Ur temat Avtal 2020
Nyheter avtal 2020

LO-krav: Satsning på lågavlönade och avtalspension

En satsning på dem som tjänar mindre än 26 100 kronor och stopp för fusk med avtalspensionen. I dag spikades LO:s gemensamma avtalskrav. Men alla förbund står inte bakom.

Publicerad 23 oktober 2019
LO-krav: Satsning på lågavlönade och avtalspension
12 av 14 förbund står bakom LO-samordningen i avtalsrörelsen som spikades i dag. Foto: Ove Nordström
Torbjörn Johansson
Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare

Det blir en samordning bland merparten av LO:s förbund i årets avtalsrörelse. Det står klart efter dagens representantskapsmöte. Där beslutades även att LO ska kräva en låglönesatsning för dem som tjänar mindre än 26 100 kronor i månaden.
– Vår låglönesatsning innebär att alla som tjänar under 26 100 kronor i månaden får beräkna löneökningen som om de tjänade 26 100 i månaden. Cirka 900 000 LO-arbetare kommer att dra nytta av detta, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Flera andra krav handlar om avtalspensionen. LO vill se flera åtgärder för att stoppa och förebygga fusk med inbetalningar till de anställdas avtalspension. Ett krav är att arbetsgivare ska redovisa avsättningen till de anställdas avtalspension på varje lönespecifikation. Detta är en fråga som Hotell- och restaurangfacket länge har drivit.
– Det känns som en vinst redan nu att problemet uppmärksammas, och att våra övriga kompisar kan se att det är ett problem även hos dem. Vi har sett det under lång tid, nu har vi skarpa krav på förändringar och kontrollsystem, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Fakta: De gemensamma kraven

  • En låglönesatsning på de grupper som tjänar mindre än 26 100 kronor i månaden. Hur många procent löneökningskraven ska vara på beslutas vid ett senare tillfälle. Ersättningar och lägstalöner ska höjas med samma procentsats.
  • Avsättningen till avtalspensionen ska redovisas på varje lönespec.
  • Stärkt skydd mot sexuella trakasserier.
  • Förbättrade villkor i Trygghetsförsäkringen, TFA, samt utökat stöd i Omställningsförsäkringen.
  • Sanktioner mot arbetsgivare som missköter redovisning eller inbetalning till avtalspensionen.
  • Rätt till månadsvis beräkning av premierna till avtalspensionen, i stället för på årsbasis som det är i dag.
  • Utökad intjänandeperiod till avtalspensionen.

LO vill även se någon form av sanktioner mot arbetsgivare som fuskar med avtalspensionen, samt att åldersgränserna för intjänande ska tas bort. I dag börjar man tjäna in avtalspension vid 25 års ålder och slutar vid 65 år.
– Förra veckan beslutades att vi ska jobba länge, då måste vi också tjäna pension hela tiden som vi fortsätter jobba. Och för oss som kanske inte orkar jobba fram till 65 är det viktigt att börja tjäna in från första kronan, säger Torbjörn Johansson.

HRF:s ordförande Malin Ackholt är nöjd med LO-samordningens krav.
– Jag tycker att våra problem är väl tillgodosedda i förslaget. Det är en satsning på de lägst avlönade, minimilöner, insatser mot sextrakasserier, på rehab och arbetsanpassning, och på fusket med avtalspensionerna. Utifrån det har vi fått med många av våra viktigaste frågor.

LO-förbunden Kommunal och Pappers har meddelat att de inte kommer att delta i samordningen.

Nyheter KONKURS

Fler restauranger i konkurs

Antalet konkurser inom hotell- och restaurangbranschen ökade under 2019. Det visar Upplysningscentralens analys. Oseriösa bolag står fortfarande för en stor andel.

Publicerad 23 januari 2020 Kommentera
Fler restauranger i konkurs
Restauranger tappar i omsättning. Foto: Colourbox

Under 2019 gick 505 restauranger i konkurs, en ökning med sex procent jämfört med året innan. Ungefär 700 personer förlorade sina jobb i samband med detta.

Enligt Konjunkturinstitutet sjunker allmänhetens förtroende för Sveriges ekonomi. Det kan leda till att konsumtionen minskar, med fler konkurser som följd. Detta påverkar enligt Upplysningscentralen, UC, särskilt restaurangbranschen.

UC räknar med att tre procent av alla restaurang- och hotellbolag kommer att hamna på obestånd under 2020.
– Mindre och nystartade restauranger har länge haft det besvärligt med finansieringen. När banker inte lånar ut till dem söker de finansiering på annat håll, från nära och kära eller leverantörer, säger Richard Damberg på UC.

Minst vart fjärde av alla konkursade bolag i olika branscher bedöms vara oseriösa. Det finns tecken på att de lurar staten eller andra intressenter på pengar. Bilden bekräftas av de konkursförvaltare som UC talat med.

Totalt sett var det lika många företag som gick i konkurs förra året som 2018 och 2017.

Nyheter missförhållanden

”Inget lokalt problem vid Möllan”

Efter avslöjanden om slavarbete och utnyttjande på krogar runt Möllevången i Malmö agerar nu HRF i Skåne. Men problemet är inte specifikt för just det området, säger Johan Svensson, chef för avdelningen.

