Nyheter sextrakasserier

”Vi finns inte på menyn”

Risken för sexuella trakasserier ökar under julbordstiden, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för HRF. Årets julbordsgäster möts nu av en nordisk kampanj med budskapet #notonthemenu.

Publicerad 20 november 2017
”Vi finns inte på menyn”
Risken för trakasserier kan öka under julbordstiden. Foto: Colourbox, NU-HRCT

”Ska du på julbord i år? Visa respekt för personalen. Sexuella trakasserier är inte ok.”  Det är ett av budskapen i den nordiska julbordskampanjen. Den består bland annat av inlägg i sociala medier, debattartiklar och flygblad till restaurangerna. Avsändare är de nordiska fackförbunden i hotell- och restaurangbranschen, NU-HRCT.

Pim van Dorpel. Foto: Jann Lipka/HRF

– Vårt tidigare arbete mot sexuella trakasserier har haft internt fokus, på arbetsgivare och medarbetare. Den här gången är det en utåtriktad kampanj. Därmed inte sagt att de andra problemen är lösta, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Branschens anställda är utsatta när det gäller sexuella trakasserier. Problemen kan bli ännu värre under julborden, säger Pim van Dorpel.
– Alkoholkonsumtionen är lite mer gränslös under julbordstiden. Det är stora sällskap som blir bjudna av sina arbetsgivare och det kan bli ett annat beteende än under en vanlig kväll.

Dessutom är många av dem som jobbar tillfälligt anställda och har ett utsatt läge.
– Vår tanke är att kampanjen ska bidra till att personalen blir trygg även om deras arbetsgivare inte har tagit fram policyer och handlingsplaner mot sexuella trakasserier.

HRF:s råd till utsatta

  • Ta situationen på allvar och säg ifrån.
  • Skriv ner vad som hänt och spara bevis som till exempel sms.
  • Berätta för chefen, prata med facket eller skyddsombud.
  • Anmäl händelsen, i första hand till arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön. Om det inte fungerar, vänd dig till facket eller Diskrimineringsombudsmannen, DO.
  • Polisanmälan kan också vara aktuellt, beroende på vad som hänt.

 

 

Kampanjen planerades redan före #metoo, säger Pim van Dorpel.
– Men allt som kommer fram där visar hur viktigt det är att göra något. Beter sig jurister och journalister så mot sina kollegor finns det en klar risk att de gör det även mot våra medlemmar, säger Pim van Dorpel.

De nordiska hotell- och restaurangfacken har även planer på en gemensam handbok för hur man ska motverka sexuella trakasserier.
– Lagstiftningen skiljer sig en del i länderna, men vi kan ändå dra nytta av varandras erfarenheter.

Nyheter RÖKFÖRBUD

Få anmälningar i rökförbudets spår

Det är kommunerna som har ansvaret att se till att krogarna följer rökförbudet, men privatpersoner som upptäcker överträdelser kan vända sig till miljöförvaltningen i kommunen.

Publicerad 20 augusti 2019 Kommentera

Under de första sex veckorna med den nya lagen fick miljöförvaltningen i Stockholm in 13 anmälningar om brott mot rökförbudet på uteserveringar. I Göteborg kom det in sex anmälningar och i Malmö fick miljöförvaltningen in tre anmälningar.

De flesta av anmälningarna har lett till att kommunerna startat en tillsyn. Lagen säger att kommunen i första hand ska få den ansvarige för krogen att följa reglerna på frivillig väg. Om det inte fungerar kan kommunen förelägga den ansvarige att göra det, i vissa fall med hjälp av vite.

Många är positiva till förbudet. I en undersökning som DN/Ipsos gjort bland 1 630 slumpmässigt utvalda svarar 82 procent att det i huvudsak är bra. Kvinnor var mer positiva än män och Sverigedemokratiska väljare var mer negativa än snittet, skriver DN.

Nyheter RÖKFÖRBUD

Rökförbudet ”börjar funka”

Den första juli blev det förbjudet att röka på uteserveringar. Då varnade krögare för stök, nedskräpning och förlorade intäkter. Nu har sommaren gått och facit är här.

