Ur temat UTNYTTJADE
Nyheter utnyttjade

Maein bodde i ett förråd

I går berättade vi om hur Shamim och Saifuddin utnyttjats på svenska restauranger. De är inte ensamma. I dag berättar Maein och Uddin om sina erfarenheter.

Publicerad 17 februari 2021
Maein bodde i ett förråd
På pappret såg Maeins anställning bra ut, men verkligheten var en helt annan. Foto: Mostphotos

När Maein fick jobbet på restaurangkedjan i Stockholm var han glad och lättad. Han hade lyckats skaffa ett nytt jobb som uppfyllde Migrationsverkets krav innan tidsfristen på tre månader hade tagit slut.
Det gamla jobbet hade han förlorat i coronapandemin.
– Jag förklarade min situation för ägaren. Det här jobbet är väldigt viktigt för mig, sade jag.

På pappret såg det bra ut. Det fanns kollektivavtal och försäkringar. Efter en kort prövotid var ägaren villig att ge honom det anställningserbjudande han behövde.
Men strax därefter förstod Maein att saker inte var som han trodde.
– Jag blev skickad till en annan stad där de skulle öppna en ny restaurang. I två månader arbetade jag varje dag. Jag var först på plats och sist att gå. Och jag gjorde allt där.

Boendet som arbetsgivaren ordnat var ett förråd. Arbetet var hårt och Maein fick aldrig ledigt, säger han.
– Jag var mentalt och fysiskt nedbruten. Jag sade till ägaren: jag klarar inte mer. Du måste ge mig ledigt, du måste ge mig ett riktigt boende, du måste ge mig riktig mat. Men han kände till min situation, att jag inte kunde vägra.

Maein berättar att han hamnade i onåd efter att han hade klagat. Vid flera tillfällen blev han kallad till möten med ägaren bara för att få vänta i timmar innan han blev hemskickad.
– Det var tydligt att jag blev straffad. Det var avancerad mobbning.

Jag var mentalt och fysiskt nedbruten

Han fick börja jobba igen, denna gång på olika restauranger runt om i hela Stockholm. En dag tog han sig inte upp ur sängen mer.
Kroppen vägrade och Maein fick sluta.
– Då fick jag min lön: 9 200 kronor för de två, nästan tre månader jag hade jobbat, säger han.

Systemet med arbetstillstånd skapar en situation som möjliggör att utsatta anställda utnyttjas.
– Det är förvånande. Det här är Sverige, EU, ingen bakgård.

Maein är medlem i SAC Syndikalisterna, som har drivit ett ärende mot arbetsgivaren för hans räkning. Nyligen nådde de en förlikning som innebär att Maein får skadestånd.

Ingår i temat: UTNYTTJADE 28 artiklar

Alla artiklar i temat (25 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här