Fråga:Jag jobbar extra på ett företag. Min chef har ibland privata fester där han säljer öl och sprit till sina gäster. Men det är företagets öl och sprit. Han tar betalt genom att gästerna får swisha till hans konto. Sist gick det åt flera kubikmeter öl. Jag vet att det är skattebrott! Han betalar lön, men vill inte att jag skriver upp i personalliggaren att jag jobbade. Det finns bilder på ölen och spriten och på en lapp om att swisha till hans konto. Om jag ska ta det här vidare, vilken väg ska jag gå?
Svar:Det här låter som flera felaktigheter. Oredovisade varuuttag från bolaget, oredovisade intäkter och svarta löner – antingen av ägaren själv eller av bolaget. Man kan misstänka både skattebrott och bokföringsbrott.
Enklaste vägen är att kontakta Skatteverket via tipsfunktionen på skatteverket.se.
Man kan bifoga bilagor och man kan vara anonym.
Det som frågeställaren beskriver kan också vara ett brott mot alkohollagens bestämmelser vad gäller restaurangens serveringstillstånd. Man kan då kontakta kommunens alkoholhandläggare i den kommun restaurangen ligger.
Fråga:Jag har en fråga angående alkohollagen. Jag jobbar på ett hotell som nattis och på grund av covidläget har vi fått ta över städuppgifter. Detta gör att jag måste lämna hotellets öppna bar obevakad under längre stunder. Jag har tagit upp frågan och sagt att det inte känns helt korrekt att göra så. Jag har svårt att ta ansvar för baren när jag inte är på plats. Jag undrar vad det egentligen är som egentligen gäller i en sådan här situation?
Svar:Nej, det som beskrivs är en sådan situation som vi inte bedömer är förenlig med alkohollagens regler om att man måste ha uppsikt över alkoholservering. Man får inte lämna alkoholen obevakad och man måste ha uppsikt för att förhindra att någon gäst dricker så mycket att de blir märkbart påverkade. Man måste också ha uppsikt över alkoholen för att förhindra att underåriga får tillgång till eller ges möjlighet att dricka alkohol.
Fråga:Får en anställd 17-åring smaka alkohol på restaurangen hen jobbar på, till exempel en drink som man blandat eller delta i vinprovningar på jobbet? Så klart med föräldrarnas tillåtelse och serveringsansvarig på plats.
Svar:Enligt alkohollagen får inte ett serveringsställe servera alkohol till någon under 18 år. Om en person under 18 år är gäst på ett serveringsställe tillsammans med sina föräldrar är det inte heller tillåtet att servera den gästen, även om föräldrarna tillåter att deras barn serveras eller dricker alkohol på serveringsstället.
Det finns inga arbetsrättsliga regler att man måste ha fyllt 18 år för att få arbeta med alkohol, exempelvis i en bar eller vid servering. På tillståndsenheten i Stockholm bedömer vi dock att det inte är lämpligt att en tillståndshavare lägger ansvaret eller nykterhetsbedömningar gällande alkohol eller alkoholservering på en person som inte fyllt 18 år.
Sett till alkohollagens syfte som social skyddslagstiftning med ett uttalat mål att skydda underåriga från alkoholens skadeeffekter skulle tillståndsenheten i Stockholm bedöma att det inte heller är lämpligt att en tillståndshavare tillåter en anställd som är under 18 år att exempelvis smaka på drinkar eller delta på vinprovning på serveringsstället, även om föräldrarna tillåter det eller att serveringsansvarig är på plats.
Fråga:Det har börjat en tjej som är 16 år i serveringen. När man läser och googlar står det på vissa ställen att hon inte får servera alkohol. På andra ställen så står det att hon får servera alkohol, bara det finns en personal som är serveringsansvarig på plats. Vilket är rätt? Får 16-åringen servera alkohol?
Svar:Det finns ingen lagreglerad ålder för när man får servera alkohol. I alkohollagen 3 kap 6 § står att den som inte har fyllt 20 år inte får bedriva näringsverksamhet som innefattar försäljning av alkohol. I 3 kap 7 § anges att servering får ske till den som fyllt 18 år och i 8 kap 18 § står att den som är serveringsansvarig ska ha fyllt 20 år.
Dessa paragrafer utgår vi ifrån som grund. Sedan ser vi till syftet med alkohollagen som en skyddslagstiftning med ett stort fokus på att unga människor inte ska utsättas för alkoholens skadeverkningar. Vi beaktar också de straffbestämmelser som finns i lagens kapitel 11, där man bland annat kan dömas till fängelse för att ha överlämnat alkohol till en underårig eller överserverad.
Med detta underlag bedömer vi på tillståndsenheten i Stockholms stad att det är olämpligt att ha personal under 18 år som får servera alkohol.
När vi får frågor om det brukar vi föra en dialog runt ovan bestämmelser. Det kan uppstå svåra situationer när man ska neka någon att köpa alkohol och det är svårt att göra bedömningen om någon är märkbart påverkad.
Att servera alkohol är en ansvarsfull uppgift och en innehavare av serveringstillstånd har ett ansvar gällande vilka personer som hen överlämnar detta ansvar till.
OBS! Man måste räknas som ungdom (fylla minst 16 år under pågående kalenderår) eller äldre för att få sälja alkohol, tobak och andra åldersreglerade varor. Detta enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2012:3.