Ur temat Metoo-rörelsen
Nyheter TRAKASSERIER

Nytt upprop mot sextrakasserier

I uppropet #härtardetslut kräver 65 kockar omedelbar förändring av den kultur som tillåter övergrepp och kränkningar inom restaurangbranschen. Det som gjordes i samband med #metoo räcker inte, säger en av undertecknarna, Elvira Lindqvist, kökschef på Fotografiska.

Publicerad 9 december 2020
Nytt upprop mot sextrakasserier
Uppropet har samlat in en rad vittnesmål från kvinnor som utsatts för kränkningar när de arbetat i kök. Foto: Istockphoto

Vad fick er att skapa ett nytt upprop mot sexuella trakasserier?
– Vi var många som efter ETC:s avslöjanden på Operakällaren kände att vi måste göra något. I samband med #metoo sades många kloka ord och skrevs många policyer mot sexuella trakasserier, men den stora förändringen i restaurangernas vardagskultur uteblev i många fall. Vi ville också stå bakom dem som modigt gått ut och berättat om vad de varit med om på Operakällaren, och på riktigt försöka få till en rejäl förändring i hela branschen.

Ni har samlat in en mängd vittnesmål som publicerats i Svenska Dagbladet. Torrförrådet återkommer som en obehaglig plats i historierna, varför?
– Jag hade själv en upplevelse som 17-årig elev där torrförrådet var inblandat vid ett hot om övergrepp. Även andra vittnar om övergrepp eller hot om övergrepp där. Det har säkert att göra med att det ofta ligger lite avsides från köket. Det finns liknande exempel kring kylar, vinförråd och toaletter.

Elvira Lindqvist

Ni som undertecknat är i arbetsledande ställning, är det svårt att agera annars?
– Jag kan mest utgå från mig själv, men för mig var det klart lättare att göra det när jag blev arbetsledare. Det har säkert också mycket att göra med åldern. En 19-årig nyexad kock som kliver in på sitt första jobb kanske inte har samma självkänsla eller mod som en 35-årig kökschef. Det är viktigt att vi som är lite äldre eller i ledande position kliver in och agerar mentorer och självklart också säger stopp om vi märker att någon känner sig obekväm eller rentav blir utsatt.

Det här är #härtardetslut

  • Vi vill med detta upprop visa att vi är många kvinnliga förebilder i ledarposition som står för en positiv och jämlik utveckling av restaurangbranschen och vågar ta plats.
  • Vi accepterar inte en tystnadskultur som skyddar män i maktposition. Nu lägger vi skulden och skammen där den hör hemma – hos förövarna och dem som tyst tittat på.
  • Vi kräver en modern organisation i restaurangers ledande skikt, där vi bygger hela organisationen för att skapa en trygg och jämlik arbetsplats. Detta kräver ett aktivt arbete och kravställning från HRF, Visita, investerare och ägare.

Vad går att göra i rollen som kökschef?
– Att tillsammans med teamet enas om en kultur som alla känner sig hemma och trivs i är jätteviktigt. Jag som chef måste sedan se till att den kulturen efterlevs. Kan alla tillsammans komma överens om vad som funkar för gänget så är det också lätt att peka på det som hamnar utanför den överenskommelsen. Kulturen måste bli en del av företagets DNA. Det måste följas upp att det som bestäms också efterlevs, så att det inte bara blir fina ord på ett papper.

Hur går ni vidare nu?
– Frågan borde vara ställd: hur går VI vidare nu?  Det är inte meningen att vi som står bakom uppropet nu själva ska jobba vidare med görandet, det behöver alla som verkar och rör sig i branschen göra.  Men vi har pratat om att publicera alla berättelser i ett samlat forum, eftersom det endast var några få som var med i artikeln i Svenska Dagbladet.

Ingår i temat: Metoo-rörelsen 18 artiklar

Alla artiklar i temat (15 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här