Nyheter sextrakasserier

”Vi finns inte på menyn”

Risken för sexuella trakasserier ökar under julbordstiden, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för HRF. Årets julbordsgäster möts nu av en nordisk kampanj med budskapet #notonthemenu.

Publicerad 20 november 2017
”Vi finns inte på menyn”
Risken för trakasserier kan öka under julbordstiden. Foto: Colourbox, NU-HRCT

”Ska du på julbord i år? Visa respekt för personalen. Sexuella trakasserier är inte ok.”  Det är ett av budskapen i den nordiska julbordskampanjen. Den består bland annat av inlägg i sociala medier, debattartiklar och flygblad till restaurangerna. Avsändare är de nordiska fackförbunden i hotell- och restaurangbranschen, NU-HRCT.

Pim van Dorpel. Foto: Jann Lipka/HRF

– Vårt tidigare arbete mot sexuella trakasserier har haft internt fokus, på arbetsgivare och medarbetare. Den här gången är det en utåtriktad kampanj. Därmed inte sagt att de andra problemen är lösta, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Branschens anställda är utsatta när det gäller sexuella trakasserier. Problemen kan bli ännu värre under julborden, säger Pim van Dorpel.
– Alkoholkonsumtionen är lite mer gränslös under julbordstiden. Det är stora sällskap som blir bjudna av sina arbetsgivare och det kan bli ett annat beteende än under en vanlig kväll.

Dessutom är många av dem som jobbar tillfälligt anställda och har ett utsatt läge.
– Vår tanke är att kampanjen ska bidra till att personalen blir trygg även om deras arbetsgivare inte har tagit fram policyer och handlingsplaner mot sexuella trakasserier.

HRF:s råd till utsatta

  • Ta situationen på allvar och säg ifrån.
  • Skriv ner vad som hänt och spara bevis som till exempel sms.
  • Berätta för chefen, prata med facket eller skyddsombud.
  • Anmäl händelsen, i första hand till arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön. Om det inte fungerar, vänd dig till facket eller Diskrimineringsombudsmannen, DO.
  • Polisanmälan kan också vara aktuellt, beroende på vad som hänt.

 

 

Kampanjen planerades redan före #metoo, säger Pim van Dorpel.
– Men allt som kommer fram där visar hur viktigt det är att göra något. Beter sig jurister och journalister så mot sina kollegor finns det en klar risk att de gör det även mot våra medlemmar, säger Pim van Dorpel.

De nordiska hotell- och restaurangfacken har även planer på en gemensam handbok för hur man ska motverka sexuella trakasserier.
– Lagstiftningen skiljer sig en del i länderna, men vi kan ändå dra nytta av varandras erfarenheter.

Nyheter Kollektivavtal

Stjärnkrogar saknar kollektivavtal

Restaurang Frantzén fick i går sin tredje Michelinstjärna. Men restaurangen saknar kollektivavtal. – Det är skamligt, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Publicerad 20 februari 2018 5 kommentarer
Stjärnkrogar saknar kollektivavtal
Restaurang Frantzén är den första svenska restaurangen som fått tre Michelinstjärnor. Men restaurangen saknar liksom flera andra stjärnkrogar kollektivavtal.

Sverige fick i går sin första trestjärniga restaurang. En historisk dag tycker många. Men Restaurang Frantzén som grundats av krögaren Björn Frantzén saknar kollektivavtal. Det är något som upprör Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson.
–Det är högst anmärkningsvärt. En restaurang som ligger i toppskiktet men som inte vill ta ansvar för sin personal eller för branschen i stort. Om inte ens de främsta restaurangerna kan ta ansvar sänder det ut signalerna att det råder djungelns lag i restaurangbranschen, säger Per Persson. 

Stjärnrestauranger som saknar kollektivavtal

Tre stjärnor:
Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:
Vollmers, Malmö

En stjärna:
Sav, Malmö
Sushi Sho, Stockholm
Volt, Stockholm

Totalt har nu Sveriges restauranger 32 Michelinstjärnor. Men Hotellrevyns genomgång visar att flera av stjärnrestaurangerna saknar kollektivavtal.
–Tankarna snurrar kring varför de här toppkrogarna inte vill teckna avtal. Det kan vara så att de inte vill betala avtalsenliga löner. Jag vet kockar som fått jobb på stjärnkrogar och velat ha avtalsenlig lön men fått höra att vinsten för dem är att de får jobba på en så fin restaurang,  säger Per Persson.

Stjärnrestauranger med kollektivavtal

Två stjärnor:
Daniel Berlin, Skåne-Tranås
Oaxen Krog, Stockholm
Fäviken Magasinet, Järpen

En stjärna: 
Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
Aloë, Stockholm
Agrikultur, Stockholm
Imouto, Stockholm
Gastrologik, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Ekstedt, Stockholm
Bloom in the Park, Malmö
Sture, Malmö
Bhoga, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Koka, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Upper House, Göteborg
Hotell Borgholm, Öland
PM & Vänner, Växjö
Esperanto, Stockholm

Tidigare drev Björn Frantzén lyxkrogen Frantzén/Lindeberg som inte heller hade kollektivavtal. Jenny Bengtsson som då var ordförande för HRF:s sektion Stockholm-Gotland uppmärksammade detta på Twitter. Hon fick då svaret från Björn Frantzén att ”Nej, vi har inte råd.” Hotellrevyn har utan framgång sökt Björn Frantzén för en kommentar.

