Fråga:Jag jobbar extra på en restaurang som har kollektivavtal. Under hela den tid jag jobbat, mer än ett år, har jag inte fått OB utbetalt. Jag har jobbat mycket kvällar och helger. Gäller OB för mig? Vad ska jag göra?
Svar:Om det finns ett kollektivavtal med OB-ersättning reglerad, så ska alla anställda som arbetar på tider som ger rätt till OB få det.
Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har eller hur länge du varit anställd.
Arbetsgivaren bryter mot kollektivavtalet om de inte betalar OB-ersättning och kan få betala skadestånd för det.
Om du inte fått OB-ersättning kan du sammanställa hur många timmar du arbetat som ger rätt till OB-ersättning och prata med din arbetsgivare om att de ska betala ut det omgående.
Ge inte arbetsgivaren mer än ett par veckor på sig att betala ut den uteblivna OB-ersättningen, då det är ganska korta preskriptionstider om vi skulle behöva ställa ett lönekrav sedan.
Om din arbetsgivare inte vill betala eller struntar i att betala dig så kan du kontakta din fackliga företrädare på arbetsplatsen eller din HRF-avdelning, så får de hjälpa dig att ställa ett lönekrav till arbetsgivaren.
Fråga:Jag jobbar »enstaka dagar« åt en restaurangkedja och hade fått flera pass under helgen. Men på lördagen när jag jobbade så sa chefen att hen plockat bort arbetspasset på söndag, på grund av att det inte fanns tillräckligt att göra. Får chefen göra så? Utan att erbjuda ersättning eller ett annat pass.
Svar:Anställning för enstaka dagar är en anställningsform som inte får schemaläggas. Det vill säga att varje arbetspass om att arbeta enstaka dagar utgör en överenskommelse om anställning.
Den överenskommelsen kan varken arbetsgivaren eller den anställde ensidigt bryta. Har arbetsgivaren erbjudit dig arbetspass på enstaka dagar så har du rätt att få arbeta dessa arbetspass och arbetsgivaren är skyldig att betala ut lön. Arbetsgivaren kan alltså inte ensidigt avboka dig från dessa arbetspass utan att du godkänner det.
Fråga:Har jag försäkringar och tjänstepension när jag arbetar enstaka dagar som hotellstäderska?
Svar:Förutsatt att du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal så är du försäkrad på arbetsplatsen genom Fora.
Tjänstepension intjänas från att du fyller 23 år (2022) till och med att du fyller 65 år.
Från 2023 sänks åldern vid intjänande av tjänstepension till 22 år men dock som längst till du fyller 65 år.
Arbetsgivare som saknar kollektivavtal kan teckna försäkringsavtal genom Fora med samma försäkringar och pensionsavsättningar. Skillnaden är då att det saknas en försäkringsgaranti för den anställda, i de fall arbetsgivaren inte skulle betala in premier eller säga upp försäkringen.
Vill du veta mer om tjänstepensionen och hur mycket som betalas in till din pension? På Fora.se finns en bra informationssida.
Fråga:Vad är kortaste arbetspasset man kan få som tillsvidareanställd? Får chefen lägga mig på tretimmarspass?
Svar:För anställda på enstaka dagar finns en nedre gräns på tre timmar. Den saknas vid tillsvidareanställning, där du i stället har en genomsnittlig arbetstid per vecka. Någon direkt nedre gräns kan vi inte peka på, men vi kan påpeka att ett upprepat schema med väldigt kort arbetstid innebär att risken ökar för att få mycket längre arbetstid andra dagar. Detta kan i sin tur utgöra en arbetsmiljörisk.
Samtidigt är det nog inte det smartaste av en arbetsgivare att schemalägga så kort tid så att en anställd knappt hinner »landa« i passet innan det är dags att sluta. Prata med din chef om ni kan komma fram till en balans mellan det längsta och kortaste passet och hitta något som fungerar för båda parter och ger en hållbar arbetsmiljö.
Fråga:Jag jobbar på en restaurang som »anställd enstaka dagar«. Min fråga är om jag kan tjäna in »extra ledighetsdagar« om jag jobbar på röda dagar som under jul-, påsk- och midsommarhelgen? Sedan undrar jag om övertidsersättning finns vid den typ av anställning som jag har?
Svar:Man tjänar inte in extra ledighetsdagar (röda dagar) när man är anställd för enstaka dagar då man bara har ett anställningsförhållande under de pass man arbetar. Extra ledighetsdagar (röda dagar) intjänas från anställningens början, men utgår endast om anställningen varar mer än två månader vilket en anställning för enstaka dagar inte ska göra. Den anställningsformen får bara användas för tid som inte går att schemalägga och när arbetsgivaren har ett tillfälligt behov av arbetskraft.
Om den används på ett annat sätt kan du be din fackliga företrädare på arbetsplatsen eller din avdelning att begära överläggning med din arbetsgivare för att utreda om det finns ett konstant behov av arbetskraft för då ska arbetsgivaren erbjuda tillsvidareanställning.
Övertidsersättning betalas ut till heltidsanställda som arbetar utöver sin ordinarie arbetstid och till deltidsanställda som arbetat mer än i genomsnitt 40 timmar per vecka under beräkningsperioden.
Men vi har minimilöner i våra kollektivavtal vilket innebär att du kan begära mer i lön för att arbeta vissa dagar till exempel över påsk- och midsommarhelgerna.
Fråga:Jag studerar och arbetar samtidigt, i genomsnitt 12 timmar per vecka. Jag är tillsvidareanställd men vill gå över till enstaka dagar. Detta på grund av att jag vill skaffa mig ett arbete inom yrket som jag utbildar mig till. Vill ha kvar mitt nuvarande jobb för att tjäna lite extra, då det är bra betalt. Kan min nuvarande arbetsgivare neka mig att gå ner i timmar och byta anställningsform till enstaka dagar? Andra anställda som velat jobba mindre har fått svar i stil med: »Du får antingen jobba kvar som du gör eller säga upp dig.«
Svar:Om du väljer att avsluta din anställning så finns det inga garantier för att du ska få jobba »enstaka dagar« framöver.
Arbetsgivaren har en skyldighet att anställa efter arbetskraftsbehov.
I det begreppet inkluderas inte anställningsformen »enstaka dagar«. Så lite krasst är det som arbetsgivaren säger: Arbeta kvar eller egen uppsägning.
Fråga:Jag är anställd på ”enstaka dagar”. Men min chef säger att jag är fast anställd för att jag jobbar fasta datum: helger varannan vecka. Är det så? Hon säger att hon kan anställa någon en timme i veckan och då är det en fast anställd.
Svar:Jag skulle säga att du har fel anställningsform om det är så att du arbetar på ett fast schema. Om du och din chef är överens om att du är tillsvidareanställd (fast anställd) så tycker jag att ni ska skriva ett nytt anställningsavtal med din genomsnittliga veckoarbetstid och där det framgår att du är tillsvidareanställd.
Det är fullt möjligt att tillsvidareanställa en person på en timme i veckan. Jag är dock tveksam till att någon skulle vilja acceptera ett så lågt arbetstidsmått. I praktiken ser jag ingen arbetsuppgift som endast skulle ta en timme.