Ledarskap, utbildning och arbetsmiljö är nyckelorden för att skapa en jämställd restaurangbransch. Det har kvinnorna bakom branschens andra metoo-upprop kommit fram till. Nu startar de en förening för att råda bot på machokulturen.
För drygt ett år sedan startade restaurangbranschens kvinnor ett nytt metoo-upprop: #härtardetslut. Detta efter ett avslöjande i tidningen Dagens ETC om sexuella trakasserier på Operakällaren i Stockholm.
Det var 65 kockar och krögare som skrev under uppropet och delade sina berättelser. Jobbiga minnen om allt från orättvis arbetsfördelning till manliga chefer som tryckt sitt kön och juckat mot sin kvinnliga kollega eller tryckt ner sin tunga i en tonårig praktikants hals i torrförrådet.
I veckan tog uppropets kvinnor nästa steg mot en förändring. Under en konferens möttes de för att diskutera vägen fram till en jämställd restaurangbransch.
De kom fram till tre avgörande faktorer: ledarskap, utbildning och arbetsmiljö.
Bland annat vill de att ledarskap ska bli en del av hotell- och restaurangprogrammen på gymnasiet. De vill också att utbildning i ledarskap ska vara tillgängligt och gratis för alla, även för den som är mitt i arbetslivet.
Detta för att fler ska ha möjlighet att utvecklas och lära sig att leda på ett sätt som inkluderar alla, säger Sofia B Olsson, kock och operativ chef på restaurang Vrå i Göteborg samt en av initiativtagarna till uppropet och konferensen.
Vi ser mycket omoget ledarskap i branschen.Sofia B Olsson
– Vi ser mycket omoget ledarskap i branschen. Många gånger blir personer befordrade av fel anledningar. Det skapar homosociala strukturer av män som dunkar varandra i ryggen. Vi måste bryta upp det och ta nya tag. Det skulle göra massor för arbetsmiljön, säger Sofia B Olsson.
Nu startar de en förening som fler engagerade personer i branschen kan ansluta sig till. Sofia B Olsson är utsedd till ordförande och föreningen ska ha ett första möte om ett par veckor.
Den som är intresserad av att gå med kan hålla utkik på instagramkontot @hartardetslut.
Under konferensen talade flera deltagare om mentorskap, vilket eventuellt skulle kunna bli aktuellt för föreningen att ordna i framtiden. En annan fundering är att så småningom starta ett samarbete med HRF och Visita.
Exakt vad föreningen ska göra framöver är inte helt klart än. Men arbetet ska leda till en jämställd restaurangbransch.
– Det vi egentligen önskar oss är ju en grundläggande mänsklig rättighet, säger Sofia B Olsson.