Publicerad 20 augusti 2019 Kommentera
Rökförbudet ”börjar funka”
Chian Alkoyuns två restauranger i Eskilstuna blev rökfria redan i april. Foto: Per Groth
Chian Alkoyun
Chian Alkoyun. Foto: Per Groth

– Det har gått rätt bra. Det var inga egentliga konstigheter, säger Chian Alkoyun, krögare som driver två restauranger i Eskilstuna.

På hans restauranger, O´Learys och Royal Oak, blev uteserveringarna rökfria redan i april. I början var det en del gäster som ifrågasatte det, berättar Chian Alkoyun.
– Det var många som var emot det, faktiskt fler än vad jag trodde. Då fick vi en del kommentarer från folk, jag förstår dem. I början hade vi en del gäster som lämnade oss för ställen där man fick röka. Men nu är det ju likadant för alla krogar.

Men det stämmer inte riktigt. I Stockholm har ett fåtal krogar fått dispens för en »rökruta« utomhus. Detta efter att Stockholms stad gjort en tolkning av den nya lagen.

Samuel Laulajainen. Foto: Karin Bernhardsson

Ett ställe som fått dispens är Södra Teatern med sin stora uteservering Mosebacketerassen. Men intresset för rökrutan var inte lika stort som väntat, säger vd Samuel Laulajainen.
– Det förvånade mig lite, hur lite folk det är som faktiskt röker. Jag hade sett framför mig att det skulle bli trångt med folk, men så har det inte alls varit.

Samuel Laulajainen tror att det hade gått bra även utan dispensen.
– Då hade folk ju bara gått ut på gatan för att röka. Det är egentligen ingen större skillnad. Det enda är väl att det hade resulterat i mer skräp.

Krögaren Chian Alkoyun i Eskilstuna berättar att inspektörer från kommunen varit på besök under sommaren, bland annat för att se om rökförbudet följs. Han önskar lite mer samarbete från deras sida, åtminstone så här i början.
– Det börjar funka, men det är mycket jobb att följa alla regler som det är. Har man en nattklubb är det säkert ännu svårare.

Visita tillhör dem som varit kritiska till förbudet. Arbetsgivarorganisationen vet ännu inte hur det har fungerat på medlemsföretagen under sommaren, berättar Anne Burgess som är pressekreterare.
– Vi kommer att göra en analys av hur förbudet fungerar för våra medlemmar under hösten, vi har ännu inte fått några andra rapporter än de vi läst om i andra kanaler.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Närmare åtal för dödsolycka

Två personer på Orsa rovdjurspark kan bli åtalade för dödsolyckan då en ung djurskötare miste livet. Det kan även bli aktuellt med böter för Grönklittsgruppen.

Publicerad 12 augusti 2019 Kommentera
Närmare åtal för dödsolycka
En 18-årig djurskötare dog på Orsa rovdjurspark. Foto: Lena Cedervall/Mostphotos

För två år sedan dog en 18-årig djurskötare då han attackerades av björn på sin arbetsplats Orsa rovdjurspark. Nu har Gunnar Jonasson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, kommit ett steg närmare åtal i fallet.
– Jag hoppas kunna fatta beslut om det blir åtal före årsskiftet. Det gäller två personer som är misstänkta för arbetsmiljöbrott i form av grovt vållande till annans död. Dessutom kan det bli företagsbot för Grönklittsgruppen som äger parken, säger Gunnar Jonasson.

De två personerna är även misstänkta för grovt vållande av fara för annan. Det gäller de fyra personer, två vuxna och två barn, som befann sig tillsammans med djurskötaren i det hägn som skulle ha varit tomt.

Utredningen av olyckan är skickad på slutdelgivning till företaget, de misstänkta och deras advokater. De ska yttra sig om utredningen senast den 15 september, men kan begära uppskov.

Företagsbot kan tas ut om företaget inte har förebyggt brott, för att någon i ledande ställning har begått brott eller för att någon som haft ansvar för tillsyn inte har skött uppgiften.

Rovdjursparken har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket.

Fråga om jobbet.
77
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här