Är du schyst – var inte tyst
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ur temat Metoo-rörelsen
Ledare

Är du schyst – var inte tyst

Det är inte en kvinnofråga att kräva ett slut på sexism och sexuella trakasserier. Så män, var med och säg stopp!

Publicerad 6 december 2017

Det är nog nu. Överallt har kvinnor rest sig med ett gemensamt avgrundsvrål.
Det är #vikokaröver och #notonthemenu i restaurangbranschen, #tystiklassen i skolans värld, #deadline för journalister och #inteförhandlingsbart i fackförbundsrörelsen.

Nu kräver vi ett slut på sexism och sexuella trakasserier och vi är många. Det är stort. Och jag tror faktiskt att det innebär en möjlighet till verklig förändring.
Samtidigt har jag en enorm sorg inom mig. En sorg över att det har fått vara så här, att män med makt både har tillåtits, och gett sig själva rätten, att utnyttja kvinnor. Vittnesmålen är hårresande och klumpen i halsen blir större ju mer jag läser.

Jag tänker också på saker jag själv upplevt och sådant jag sett hända under de år jag jobbat inom fackförbundsrörelsen och som journalist.

Annas tre i topp

  1. Röda dagar. Mens är tabu i vissa länder och flickor som har mens får inte gå till skolan. Actionaid säljer »mensskydd« för 245 kronor.
  2. Gettechans. En get ger en familj i Nepal möjlighet att försörja sig. En hel get kostar 650 ­kronor, en andel 150. Läkarmissionen.
  3. Rent vatten. Brist på rent vatten dödar 800 barn per dag. 144 kronor räcker till tabletter som renar upp till 17 500 liter vatten. Unicef.

De gånger jag tittat bort, skruvat på mig och varit tyst i stället för att markera mot sexistiska kommentarer eller tafsande. Det är slut med det nu.

Men det är en sak som gnager. Det är det där med männen. Jag undrar var ni är, alla män som inte håller på så här. Som inte tycker att det är okej att skicka dickpics, kalla kollegor för horor eller ta vikarier på brösten.

Kom igen nu. Det här är inte en kvinnofråga.

Jag vet ju att ni är många, men ni är så tysta. En och annan röst har hörts och det är bra. Men ni borde vara många fler som säger stopp. Var är ert vrål?
Kom igen nu. Det här är inte en kvinnofråga. Det här angår oss alla. Och det är nu vi har chansen att förändra, om inte världen, så åtminstone våra arbetsplatser, skolor och fackförbund.

Ingår i temat: Metoo-rörelsen 18 artiklar

Alla artiklar i temat (15 till)