Publicerad 17 januari 2020 Kommentera
”Inget lokalt problem vid Möllan”
Att anställda utnyttjas i restaurangbranschen är ett problem i hela landet, inte bara vid Möllan i Malmö, säger Johan Svensson på HRF i Skåne. Foto: Mostphotos
Johan Svensson. Foto: HRF

Det var tidningen Kvällsposten som först avslöjade att anställda arbetade under slavliknande förhållanden på krogar vid Möllevången i Malmö. I artiklar vittnar anställda om att de tvingats arbeta för småpengar, att en del har tvingats sova i lokalerna och att de som klagat hotats till tystnad. Enligt Kvällsposten har flera av de utpekade krogarna kollektivavtal Hotell- och restaurangfacket. Nu ska förbundets avdelning Syd utreda frågan.
– Vi vet ju inte mer än vad som står i de här artiklarna. Vi ska försöka reda ut vilka restauranger det handlar om och försöka identifiera om vi har medlemmar på de här arbetsplatserna, säger Johan Svensson, chef för avdelningen.

Planen är att kontakta eventuella medlemmar för att höra hur deras arbetssituation ser ut, säger han.
– Och utifrån medlemmarnas uppgifter kan vi komma att vidta åtgärder.

Johan Svensson vill dock poängtera att han inte tror att problemet med anställda som utnyttjas är utmärkande för just Möllevången, eller för den delen Malmö.
– Det här är inte ett lokalt problem, men det är lätt att framställa det så. Att människor som kommer hit med arbetstillstånd utnyttjas är inte ovanligt i den här branschen.

Nyligen dömdes en krögare i Norrköping för det nya brottet människoexploatering, efter att ha tvingat ett par från Bangladesh att arbeta utan lön.

Nyheter forskning

Han forskar om specialkostens effekter

Gästernas ökade krav på specialkost skapar stora problem. Det visar den studie som Richard Tellström, docent i måltidskunskap, arbetar med. Målet är att hjälpa företagen att hantera problemet.

Publicerad 16 januari 2020 Kommentera
Han forskar om specialkostens effekter
Gästernas önskemål om specialkost gör arbetet tungrott för framför allt konferensanläggningar, menar Richard Tellström. Foto: Joaquin Corbalan/Colourbox
Richard Tellström. Foto: Thomas Szendrö

Glutenfritt, laktosfritt, lchf, veganskt, paleo. Andelen gäster med olika dieter och kosthållningar har ökat kraftigt de senaste åren. Det gör arbetet tungrott för branschens företag. Det säger Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet.
– Det är svårt för företagen att leverera det man har tänkt sig, det tar längre tid och blir mer arbetskrävande. Om man inte sköter det här rätt så kan det bli ett hot mot företagets fortlevnad.

Richard Tellström arbetar just nu med en kartläggning av hur kravet på specialkost påverkar framför allt konferensanläggningar. Uppdraget kommer från BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, där HRF är en av parterna. Tanken är att studien ska leda till ett förslag på vägledning åt branschens företag när det gäller specialkost.
– Det är tydligt att det hastar, det är bråttom. Problemet är ekonomiskt, personalmässigt och arbetsmässigt, säger Richard Tellström.

Det är framför allt den ideologiska specialkosten som ökar, berättar Richard Tellström. Hit hör egentligen alla kostavvikelser som inte är kopplade till medicinska tillstånd. Det kan handla om allt från vegetarianer och veganer till gäster som väljer bort till exempel mejeriprodukter eller kolhydrater.

Ökningen gäller hela restaurangbranschen, men studien har valt att fokusera på konferensanläggningar eftersom problemen är extra stora där, berättar Richard Tellström.
– Det handlar ofta om stora grupper där det bygger på att alla äter samma mat. Det finns ofta mindre personalstyrka än på à la carte-restauranger, så det märks mer när en person måste arbeta med specialkost. Dessutom är priset för konferensmat ofta lägre.

Problemen uppstår framför allt när önskemål om specialkost dyker upp sent, kanske till och med i serveringstillfället. Därför är det angeläget att få gästerna att meddela sådana önskemål så tidigt som möjligt, säger Richard Tellström och berättar om en konferensanläggning i Stockholm som börjat ta extra betalt för specialkost som meddelas sent.
– Det handlar inte om att ta betalt utan att få möjlighet att planera, säger han.

Ett annat problem är ekonomin. När anläggningarna lämnar offert på en konferens är det oftast en klumpsumma, utan att eventuella kostavvikelser är kända.
– Då kan hela vinsten som anläggningen planerar att göra gå förlorad, säger Richard Tellström.

Han räknar med att ha sitt förslag till policy klart senast i april. Richard Tellström vill dock poängtera att policyn måste vara utformad så att branschen fortfarande klarar sitt viktigaste uppdrag: att ge bra service till gästerna.
– Det är ju ingen ungdomsvårdsanstalt det här. Gästernas trivsel är oerhört viktig, branschens kärnvärden får inte riskeras.

Fråga om jobbet.
87
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här