Fråga:Jag är fast anställd på heltid med timlön. En del månader är det mycket att göra och jag jobbar mer än vad schemat säger. Får arbetsgivaren reglera det genom att schemalägga mig färre timmar än heltid följande månader? Arbetsplatsen har inget kollektivavtal.
Svar:När du arbetar på en arbetsplats som saknar kollektivavtal så är det bara arbetstidslagen som reglerar vad som gäller i den här frågan. Enligt den får den ordinarie arbetstiden uppgå till högst 40 timmar per vecka i genomsnitt för en tid av högst fyra veckor.
Det innebär att du kan arbeta 44 timmar en vecka, 36 timmar nästa vecka och så vidare, men i slutet av en period på fyra veckor ska det tillsammans bli 40 timmar per vecka i genomsnitt.
Din arbetsgivare kan alltså inte reglera övertid under följande månader. Kan arbetsgivaren inte reglera övertiden inom fyra veckor ska du ha betalt för den övertid du arbetat.
Som anställd har du rätt att säga nej till övertidsarbete, om övertiden inte är reglerad i kollektivavtal eller i det enskilda anställningsavtalet.
Observera att det är andra regler som gäller på arbetsplatser med kollektivavtal.
Fråga:Vår chef kallar oss till ett obligatoriskt möte kl. 08.00. Nattpersonalen stannar kvar, de som är lediga åker in till jobbet och så vidare. Men kl. 07.30 ställs mötet in på grund av sjukdom. I schemat plockas den förlagda arbetstiden bort för alla. Är detta korrekt?
Svar:Nej det är inte korrekt. Eftersom mötet är beordrat av arbetsgivaren så ska arbetsgivaren också stå för lön. Att arbetsgivaren i detta fallet med kort varsel avbokar mötet är inte den anställdes ansvar. Den som har kommit in på ledig dag eller förlängt arbetstiden utöver schema ska dessutom ha ersättning (övertids- och mertidskompensation) enligt 12 § i kollektivavtalet mellan HRF och Visita.
Fråga:På min arbetsplats jobbar vi över ibland. Övertiden läggs in som mertid. Så vi får enbart komp exakt för den tid vi stannat utöver ordinarie arbetstid. Men som jag har förstått det ska man som heltidsanställd inte kunna jobba mertid, utan det ska vara övertid som ger 1,5 gånger tiden. Vi använder en stämpelklocka i mobilen där vi själva väljer att stämpla ut på »övertid komp«. Men om man kollar några dagar senare har en av cheferna ändrat till »mertid komp«. Vad gäller?
Svar:Enligt kollektivavtalet (Gröna riksavtalet 3 Kap, § 11–12) gäller detta: Förutsatt att du arbetar heltid, så ska all arbetstid utöver ordinarie arbetstid ersättas med övertidskompensation.
Det finns alltså inte stöd i avtalet för mertidskomp om du arbetar heltid. Huvudregeln är också att övertidsarbete ersätts med övertidskompensation i form av betalning.
Sedan kan du komma överens med arbetsgivaren att kompensationen ska utgå med betald ledighet i stället. Och då är det mycket riktigt som du säger, att en övertidstimme som du intjänat i samband med ordinarie arbetstid kan ersättas med 1,5 timmar betald ledighet.
Övertidskompensation som är intjänad på en enligt schemat »arbetsfri« dag ska ersättas med 2 timmar betald ledighet.
Fråga:Jag jobbar som receptionist på hotell med kollektivavtal och har månadslön. Vi går efter 16-veckorsschema. Jag är anställd på 85 procent men har under februari och mars jobbat mer än min schemarad, på grund av sjukskrivningar och stora evenemang. Jag kan inte se att jag fått ut någonting mer i lön i februari och mars fast jag arbetat mer: 148 respektive 182 timmar. Betalas mertiden och övertiden ut senare eller hur är reglerna?
Svar:Arbetsgivaren kan enligt kollektivavtalet tillämpa schemaberäkningsperioder upp till 16 veckor. Det innebär att schemaläggningen under de 16 veckorna ska matcha med sysselsättningsgraden på ditt anställningsavtal.
För tid som du arbetar utöver din schemalagda arbetstid ska du ha mertidsersättning upp till heltid, därefter övertidsersättning. Mertids- och övertidsersättning ska betalas ut på nästkommande lön och ska inte räknas in i schemaberäkningsperioden.
