foto: Colourbox

Uppdatering: HRF:s varsel om strejk och blockad drogs tillbaka sent på måndagskvällen då parterna har kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

I morgon, den 17 november klockan 14 inleds konflikt. Om parterna inte kommer överens innan så är det stopp för nyanställning, övertid, mertid och inhyrning på alla arbetsplatser som omfattas av HRF:s Gröna riksavtal med Visita. Dessutom utbryter strejk på två arbetsplatser; Scanias personalrestaurang i Södertälje och personalrestaurangen på Forsmarks kärnkraftverk.

Blockaden, som berör alla arbetsplatser med Gröna riksavtalet, innebär att inte heller anställningsformen ”enstaka dagar” går att tillämpa så länge konflikten är i gång.

Det finns ännu tid för parterna att komma överens. Medlarna har arbetat i en vecka, och har som mål att presentera ett bud som man hoppas att båda ska acceptera.

Konflikten handlar i huvudsak om låglönesatsningen som ingår i LO-samordningen, samt trygghetsfrågor. HRF vill bland annat att den som har en deltidsanställning men regelbundet jobbar mertid ska kunna få sin tjänstgöringsgrad justerad.

I helgen gjorde LO ett uttalande till stöd för HRF:s krav. Man skriver bland annat: ”Att neka HRF:s medlemmar industrins normering just i år är särskilt provocerande. De hotell- och restauranganställda kan inte jobba hemifrån. De har burit svensk besöksnäring genom pandemin och de står fortfarande i främsta ledet när viruset härjar i samhället.”

Ingår i temat: Avtal 2020 35 artiklar

Alla artiklar i temat (32 till)