Nyheter arbetskraftsmigration

Han nekas papper för uppehållstillstånd

Sadat Chowdhury har arbetstillstånd och fast jobb på McDonald’s. Nu ska han söka permanent uppehållstillstånd, men arbetsgivaren vägrar fortfarande att lämna de uppgifter som Migrationsverket kräver.

Publicerad 20 februari 2018 Kommentera
Han nekas papper för uppehållstillstånd
Sadat Chowdhury. Foto: Elis Hoffman

I somras berättade Hotellrevyn om restaurangbiträdet Sadat Chowdhury från Bangladesh som jobbat på McDonald’s i Stockholm sedan 2010. De senaste fyra åren har han varit tillsvidareanställd. Trots det ville inte företaget Tornado AB, som driver restaurangen där han jobbar, ge honom det underlag som Migrationsverket kräver.
– Jag fick förlängt arbetstillstånd ändå, jag tror att det var för att facket hjälpte mig med ett brev. Nu ska jag söka permanent uppehållstillstånd. Jag har bett min arbetsgivare att de ska fylla i det som Migrationsverket vill ha, men de har sagt att de inte vill, säger Sadat Chowdhury.

Det som krävs är ett så kallat anställningserbjudande. Det behövs trots att han har anställningsbevis som styrker att han är tillsvidareanställd sedan flera år.
– Jag har samma jobb som jag haft hela tiden. Och jag har fått förlängt tidigare, så varför skulle de inte ge mig uppehållstillstånd nu, undrar Sadat.

För att få hjälp har han vänt sig till Hotell- och restaurangfackets Stockholmsavdelning igen. Ombudsmannen Cecilia Creutz förklarar att det är svårt för HRF att hjälpa till i migrationsärendena. De avgör från fall till fall om det finns något de kan göra utöver rådgivning.

Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är ett sätt att kringgå lagen om anställningsskydd.Cecilia Creutz, HRF-ombudsman

– Det här fallet är tragiskt, tycker jag. Han har en fast anställning, men ändå vill inte arbetsgivaren ge honom anställningserbjudandet han behöver. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är ett sätt att kringgå lagen om anställningsskydd, så att de kan bli av med honom, säger hon.

Joakim Nordin är Sadats chef och store manager på restaurangen. Det är han som sagt att de inte tänker hjälpa honom med uppgifterna till Migrationsverket. Men han vill inte förklara varför. När Hotellrevyn söker honom för en intervju svarar han via mejl: ”Jag vill inte bli intervjuad i frågan. Hoppas du har en bra dag!”

För Sadat börjar tiden rinna ut. Senast den 15 mars måste han ha gjort sin ansökan om permanent uppehållstillstånd. Även den här gången fäster han sitt hopp till att det ska räcka med bevis på anställningen och ett brev från HRF som förklarar situationen.
– Om jag inte får uppehållstillstånd så vet jag inte vad jag ska göra. Jag måste väl åka tillbaka till Bangladesh, men jag har varit i Sverige så länge. Jag har barn som går på dagis, och det skulle vara väldigt svårt att återvända. Det här är så frustrerande.

Ur temat Kongress 2018
Nyheter kongress 2018

Nya kandidater till HRF:s ledning

Nu har alla Hotell- och restaurangfackets lokalavdelningar nominerat sina kandidater till ny ledning för förbundet. Den nya ledningen utses på HRF:s kommande kongress.

Publicerad 19 februari 2018 Kommentera
Nya kandidater till HRF:s ledning
HRF:s kongress i Visby 2014, då nuvarande ledningen valdes. Foto: Stig Hammarstedt

När HRF har kongress den 1 – 4 juni i år ska det väljas en ny ledning. Pelle Brandt, ombudsman i avdelning Karlstad, sitter i valberedningen.
– Vi har fått in nomineringar från samtliga åtta avdelningar, som vi nu ska gå igenom. De kandidater vi sedan tänker föreslå ska vi intervjua, antingen träffa dem eller ta det över video.

Förbundsstyrelsen består av elva personer. Det är åtta ledamöter som är yrkesverksamma inom branschen samt tre personer som utgör arbetsutskottet, AU. AU består av förbundsordförande, vice ordförande och avtalssekreterare.

Vissa avdelningar har nominerat flera personer, andra bara en suppleant. Det är ett stort ansvar att ta plats i förbundsstyrelsen, säger Pelle Brandt.
– Det är inte som att vara förtroendevald på sin arbetsplats. Här handlar det om att ha ansvar för alla anställda inom HRF. Förbundet har också ett antal miljoner på banken och det är förbundsstyrelsen som är ytterst ansvarig för dem.

Mer om nomineringarna

Valberedningen ska ta fram åtta ordinarie och åtta suppleanter till förbundsstyrelsen, tre till arbetsutskottet, samt två revisorer och två revisorssuppleanter. Det har kommit in totalt 24 nomineringar, varav två är till revisorsplatserna och inga till revisorssuppleantplatserna.

 

När det gäller arbetsutskottet ska valberedningen sätta samman ett förslag som de tror blir ett bra, välfungerande lag.
– Det blir förödande om ledningen drar åt olika håll, säger Pelle Brandt.

Valberedningen tänker på ett annat sätt när det gäller förbundsstyrelsen.
– Viss ska det finnas en samstämmighet även där, men de leder ju inte den dagliga driften. Förbundsstyrelsen ska vara lite i opposition till arbetsutskottet, så det är bra om det finns många olika åsikter, säger Pelle Brandt.

Alla som sitter i arbetsutskottet i dag har ställt upp för omval.

Den 28 mars blir valberedningens förslag offentligt.

Fråga om jobbet.
131
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.