Ur temat Metoo-rörelsen
Nyheter #metoo

”Oacceptabelt att detta sker inom vår värld”

Snart kommer ett upprop mot sexuella trakasserier inom facket. Flera hundra kvinnor har redan skrivit under. – Det är bra att det kommer fram i ljuset, det är oacceptabelt att detta sker inom vår värld, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 17 november 2017
”Oacceptabelt att detta sker inom vår värld”
Ett nytt upprop samlar vittnesmål från fackföreningsaktiva kvinnor som utsatts för sextrakasserier och övergrepp. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos
Jenny Bengtsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppdaterad 17/11 kl 11:14.

I uppropet deltar kvinnor från alla delar av den fackliga världen.
– I början var en majoritet från LO, där det finns så väldigt många som är aktiva inom förbunden. Men nu är det från samtliga förbund i Sverige, säger Jenny Bengtsson, initiativtagare till uppropet. Hon är tidigare ordförande för HRF avdelning Stockholm-Gotland och blivande inspektör på Arbetsmiljöverket.

En del av deltagarna berättar också om vad de utsatts för.
– Jag har läst alla vittnesmål, det är ett 50-tal nu. Det handlar om sexuella trakasserier, övergrepp och även ett par våldtäkter. Männen som begår övergreppen kan vara kursledare, anställda i olika delar av fackförbundsrörelsen, personer på toppositioner. Det är fruktansvärd läsning, säger Jenny Bengtsson.

Om uppropet

  • Alla fackföreningsaktiva kvinnor som vill kan delta i uppropet, som har hashtag #inteförhandlingsbart.
  • Uppropet har en egen grupp på Facebook.
  • På tisdag den 21 november är det tänkt att uppropet ska bli offentligt.

Ett återkommande inslag i berättelserna är att förbunden inte har gjort tillräckligt när något inträffat.
– Någon hade blivit ofredad av män från ett annat fackförbund och då sagt ifrån till sitt förbund, som kontaktat det andra förbundet. Den kvinnan blev uppkallad till det andra förbundet och ifrågasatt, typ ”vad hade du på dig”.

Fackförbund borde vara proffs på att motverka sexuella trakasserier. Hur kommer det sig att det blir så här, tror du?
– Det här är något som finns i hela fackföreningsrörelsen. Är man fackligt engagerad så är man det med själ och hjärta, det är en enorm lojalitet. Är det något som skulle kunna skada förbundet lägger man locket på. Det finns enorma krafter som vill motarbeta oss, då vill vi inte visa oss svaga, att ”facket har problem med våldtäkter” typ.

Vi vågar göra det här för att vi litar på att vår rörelse kommer att göra något.Jenny Bengtsson

Under arbetet med att sammanställa uppropet har deltagarna även diskuterat om det är rätt väg att gå.
– Det finns ju ingen som inte vill göra något åt det. Däremot har det varit delade meningar om det är rätt att gå ut offentligt. Det har varit några, ganska få, som vill lösa det via internt arbete. Men det har inte fungerat. Det är rätt tid, rätt samhällsströmning för att gå ut. Vi vågar göra det här för att vi litar på att vår rörelse kommer att göra något. Vi vill att fackföreningsrörelsen ska växa och bli mäktig, det går inte om det finns sådant här, säger Jenny Bengtsson.

Det är bra att det kommer fram i ljuset.Malin Ackholt

Malin Ackholt. Foto: Annika af Klercker

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att det är bra att problemet tas upp.
– Jag blir oerhört ledsen när jag hör vad kvinnor utsatts för. Det är oacceptabelt att detta sker inom vår värld, bland förtroendevalda eller anställda. Det är bra att det kommer fram i ljuset.

Inom Hotell- och restaurangfacket bör det redan finnas stor medvetenhet om frågorna, säger Malin Ackholt.
– Vi har gjort mycket för att utbilda förbundets anställda i värdegrundsfrågor, senast förra året. Vi har policys, riktlinjer och handlingsplaner. Men vi kan säkert göra mer, och ska göra mer, om det fortfarande finns strukturer som kränker kvinnor.

Förbundet kommer att fortsätta arbeta för att motverka sexuella trakasserier.
– De händelser som vi blivit uppmärksammade på har vi tagit tag i, när vi har fått kännedom om dem. Vi ska fortsätta att prata om det, utbilda och framför allt agera om man ser något beteende som inte är schyst.

Ingår i temat: Metoo-rörelsen 18 artiklar

Alla artiklar i temat (15 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här