Ur temat Metoo-rörelsen
Nyheter TRAKASSERIER

Sextrakasserier fortsatt problem i branschen

Machokultur är ett stort problem inom hotell- och restaurangbranschen. Ledarskapet är viktigt för att motverka detta. Det visar en rapport från Mittuniversitetet.

Publicerad 2 november 2020
Sextrakasserier fortsatt problem i branschen
Kristina Zampoukos, forskare som undersöker sexuella trakasserier i branschen. Foto: Istockphoto, Foto: Erik Holmström

Sexuella trakasserier, traditionella hierarkier och machokultur är problem som hotell- och restaurangbranschen brottas med, säger Kristina Zampoukos, forskare vid ETOUR, ett center för turismforskning vid Mittuniversitetet.

Hon leder ett stort forskningsprojekt om trakasserier, hot och våld inom branschen, som nu har kommit med sin första delrapport.

Forskarna har intervjuat chefer och anställda på elva arbetsplatser runt om i landet.
– En övervägande majoritet tar upp sexuella trakasserier som ett problem, framför allt inom restaurangverksamhet. Det är ingen hemlighet att problemen har funnits länge, men kanske att det finns en annan medvetenhet nu. Det kan hänga ihop med att en ny generation tar plats, säger Kristina Zampoukos.

Alkohol och droger var ett normalt inslag i arbetsmiljön.
– Ett återkommande tema var att de vi intervjuade såg kollegor använda alkohol för att stressa ner och att överförfriskade gäster tafsade och skapade en hotfull stämning.

Det finns en osäkerhet om var gränsen går.

De anställdas trygghet påverkades, särskilt för de unga utan så mycket erfarenhet.
– Det är ju en tuff miljö att vara i. Det är långt ifrån alla som får en bra introduktion eller har en mentor. En del säger att det är svårt att veta när de ska göra en grej av något. Det finns en osäkerhet om var gränsen går.

På vissa av arbetsplatserna visste alla vad som gällde och det var mer självklart att säga ifrån. Där det var högre personalomsättning och många extraanställda blev det mer upp till individen, märkte forskarna.

Några av dem som intervjuats efter att rapporten skrevs berättar också att pandemin påverkat förekomsten av droger på hotell.
– Många ställen har sagt upp folk, men har fortfarande lika stora lokaler. Det blir svårare att få överblick, säger Kristina Zampoukos.

 Men forskarna hittade också en arbetsplats som de vill lyfta fram som ett gott exempel. De som startade den verksamheten hade redan från början en idé både om vilken matupplevelse de vill ge och vilken arbetsmiljö de skulle skapa. Ett helt annat ledarskap än den gamla skolans, säger Kristina Zampoukos.
– De jobbade medvetet med att få bort hierarkier. De hade tankar om schemaläggning och vikten av att ha ett liv vid sidan av jobbet. Kvalitetsarbetet hade kopplats samman med det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Om forskningen

Projektet ”Bara en bagatell – eller? Att avnormalisera trakasserier och hot om våld på hotell- och restaurangarbetsplatsen” är finansierat av Afa Försäkring och kommer att pågå fram till 2022. Läs delrapporten ”Är du en sådan där #metoo?” här.

 Restaurangen hade också ett öppet kök.
– Det var ju för att bjuda gästerna på en show, men en sidoeffekt blir att gäster hör och ser vad som händer i köket.

Kristina Zampoukos blev inte förvånad när Dagens ETC publicerade vittnesmålen om sexuella trakasserier på Operakällaren. Hon gör en koppling till begreppet ”sextortion”, vilket innebär att en person utnyttjar sin makt och ställning för att kräva sexuella tjänster i utbyte mot exempelvis en fortsatt anställning eller befordran.
– Vi har fått indikationer om den här typen av förfarande i vårt eget material. Tystnadskulturen liksom ”kramkulturen”, som vi döpt den till, även om det känns som en underdrift, har vi också stött på, säger Kristina Zampoukos.

Ingår i temat: Metoo-rörelsen 18 artiklar

Alla artiklar i temat (15 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här