Ur temat Metoo-rörelsen
Nyheter #Metoo

Branschföretag i möte om #nolltolerans

Metoo-rörelsen fick Visita att starta uppropet #nolltolerans. I går hölls det första mötet om hur branschen ska få stopp på sextrakasserierna.

Publicerad 16 mars 2018
Branschföretag i möte om #nolltolerans
Visitas kampanj #nolltolerans. Arbetsgivare som skrivit under får klistermärket.

Kvinnor och ickebinära i restaurangbranschen vittnade under hösten om sexuella trakasserier i uppropet #vikokaröver. Många av vittnesmålen handlar om grova sextrakasserier från kollegor och chefer. Metoo-rörelsen gjorde att branschens arbetsgivarorganisation Visita skapade ett eget upprop för sina medlemsföretag, #nolltolerans. Hittills har 861 företag skrivit under.
I går hölls ett första möte om hur de ska få stopp på trakasserierna.
– Utgångspunkten för seminariet var Visitas upprop #nolltolerans. Visita uppmanar medlemsföretag att skriva under för att signalera att det här är en viktig fråga. Det ska råda nolltolerans mot sextrakasserier och andra trakasserier på arbetsplatserna, säger Antje Dedering som är förhandlingschef på Visita.

Vad diskuterade ni på mötet?
– Vi var två jurister som hade en genomgång av hur arbetsgivare ska arbeta förebyggande och hur man ska agera vid misstanke om trakasserier. Det är inga enkla frågor. Vi gick igenom hur en utredning kan gå till, vilka åtgärder man kan och måste vidta. Arbetsgivarna måste agera snabbt, och självklart se till att trakasserierna upphör.

Antje Dedering. Foto: Peter Knutson/Visita

Vilken är den viktigaste åtgärden för att förebygga sextrakasserier?
– Det förebyggande arbetsmiljöarbetet är jätteviktigt, att ledningen tar fram tydliga spelregler som ska råda på arbetsplatsen. Vi pratade om ledarskapets roll, cheferna behöver signalera att det råder nolltolerans mot sexuella trakasserier och vara konsekventa i det. Det ska vara nolltolerans oavsett om trakasserierna kommer från gäster eller kollegor.

Vad tror du att ert arbete med #nolltolerans kan leda till?
– Det märks att det finns ett stort engagemang från medlemsföretagen i den här frågan. Metoo-rörelsen har gjort att fler börjat berätta om sexuella trakasserier, och det är ett steg framåt. Men vi måste hålla frågan levande. Det är viktigt att vi samlas för att prata om de här frågorna, vad som är arbetsgivarens ansvar och vilka svårigheter som finns.

Flera av vittnesmålen i #vikokaröver handlar också om chefer som utsatt personal för sextrakasserier. Är ni beredda att utesluta arbetsgivare som sextrakasserar?
– Vi har etiska regler som våra medlemsföretag ska följa. Bryter de mot reglerna kan de bli en fråga för vår styrelse.

Företrädare för ett 60-tal medlemsföretag deltog på Visitas första möte om #nolltolerans. Under våren kommer Visita att hålla fler möten om hur företagen kan motverka sextrakasserier. Mötena kommer att hållas på flera olika platser runt om i landet.

Ingår i temat: Metoo-rörelsen 18 artiklar

Alla artiklar i temat (15 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här