Nyheter metoo

”Lättare markera mot övertramp”

Snart har det gått fyra år sedan branschens metoo-upprop #vikokaröver. En del saker har blivit bättre, men det finns mycket kvar att göra, säger Frida Tånghag, en av dem som skrev under.

Publicerad 19 november 2021
”Lättare markera mot övertramp”
En #metoo-demonstration i Malmö hösten 2017. Foto: Filip Jedraszak, Shutterstock
Frida Tånghag. Foto: Lars Lanhed

Det var hösten 2017 som hela världen skakades av mängder med vittnesmål. Kvinnor och ickebinära i alla branscher berättade om trakasserier, övergrepp och sexism på sina arbetsplatser. Hotell- och restaurangbranschens eget upprop #vikokaröver samlade nästan 2 000 underskrifter.

En av dem som skrev under uppropet var HRF:aren Frida Tånghag, kock i Göteborg. Hon säger att vissa saker förbättrats under de fyra år som gått.
– Det har nog blivit lättare att markera när någon gör ett övertramp. Det tas på allvar på ett annat sätt än det gjordes tidigare. Man blir mer uppbackad nu.

Det gäller kanske framför allt i mötet med gäster, säger hon.
– Jag upplever att det är stor skillnad om en kollega skulle säga ifrån mot en gäst. Ingen ifrågasätter henne, man ifrågasätter gästen. Det är en förändring.

Ett restaurangkök speglar samhället.Frida Tånghag

Samtidigt är det oerhört mycket arbete kvar för att branschen ska bli jämställd, säger hon.
– Det här räcker inte på långa vägar. Vi behöver analysera de patriarkala strukturer som finns, det krävs en större samhällsförändring. Ett restaurangkök speglar samhället, säger Frida Tånghag.

Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt önskar också att arbetet för en bransch fri från sexism, trakasserier och övergrepp hade kommit längre.
– Tyvärr är det så att pandemin gjort att frågan inte har kunnat lyftas på det sätt som man hade önskat under den här perioden. Men det som vi har kollektivavtalsreglerat, det arbetet fortskrider på ett bra sätt.

Även hon ser saker som förbättrats de senaste åren.
– Det vi har sett är ju att även unga ägare och arbetsgivare i branschen höjt sina röster för förändring. På många håll har man börjat arbeta fram ett mer hållbart ledarskap, till exempel.

Vi hoppas att vi har en bra överenskommelse snart.Malin Ackholt

I senaste avtalsrörelsen drev Hotell- och restaurangfacket frågan om att skydda anställda från trakasserier från tredje man, till exempel gäster. Det resulterade i en arbetsgrupp där HRF och Visita ska arbeta med frågan.
– Det är en viktig fråga som vi jobbar strukturerat med. Vi hoppas att vi har en bra överenskommelse snart, säger Malin Ackholt.

Målet är att arbetet ska vara klart i september 2022.

Fakta: #metoo-uppropen

  • Metoo-rörelsen tog fart år 2017 när skådespelerskan Alyssa Milano uppmanade kvinnor som drabbats av sexism, övergrepp eller sextrakasserier att skriva #metoo på twitter, instagram eller Facebook för att visa hur vanligt problemet är.
  • Kampanjen spred sig senare över världen och snart dök andra, branschspecifika upprop upp.
  • I hotell- och restaurangbranschen i Sverige skapades uppropet #vikokaröver. I december 2020 tog debatten fart igen under #härtardetslut, efter att en känd stjärnkock anklagats för övergrepp av en stor mängd kvinnliga anställda.
  • Det kom även ett upprop från fackligt håll, där förtroendevalda och anställda inom fackförbundsrörelsen vittnade under #inteförhandlingsbart om sexism och övergrepp.

Läs också

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här