Mertid- och övertidsarbete får inte schemaläggas.
Fråga:Jag jobbar deltid, 75 procent. Ibland har vi helgjour. Då jobbar man så många timmar det finns jobb att göra. Man kan få jobba från en timme till sju–åtta per dag. Det är fast ersättning 600 kronor, spelar ingen roll hur mycket jag jobbar. Kan det stämma? Känns som jättelite pengar vissa helger när det är mycket jobb.
Svar:Jour och jourtillägg är inte reglerat i kollektivavtal. Det förekommer på vissa ställen i landet att de lokala parterna har förhandlat fram jourtillägg där verksamheten kräver det. Framför allt förekommer det i fjällvärlden, men det ska då finnas stöd för detta i en lokal överenskommelse mellan arbetsgivare och Hotell- och restaurangfacket.
Däremot finns mertid och övertid reglerat i kollektivavtalet. Mertid för den som inte arbetar heltid är frivilligt att acceptera eller avvisa. Mertidsersättningen är din ordinarie timlön.
Övertidsarbete är den som arbetar heltid skyldig att utföra på arbetsgivarens begäran. Då ska den som arbetar också ersättas enligt kollektivavtalets regler om övertidsersättning. Så ett fast jourtillägg är inte rätt. Du ska ha betalt per timme enligt kollektivavtal för den tid du utför arbete på arbetsgivarens begäran.
Fråga:Min arbetsgivare har kollektivavtal och tillämpar årsarbetstid. I sommar har jag jobbat 90 timmar i övertid. Nu vill chefen ge mig lediga dagar lite hur som helst mitt i veckan, utan att jag vill det. Får chefen göra så? Eller kan jag vara med och bestämma dagarna eller få ut pengar?
Svar:För att arbetsgivaren ska få tillämpa årsarbetstidsavtal ska verksamheten uppfylla vissa kriterier och de ska först ha förhandlat med Hotell- och restaurangfacket om avtalet.
Många arbetsgivare använder tyvärr någon egen variant av »timbank« som sträcker sig över en längre period än den tillåtna beräkningsperioden för schemat. Det leder ofta till brott mot arbetstidslagen och kollektivavtalet. Om din arbetsgivare säger att det finns ett årsarbetstidsavtal kan du kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Hotell- och restaurangfackets avdelning för att få veta om det finns och vad som gäller.
När det finns ett årsarbetstidsavtal och man arbetar övertid så är det kollektivavtalets regler som gäller, alltså att all arbetstid utöver ordinarie arbetstid ska ersättas med övertidsersättning.
Även om det finns ett årsarbetstidsavtal så ska arbetstiden vara schemalagd, oftast med minst 14 dagars framförhållning. Men det kan finnas andra lokala överenskommelser, så ta reda på vad som står i det avtal som gäller hos er.
Om man blir beordrad att arbeta utöver schemalagd arbetstid ska övertidsersättning betalas ut.
För att ha rätt till övertidsersättning ska man arbeta heltid. Arbetar man utöver ordinarie arbetstid och är deltidsanställd så är det mertid och ger inte rätt till övertidsersättning. Övertiden kan kompenseras med betald ledighet om du och arbetsgivaren är överens om det, annars ska den betalas ut i pengar.
Kom ihåg att övertidsarbete ska vara beordrat av arbetsgivaren eller godkänt senast en månad i efterhand. Om du behöver stanna kvar längre något arbetspass ska du stämma av med en chef först, så att de kan godkänna övertiden.
Är ingen chef med befogenhet på plats så kan ni prata med er arbetsgivare och fråga hur ni ska göra vid sådana tillfällen. Fråga om ni själva ska få avgöra om ni behöver stanna kvar längre och vid vilka tillfällen det i så fall gäller.
Fråga:Jag jobbar natt, 78 procent. Men det händer att jag tar arbetspass utöver mina schemalagda ibland, alltså mertid. Hur kan jag veta exakt när det blir mer än 100 procent som jag jobbar och jag ska börja få övertidsersättning?
Svar:För personal som stadigvarande arbetar nattjänst i hotellreception är heltidsmåttet 38 timmar i genomsnitt per vecka. Det motsvarar en sysselsättningsgrad på 100 procent.
