Ur temat Metoo-rörelsen
Nyheter #metoo

1 866 i upprop mot sexuella trakasserier i branschen

Vågen av protester mot sexism och sexuella trakasserier har nu nått restaurangvärlden. I uppropet #vikokaröver kräver 1 866 personer i branschen förändring.

Publicerad 30 november 2017
1 866 i upprop mot sexuella trakasserier i branschen
Under #vikokaröver och #inteförhandlingsbart vittnade kvinnor om sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen och inom fackföreningsrörelsen. Foto: Istockphoto, Mostphotos

’’Jag skyndade från restaurangens fullsatta matsal in till köket. Där stod kockarna uppradade bredvid varandra och höll upp sina förkläden och sa i kör ’service’ och syftade på att det va dags för avsugning. Detta skedde på en av Stockholms främsta krogar inom en känd koncern.’’

Vittnesmålet är ett av många i uppropet #vikokaröver som publicerades i dag. Där protesterar 1 866 kvinnor och icke-binära mot sexism och sexuella trakasserier i restaurangbranschen. Det är både nu verksamma och de som har jobbat där tidigare. Vittnesmålen handlar om allt från tafs och kränkande kommentarer till rena våldtäkter. Förövarna är gäster, kollegor och chefer.

Fem vittnesmål från #vikokaröver

”Jobbade på en krog i Uppsala där ägaren dagligen kom med kommentarer om hur jag skulle klä mig, att klänningen kunde vara kortare och att jag skulle knäppa upp knapparna mer för att öka försäljningen, ofta tog han eget initiativ till att själv knäppa upp dom, i matsalen, framför gäster. När jag sa ifrån hundrade gången fick jag sparken.”

”Jag är sjutton och jobbar på en kvarterskrog min ena chef som är, en stooor man med mycket muskler, ber mig komma ut i en del av restaurangen som är folktom. Vi skojbråkar lite som vi brukar (väldigt oskyldigt) och vips så lyfter han upp mig mot en vägg. Han särar på mina ben och håller fast mig så hårt att jag får blåmärken. Han börjar jucka mot mitt skrev och är svart i blicken. Jag blev livrädd och är som spagetti i hela kroppen när han släpper taget. Bakom står tre av mina kollegor som även är hans nära vänner. De gapar förvånade. Men ingen gör någonting och jag är livrädd varje gång jag går till jobbet.

”18 år, boende i en liten by 100 mil hemifrån på internatskola, stannade jag kvar på extrajobbet efter det stängt för att dricka några öl med en kollega och hans kompis. Han jobbade i baren och jag i servisen. Det var trevligt ett tag sen minns jag inget mer. Jag vaknar upp i hans säng med dem inne i varje ände av mig. Jag är oförmögen att be dem sluta och nästa gång jag vaknar är det morgon och jag sover naken emellan dem. Öm med bara den minnesbilden av vad som hänt går jag därifrån och jag har aldrig pratat med någon om den kvällen. Det är först nu, 10 år senare, som jag förstått att detta var ett övergrepp och att jag troligtvis blev drogad av min kollega och hans vän.”

En undersökning som tidningen Expressen och Demoskop gjort visar att restauranganställda tillhör de yrkesgrupper som är mest drabbade av sexuella trakasserier. Varannan restauranganställd kvinna i undersökningen säger att de har utsatts.
– Redan när de första branscherna reste sig tänkte jag efter att ha jobbat mer än tio år i branschen: ”Wow, här borde någon verkligen lyfta på locket till restaurangbranschen. Här är ju sexismen lika vanlig som att jobba långpanna”, skriver en av de tre initiativtagarna, före detta kallskänkan Hanna Nordberg, i ett mejl.

Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande, tycker att det är oacceptabelt att detta förekommer i branschen.
– Varenda människa som utsätts för det här är en för mycket. Det visar vikten av att lyfta frågor om sexism och sextrakasserier på arbetsplatserna.
Det är dags att arbetsgivarna tar fullt ansvar, säger Malin Ackholt.
– Det här beteendet är en arbetsgivarfråga. Det är arbetsgivarens ansvar att hålla arbetsplatsen fri från sexuella trakasserier.

Uppropet #vikokaröver kräver nu att arbetsgivare och anställda i branschen ska utbildas kring övergrepp och sexuella trakasserier, och att dessa ska få konsekvenser i form av uppsägning, polisanmälning eller att gäster avvisas.
– Vi kräver att de ansvariga tar sitt ansvar. Att vi får en nolltolerans mot sexism och sexuella trakasserier i branschen och att det faktiskt tas på allvar och inte stannar vid ett papper någonstans, skriver en annan av initiativtagarna, som vill vara anonym.

Ingår i temat: Metoo-rörelsen 14 artiklar

Alla artiklar i temat (11 till)
Nyheter PERSONALLIGGARE

Svartarbete minskar med personalliggare

Personalliggarna har haft effekt för restaurangbranschen, visar Skatteverkets nya studie. Lönesumman ökar hos de företag som haft besök. Det har även blivit fler anställda inom branschen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Svartarbete minskar med personalliggare
Skatteverket ser effekt av personalliggare. Foto: Mostphotos

Efter att Skatteverket har varit på besök för att kontrollera personalliggare märks en ökning av lönesumman under de kommande månaderna, visar en studie som Skatteverket har gjort.

