Fråga:Jag är servitris och jag får uniform med skjortor från jobbet. Min arbetsgivare vill att jag ska tvätta skjortorna själv, är det inte företaget som ska stå för tvätten?
Svar:I kollektivavtalet står det »Föreskriver arbetsgivaren särskild klädsel tillhandahålles sådan av arbetsgivaren, som dessutom ansvarar för tvätt.« Det är alltså arbetsgivaren som ska stå för tvätten i ditt fall.
Fråga:Jag jobbar som städare, vi får skor betalda en gång om året. Vi får också pikétröjor. Däremot får vi stå för »underdel« själva. Byxor ska vara svarta och inte likna mjukisbyxor. Vill man jobba i shorts eller kjol ska de vara svarta och givetvis inte för korta. Byxorna slits extremt fort, så vi måste köpa nya titt som tätt. Om en arbetsgivare kräver svarta byxor eller shorts eller kjol av en viss längd, ska inte de stå för plaggen?
Svar:I kollektivavtalet mellan HRF och Visita, Gröna riks, står det: »Föreskriver arbetsgivaren särskild klädsel tillhandahålles sådan av arbetsgivaren, som dessutom ansvarar för tvätt«. Utifrån det du beskriver tycker jag att arbetsgivaren föreskriver en särskild klädsel och skulle inte arbetsgivaren hålla med kan ni kontakta det fackliga ombudet på arbetsplatsen eller er HRF-avdelning.
Fråga:Vårt jobb bekostar klänningar till den kvinnliga servisen och byxor och skjorta till den manliga servisen. Till klänningen ska vi ha strumpbyxor, de ska vara svarta och tjocka, minst 60 denier. Dessa får man som kvinnlig anställd betala själv. Ska det inte vara lika, oavsett om man är kvinna eller man? Ska bara männen få både över- och underdel betalda? Restaurangen har avtal med HRF.
Svar:I Gröna riksavtalet står det »Föreskriver arbetsgivaren särskild klädsel tillhandahålles sådan av arbetsgivaren, som dessutom ansvarar för tvätt.« Jag skulle nog påstå att arbetsgivaren föreskrivit en särskild klädsel när de säger att strumpbyxorna ska vara svarta och minst 60 denier och därför borde betala för dem.
Det här är också en fråga om likabehandling, om den manliga servisen får byxor och skjorta borde ni rimligtvis få klänning och strumpbyxor. Vi har inte drivit den här frågan, så det är svårt att ge ett exakt besked, men jag rekommenderar dig att vända dig till ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller avdelningen som får driva det här som ett ärende.
Fråga:Kan arbetsgivaren kräva att vi kockar ska byta till och från arbetskläder utanför arbetstid? Det krävs även av oss att vi har rätt kläder på oss under ett arbetspass.
Svar:Ja, oavsett vad du arbetar med så ska du normalt vara ombytt och klar att börja arbeta när din arbetstid börjar. Likaså ska du byta om efter din arbetstid. Så svaret är att detta kan arbetsgivaren kräva, om ni inte kommit överens om något annat.
Fråga:Kan man genom sin arbetsgivare få bidrag till arbetsskor, om man jobbar som servis eller kock? Avtal med HRF finns på arbetsplatsen.
Svar:Arbetsgivaren ska tillhandahålla skyddsutrustning och utreda behovet av säker fotbeklädnad. Det innebär att arbetsgivaren ska betala för skyddsskor om det till exempel krävs halkskydd eller stålhätta.
Om skyddsskor inte krävs kan man få betala själv, men man kan alltid höra med sin arbetsgivare om de kan tänka sig att betala för skorna helt eller delvis ändå.
Oftast köper man ju skor som endast används på arbetet där de slits på ett sätt som de kanske inte skulle göra om man bara använder dem privat. Det är därför inte helt orimligt att be om ett bidrag till skor, även om det inte finns stöd för det i lag eller avtal.
Har ni ett fackligt ombud eller ett skyddsombud på arbetsplatsen kan ni gå samman och försöka förhandla fram ett bidrag till skor för alla som behöver det.