– Krögarna har ett stort jobb att göra, säger Hanna Nordberg. Hennes inlägg på Facebook blev starten på restaurangbranschens metoo-upprop, #vikokaröver. Hon skrev om sitt första restaurangjobb där hon utsattes för sexuella trakasserier.
När Hanna Nordberg var 16 år fick hon sitt första restaurangjobb. Hon skulle arbeta under julbordssäsongen på en välkänd restaurang. Men redan första kvällen började de manliga kollegorna utsätta henne för sexuella trakasserier.
När metoo-uppropen drog i gång hösten 2017 delade Hanna sin berättelse på Facebook. Hon fick snabbt många reaktioner, och tillsammans med två bekanta startade hon branschens upprop #vikokaröver.
När uppropet publicerades hade 1 863 kvinnor och icke-binära i restaurangbranschen skrivit under.
Även på de allra mest välrenommerade krogarna
– Jag blev chockad över hur illa det var. I vittnesmålen blev det tydligt att de sexuella trakasserierna finns överallt i branschen. Det sker inte bara på den lokala kvarterskrogen utan även på de allra mest välrenommerade krogarna, säger Hanna Nordberg.
Hon hoppas att uppropet kan leda till förändring. Samtidigt är hon kritisk till att inte mer gjorts tidigare för att få ett stopp på de sexuella trakasserierna i restaurangbranschen.
– Självklart välkomnar vi Visitas initiativ #nolltolerans. Men det ska inte krävas att tusentals kvinnor och icke-binära höjer sina röster för att branschen ska reagera. Arbetsgivarna borde ha agerat kraftfullt mot det här för länge sedan.
Vad behöver arbetsgivarna göra nu, tycker du?
– Hela machokulturen som finns i branschen måste förändras. Krögarna har ett stort jobb att göra. En anledning till att sexuella trakasserier kunnat fortgå är att branschen har chefer som inte tar sitt ansvar i de här frågorna. Sexuella trakasserier och övergrepp måste börja få konsekvenser. Brottsliga ageranden måste polisanmälas och gäster som trakasserar kastas ut, säger Hanna Nordberg.