Det kan tyda på att arbetsgivaren redovisar sina lönekostnader på ett mer sanningsenligt sätt efter kontrollerna, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.
– Mycket pekar på att de betalar mer lön till dem som tidigare haft väldigt låga löner och kanske fått en del svart.

Detta ligger i linje med vad Skatteverket ser under sina inspektioner av restauranger, säger Conny Svensson.
– Vi ser att det förekommer att framför allt utomeuropeiska utnyttjas. De bor på restaurangen och får inte rätt lön.

Mer om studien

”Hur påverkas restaurang- och byggbranschen av personalliggare?” är Skatteverkets studie av hur införandet av personalliggare påverkat antal anställda, löneredovisning och sammansättningen av de anställda. Studien visar på en större effekt för restaurangbranschen än för byggbranschen. Studien är förankrad externt, av Skatteverkets vetenskapliga råd.

 

Studien visar också att antalet anställda i restaurangbranschen har ökat sedan personalliggarna infördes 2007. Ökningen kan inte förklaras av sänkta arbetsgivaravgifter för unga som genomfördes under samma tid, säger rapportförfattaren Nikolay Angelov.
– Vi har undersökt detta närmare genom att beräkna lönesumman för alla utom dem som omfattades av sänkningen. Ökningen av antalet anställda ändrades inte av detta.

Det går däremot inte att se någon ökning av den totala lönesumman på branschnivå. Det förklarar Skatteverket med att de som har gått från att arbeta svart till vitt troligen har en lägre lön än genomsnittet i restaurangbranschen.

Svartarbete är vanligast bland dem som befinner sig längre från arbetsmarknaden, ofta lågutbildade och utrikes födda.

Ingår i temat: Metoo-rörelsen 14 artiklar

Alla artiklar i temat (11 till)
Nyheter arbetsmiljö

Många omedelbara förbud vid krogkontroll

Över 260 krav och 45 omedelbara förbud för farliga maskiner. Det blev resultatet när Arbetsmiljöverket inspekterade restauranger på ett 30-tal orter nyligen.

Publicerad 11 december 2019 Kommentera
Många omedelbara förbud vid krogkontroll
Under sin tillsyn satte Arbetsmiljöverket 45 omedelbara stopp för farliga köksmaskiner. Maskinen på bilden var inte en av dem. Foto: David Calzada/Mostphotos

Det var i slutet av november som Arbetsmiljöverket deltog i en tillsynsinsats tillsammans med bland annat Skatteverket, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Sammanlagt inspekterades arbetsmiljön på nästan 140 restauranger på ett 30-tal orter.

Och bristerna var många. Arbetsmiljöverkets inspektörer utfärdade bland annat 45 omedelbara förbud mot farliga köksmaskiner, som degblandare och skärmaskiner.

Dessutom ställer verket nu över 260 krav på åtgärder hos arbetsgivarna. Det handlar bland annat om bristfälliga personalutrymmen, otillräcklig skyddsutrustning eller oskyddade strömförande elkablar.
– Kontrollerna visade på allvarliga arbetsmiljörisker, exempelvis farliga köksmaskiner och osäker hantering av kemikalier. Det är viktigt att alla lever upp till gällande regler, så att människor inte riskerar att fara illa på jobbet, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Nyheter nobel

Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”

I kväll är det Nobelfest i Stockholms stadshus. Servitrisen Elin Larsson från Helsingborg är en av de 190 som är med och serverar.

Publicerad 10 december 2019 Kommentera
Nobelservitrisen: ”Det ska bli en jäkligt rolig kväll”
Ikväll serverar Elin Larsson från Helsingborg på Nobelfesten i Stadshuset. Foto: Privat, Colourbox

Hur kommer det sig?
– Jag brukar följa det på tv och har haft en dröm om att få stå där själv någon gång. Så nu tänkte jag att jag måste ta chansen. Jag skickade ett mejl, som en spontanansökan, där jag berättade om mig och att jag gärna ville servera på festen. I höstas fick jag svar att jag skulle få komma och provjobba. I november var jag Nobel-aspirant, som det heter, på två banketter. Och så blev jag godkänd.

Hur har du förberett dig?
– Jag har inte förberett mig så mycket, mest jobbat på som vanligt här hemma på mitt vanliga jobb. Jag har träffat min gamla mentor från skolan som har hjälpt mig lite med fatserveringen, så att jag ska känna mig lite säkrare. Annars har jag inte gjort något.

Vad är det värsta som kan hända?
– Att man snubblar i trappan eller spiller något på en gäst. Det skulle inte vara kul.

Vad har du för förväntningar på kvällen?
– Jag har inte så mycket förväntningar, förutom att det kommer att bli en jäkligt rolig kväll.

Fråga om jobbet.
85
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här