Mertid är alltså tiden mellan din ordinarie schemalagda arbetstid upp till 38 timmar i genomsnitt per vecka. Tid därutöver är att betrakta som övertid med följande övertidskompensation. Detta enligt kollektivavtalet Gröna riks, 3 Kap 12§.
Fråga:Jag är anställd på 126 timmar i månaden men jobbar i genomsnitt 164 timmar i månaden. Har jag någon rätt att begära en anställning på fler timmar?
Svar:Timmarna i ditt anställningsavtal ska motsvara den schemalagda arbetstiden som du har. Tid utöver är mertid. Om du konstant är schemalagd på fler timmar så tycker jag att du ska prata med din arbetsgivare om att de justerar upp din sysselsättningsgrad i anställningsavtalet så att den motsvarar din schemalagda arbetstid. Arbetsgivaren kan använda sig av schemaläggning upp till 16 veckor enligt kollektivavtal och vid årsarbetstid kan schemaläggningen uppgå till 52 veckor.
Fråga:Jag är anställd på 100 procent och har en kollega som är anställd på 70 procent. Är min chef tvungen att fråga min kollega först om hon vill jobba extra? Eller kan chefen fråga mig likaväl? Chefen säger att min kollega måste tillfrågas först, eftersom hon inte har en heltidstjänst. Jag har varit anställd i 15 år och min kollega i två veckor. Vad gäller? Kollektivavtal HRF-Visita finns.
Svar:Som svar på frågan så kan varken du eller din arbetskamrat arbeta extra. För den som är anställd på 100 procent (heltid) och arbetar utöver sin ordinarie schemalagda arbetstid, räknas den tiden som övertid och då ska övertidsersättning utbetalas. För den som arbetar 70 procent (deltid) och erbjuds att arbeta fler timmar, räknas det som mertid och mertidskompensation ska utbetalas. Övertid och mertid får inte schemaläggas.
När det gäller mertid är den frivillig för den anställde att arbeta. När det gäller att arbeta övertid så är den tvingande för den anställde. Det är alltså arbetsgivaren som beslutar om att beordra in dig på övertid eller tillfrågar din arbetskamrat om hen kan tänka sig att arbeta mertid.
Det finns ingen regel om att en deltidsanställd ska tillfrågas i första hand, om inte anmälan till arbetsgivaren är gjord om att få utökad sysselsättningsgrad.
Fråga:Finns det något lägsta antal timmar som arbetsgivaren måste betala ut lön och ersättning för, om jag kommer in till arbetet på min lediga dag och hjälper till med att lösa ett tekniskt problem? Vad gäller med betalning om min arbetsplats ringer hem till mig och jag kopplar upp mig från hemdatorn och löser deras problem? Eller om mina arbetskamrater ringer hem och behöver hjälp med att lösa ett problem?
Svar:Om din arbetsgivare har beordrat dig att komma in och arbeta på din lediga dag så ska du ha din vanliga lön och 90 procent övertidsersättning på det (eller två timmar ledigt per arbetad övertidstimme) om du är heltidsanställd. Det finns inget lägst antal timmar angivet för övertid, mer än att varje påbörjad halvtimme ska ersättas som full halvtimme.
Om du och din arbetsgivare är överens om att du ska hjälpa till hemifrån vid behov så ska du ha lön och övertidsersättning för det.
Om det är så att dina arbetskamrater ringer dig och ber om hjälp utan att det är förankrat hos arbetsgivaren så har du inte rätt till någon ersättning, men du är inte heller skyldig att hjälpa dem hemifrån.
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 månader | Denna cookie används för att spara samtycke under kategorin "Analys". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 månader | Denna cookie används för att spara samtycke under kategorin "Nödvändiga". |
OAID | 1 år | En cookie som dokumenterar vilka annonser som har visats under ditt besök och vilka som fått klick. Om informationen redovisas för annonsörer är det alltid enbart i form av anonym statistik. |
viewed_cookie_policy | 11 månader | Denna cookie används för att spara om besökaren gett samtycke eller inte till användandet av cookies. Den sparar inte personlig information. |
wordpress_test_cookie | Session | Testar om webbläsaren accepterar cookies. |
Cookie | Varaktighet | Beskrivning |
---|---|---|
_ga | 2 år | Google analytics, _ga används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen. Mer information om hur google använder data här |
_gat | Session | Google analytics. Avläser och filtrerar förfrågningar från botar. |
_gid | 1 dag | Google analytics, _gid används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen. Mer information om hur google använder data här |