Ur temat Metoo-rörelsen
Nyheter efter #metoo

Förtroendevalda får extra utbildning

Hur hjälper man en medlem som utsatts för sextrakasserier? Under 2018 satsar Hotell- och restaurangfacket på att utbilda fackligt aktiva.

Publicerad 2 juli 2018
Förtroendevalda får extra utbildning
Anette Olsson leder utbildningen för de förtroendevalda i avdelning Syd. Foto: Daniel Nilsson Foto: Daniel Nilsson
Anette Olsson. Foto: Daniel Nilsson

I år har HRF beslutat att varje avdelning ska ägna en av sina förtroendemanna­dagar åt sexuella trakasserier. På avdelning Syd håller ombudsman Anette Olsson en sådan utbildning. Hon inleder med diskrimineringslagen, sedan diskuterar deltagarna sexuella trakasserier på jobbet.
– Under värderingsövningarna pratar vi om att alla har olika gränser. Som förtroendevald är det jätteviktigt att veta att det är den som utsatts som avgör vad som är sexuella trakasserier, säger Anette Olsson.

På utbildningarna för förtroendevalda informerar man om förbundets värdegrund och på grund­utbildningen för skyddsombud går man igenom diskrimineringslagstiftningen.

Vi fackliga måste ha grundläggande kunskap om de här frågorna.Burak Alparslan

Men sexuella trakasserier ingår inte som ett eget ämne. Det är något som kursdeltagaren och skyddsombudet Burak Alparslan är kritisk till. Dagens kunskap hade han behövt tidigare i sin roll som skyddsombud.
– Innan den här utbildningen visste jag inte riktigt hur jag skulle hjälpa medlemmar som utsatts för sextrakasserier. Vi fackliga måste ha grundläggande kunskap om de här frågorna. Annars förlorar vi förtroende hos medlemmar som vänder sig till oss, säger han.

Erica Edberg. Foto: Daniel Nilsson

Erica Edberg, som är förtroendevald på McDonald’s i Eslöv, håller med om att det är viktigt att förtroendevalda har kunskap om vad som gäller. Även om det är arbetsgivarens ansvar att förebygga och utreda sexuella trakasserier.
– På min arbetsplats arbetar det många unga som inte vet sina rättigheter. Ofta är också cheferna unga och har inte alltid koll på de här frågorna. Då är det viktigt att jag som facklig har rätt kunskap så att jag kan kräva att arbetsgivaren tar sitt ansvar, säger hon.

Det är fortfarande få som vänder sig till HRF för att driva ärenden om sexuella trakasserier.
– Vi har gjort ett informationsmaterial att sprida på arbetsplatserna. Sådana saker hoppas jag kan leda till att samtalet kommer i gång, och att medlemmar vågar vända sig till oss för att få hjälp, säger Anette Olsson.

Ingår i temat: Metoo-rörelsen 18 artiklar

Alla artiklar i temat (15 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här