Ur temat TJÄNSTEPENSION
Nyheter avtal 2020

LO-krav: Satsning på lågavlönade och avtalspension

En satsning på dem som tjänar mindre än 26 100 kronor och stopp för fusk med avtalspensionen. I dag spikades LO:s gemensamma avtalskrav. Men alla förbund står inte bakom.

Publicerad 23 oktober 2019
LO-krav: Satsning på lågavlönade och avtalspension
12 av 14 förbund står bakom LO-samordningen i avtalsrörelsen som spikades i dag. Foto: Ove Nordström
Torbjörn Johansson
Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare

Det blir en samordning bland merparten av LO:s förbund i årets avtalsrörelse. Det står klart efter dagens representantskapsmöte. Där beslutades även att LO ska kräva en låglönesatsning för dem som tjänar mindre än 26 100 kronor i månaden.
– Vår låglönesatsning innebär att alla som tjänar under 26 100 kronor i månaden får beräkna löneökningen som om de tjänade 26 100 i månaden. Cirka 900 000 LO-arbetare kommer att dra nytta av detta, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Flera andra krav handlar om avtalspensionen. LO vill se flera åtgärder för att stoppa och förebygga fusk med inbetalningar till de anställdas avtalspension. Ett krav är att arbetsgivare ska redovisa avsättningen till de anställdas avtalspension på varje lönespecifikation. Detta är en fråga som Hotell- och restaurangfacket länge har drivit.
– Det känns som en vinst redan nu att problemet uppmärksammas, och att våra övriga kompisar kan se att det är ett problem även hos dem. Vi har sett det under lång tid, nu har vi skarpa krav på förändringar och kontrollsystem, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Fakta: De gemensamma kraven

  • En låglönesatsning på de grupper som tjänar mindre än 26 100 kronor i månaden. Hur många procent löneökningskraven ska vara på beslutas vid ett senare tillfälle. Ersättningar och lägstalöner ska höjas med samma procentsats.
  • Avsättningen till avtalspensionen ska redovisas på varje lönespec.
  • Stärkt skydd mot sexuella trakasserier.
  • Förbättrade villkor i Trygghetsförsäkringen, TFA, samt utökat stöd i Omställningsförsäkringen.
  • Sanktioner mot arbetsgivare som missköter redovisning eller inbetalning till avtalspensionen.
  • Rätt till månadsvis beräkning av premierna till avtalspensionen, i stället för på årsbasis som det är i dag.
  • Utökad intjänandeperiod till avtalspensionen.

LO vill även se någon form av sanktioner mot arbetsgivare som fuskar med avtalspensionen, samt att åldersgränserna för intjänande ska tas bort. I dag börjar man tjäna in avtalspension vid 25 års ålder och slutar vid 65 år.
– Förra veckan beslutades att vi ska jobba länge, då måste vi också tjäna pension hela tiden som vi fortsätter jobba. Och för oss som kanske inte orkar jobba fram till 65 är det viktigt att börja tjäna in från första kronan, säger Torbjörn Johansson.

HRF:s ordförande Malin Ackholt är nöjd med LO-samordningens krav.
– Jag tycker att våra problem är väl tillgodosedda i förslaget. Det är en satsning på de lägst avlönade, minimilöner, insatser mot sextrakasserier, på rehab och arbetsanpassning, och på fusket med avtalspensionerna. Utifrån det har vi fått med många av våra viktigaste frågor.

LO-förbunden Kommunal och Pappers har meddelat att de inte kommer att delta i samordningen.

Ingår i temat: TJÄNSTEPENSION 11 artiklar

Alla artiklar i temat (8 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här