Nyheter sextrakasserier

”Vi finns inte på menyn”

Risken för sexuella trakasserier ökar under julbordstiden, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för HRF. Årets julbordsgäster möts nu av en nordisk kampanj med budskapet #notonthemenu.

Publicerad 20 november 2017
”Vi finns inte på menyn”
Risken för trakasserier kan öka under julbordstiden. Foto: Colourbox, NU-HRCT

”Ska du på julbord i år? Visa respekt för personalen. Sexuella trakasserier är inte ok.”  Det är ett av budskapen i den nordiska julbordskampanjen. Den består bland annat av inlägg i sociala medier, debattartiklar och flygblad till restaurangerna. Avsändare är de nordiska fackförbunden i hotell- och restaurangbranschen, NU-HRCT.

Pim van Dorpel. Foto: Jann Lipka/HRF

– Vårt tidigare arbete mot sexuella trakasserier har haft internt fokus, på arbetsgivare och medarbetare. Den här gången är det en utåtriktad kampanj. Därmed inte sagt att de andra problemen är lösta, säger Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Branschens anställda är utsatta när det gäller sexuella trakasserier. Problemen kan bli ännu värre under julborden, säger Pim van Dorpel.
– Alkoholkonsumtionen är lite mer gränslös under julbordstiden. Det är stora sällskap som blir bjudna av sina arbetsgivare och det kan bli ett annat beteende än under en vanlig kväll.

Dessutom är många av dem som jobbar tillfälligt anställda och har ett utsatt läge.
– Vår tanke är att kampanjen ska bidra till att personalen blir trygg även om deras arbetsgivare inte har tagit fram policyer och handlingsplaner mot sexuella trakasserier.

HRF:s råd till utsatta

  • Ta situationen på allvar och säg ifrån.
  • Skriv ner vad som hänt och spara bevis som till exempel sms.
  • Berätta för chefen, prata med facket eller skyddsombud.
  • Anmäl händelsen, i första hand till arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön. Om det inte fungerar, vänd dig till facket eller Diskrimineringsombudsmannen, DO.
  • Polisanmälan kan också vara aktuellt, beroende på vad som hänt.
  

Kampanjen planerades redan före #metoo, säger Pim van Dorpel.
– Men allt som kommer fram där visar hur viktigt det är att göra något. Beter sig jurister och journalister så mot sina kollegor finns det en klar risk att de gör det även mot våra medlemmar, säger Pim van Dorpel.

De nordiska hotell- och restaurangfacken har även planer på en gemensam handbok för hur man ska motverka sexuella trakasserier.
– Lagstiftningen skiljer sig en del i länderna, men vi kan ändå dra nytta av varandras erfarenheter.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här