HRF:s avtalssekreterare Per Persson ser flera fackliga framgångar i kollektivavtalet som HRF tecknade med Svensk Handel natten till fredagen. Men han önskar att konfliktvapnet inte skulle behövas i så stor utsträckning som det gjort den senaste tiden.
Det satt hårt inne, men med bara timmar kvar till strejk skulle bryta ut kom Hotell- och restaurangfacket överens med motparten Svensk Handel.
– Vi är väldigt nöjda. Vi har ju fått låglönesatsningen och alla de punkter som ingår i LO-samordningen. Dessutom har vi fått igenom ganska många ordning och reda-frågor, säger Per Persson.
Som exempel på ordning och reda kan nämnas att avsättning till tjänstepension ska synas på lönespecifikationer, och att deltidsanställda ska få jobba minst fem timmar per arbetsdag, om de har en viss tjänstgöringsgrad.
Störst framgång är en projektgrupp, anser Per Persson. Gruppen ska hitta lösningar på hur deltidsanställda ska få högre tjänstgöringsgrad.
– Det kommer att bli action på det. Det ska göras förarbete, undersökning och analys som ska resultera i ett antal åtgärder som ska implementeras i lokala avtal eller personalpolitik ute på varuhusen. Det kommer att leda till ökad sysselsättningsgrad och ge mer i plånboken för våra medlemmar.
Mycket av det vi vill ha är sådant som inte kostar pengar.
Men det var ingen lättköpt seger. Konflikten stod för dörren när parterna till slut kom överens.
– Min bestämda uppfattning är att vi försöker förhandla utan konflikt. Arbetsgivarna håller emot så länge de kan. De vill ha oinskränkt makt, och de anställda är värda väldigt lite. Det är oroväckande. Vi förhandlar bättre villkor för våra medlemmar förstås, men vi tar också ett stort branschansvar. Mycket av det vi vill ha är sådant som inte kostar pengar, utan rena ordning och reda-frågor, säger Per Persson.