Nyheter avtal 2017

Varslade hotell kartlägger anställda

Förtroendevalda berättar om spänd stämning på flera av de varslade hotellen. Nu kommer rapporter om att arbetsgivare försökt ta reda på vilka av de anställda som är HRF-medlemmar.

Publicerad 7 april 2017
Varslade hotell kartlägger anställda
På flera av de varslade arbetsplatserna har anställda fått svara på frågor om de är med i facket eller inte. Foto: Mostphotos

Läget är spänt på flera av arbetsplatserna som varslats om konflikt. Förtroendevalda som Hotellrevyn pratat med berättar om information som tas ned och att de hindrats att gå runt på arbetsplatsen, förbjudits hålla möten på arbetsplatsen eller ens prata med kollegorna om konflikten.
– Cheferna har sagt till oss att vi inte får nämna strejken på jobbet och de har tagit ner anslagen om infomöte på vår fackliga anslagstavla. Det känns väldigt respektlöst, säger en förtroendevald som vill vara anonym.

Eva-Lotta Ramberg. Foto: Anna-Lena Lundqvist

En del arbetsgivare försöker också kartlägga vilka anställda som är medlemmar i facket. Det görs bland annat genom ett formulär med titeln ”Uppgift om organisationstillhörighet” som anställda ombeds fylla i.
Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på HRF, säger att samma formulär har förekommit på minst fyra av hotellen.
– Och i går kväll kom indikation på att det var på gång på flera hotell. Det är systematiskt. Vi har också fått indikationer på att det är på uppmaning från Visita.

De anställda som kryssar i att de inte är medlemmar får enligt uppgift till Hotellrevyn ytterligare ett formulär. Där tillfrågas de om de tänker arbeta under konflikten, eller om de vill ansöka om tjänstledighet.

Gothia Towers i Göteborg är ett av hotellen där blanketten om organisationstillhörighet delats ut. Cecilia Eriksson sitter i klubbstyrelsen där.
– Den delades ut i går och i morse. Vi har försökt att samla in den och vi har sagt till alla att inte fylla i den. HR-avdelningen sade att de har fått den från Visita och att det har med lönerna att göra. Jag tror att det handlar om att de vill ha koll, säger hon.
Efter att klubben på Gothia Towers protesterat kom beskedet att blanketten skulle dras in, säger Cecilia Eriksson.
– Vi lyckades stoppa den. Nu försöker vi lugna ner allt. Många har blivit rädda.

Elisabeth Thomson. Foto: Gothia Towers

Elisabeth Thomson är hotelldirektör på Gothia Towers. Hon säger att instruktionen om att kartlägga vilka anställda som är fackmedlemmar kom från Visita centralt.
– Vi har agerat utifrån de instruktioner vi fick, så jag får nog hänvisa till Visita.
Elisabeth Thomson berättar att beslutet att sluta med kartläggningen togs efter ett möte i morse med de lokala HRF-representanterna.
– Vi enades om att sluta samla in de här uppgifterna. Vi trodde att vi gjorde rätt, vi har inte velat göra något för att försämra relationerna.

Hotell- och restaurangfacket kommer nu att göra en rättsutredning för att se om kartläggningen kan innebära ett lagbrott. I dagsläget råder man medlemmar att inte svara. Eva-Lotta Ramberg säger att oavsett om något lagbrott har begåtts, så strider arbetsgivarnas handlande mot god sed på arbetsmarknaden.
– Det är inte okej att utsätta sina anställda för sådana här påtryckningar. Att rikta sig direkt till enskilda personer som ska skriva på ett papper under tidspress och utan att veta varför, det bryter mot god sed på arbetsmarknaden.

Under dagen har Hotell- och restaurangfacket lämnat en skriftlig protest till Visita.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här