Nyheter trakasserier

”Jag blir helt gråtfärdig”

I Dagens ETC vittnar anställda och tidigare anställda på Operakällaren om grova övergrepp och rädsla för att förlora jobbet. Per Persson, HRF:s avtalssekreterare, finner knappt ord.

Publicerad 2 november 2020
”Jag blir helt gråtfärdig”
Anställda och tidigare anställda på Operakällaren berättar om systematiska sexuella trakasserier i artikeln i Dagens ETC. Foto: Colourbox

– Man blir ju helt chockad, det vänder sig i magen. Jag blir helt gråtfärdig.
Det säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson om den artikel som tidningen Dagens ETC publicerade i dag, som handlar om missförhållanden på en av Sveriges mest prestigefulla restaurangarbetsplatser, Operakällaren i Stockholm.

I artikeln vittnar tolv anonyma anställda och tidigare anställda om en vardag med grova sexuella trakasserier och rädsla för att förlora jobbet. Det är en av krogens toppkockar som utpekas som förövare. En kvinnlig anställd berättar:
– Jag kunde stå och jobba så kom han och sa ”Heeej, kom och krama mig, ge mig en ordentlig kram så att jag får känna på dig.” Så höll han mig ofta om höfterna och tryckte sin penis hårt mot mitt lår. Det här gjorde han ofta, så fort han var på plats.

Toppkocken ska också ha krävt sexuella tjänster i utbyte mot lyft i karriären. En anställd berättar att hon övervägt att göra en polisanmälan, men inte känt att hon haft stöd från kollegor och chefer. Många berättar om en utbredd rädsla för att säga ifrån.

Per Persson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Det är just tystnaden som upprör Per Persson mest av allt.
– Det tyder på att något är sjukt i branschen. Man är så rädd om sina jobb att man inte vågar säga ifrån ens när något sådant här händer.

Det finns varken fackklubb eller platsombud på Operakällaren. Per Persson säger att såvitt han vet har facket inte kontaktats av medlemmar på arbetsplatsen.
– HRF:s Stockholmsavdelning var där på skyddsrond för några år sedan. Men om folk inte ens vågar ringa anonymt till facket eller polisen och berätta, så vågar man det ännu mindre när vi kommer till arbetsplatsen.

Han säger att Hotell- och restaurangfacket med anledning av artikeln nu kommer att göra återbesök på arbetsplatsen.
– Stockholmsavdelningen kommer att följa upp det här.

Företrädare för Operakällaren tillbakavisar anklagelserna i artikeln. Dagens ETC har inte lyckats nå den utpekade mannen.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här