Fråga:Min arbetsgivare har sagt att all dricks som kommer in ska samlas i en glasburk. När summan väl är någorlunda hög så ska all personal dela på pengarna. Men min arbetsgivare tog min intjänade dricks till sig själv, får han verkligen göra så?
Svar:Dricks är en frivillig betalning från gästen för att visa uppskattning. Enligt Skatteverket ska man betala skatt på dricks, det är upp till varje individ att ta upp detta i deklarationen, en förutsättning är att det är personalen själv som bestämmer hur dricksen ska fördelas.
Är det arbetsgivaren som bestämmer hur det ska fördelas då är också arbetsgivaren skyldig att betala skatt och arbetsgivaravgifter på dricksen, den betraktas då som lön.
Fråga:Jag jobbar på en restaurang där vi anställda själva delar upp vår dricks en gång i månaden. Arbetsgivaren (AG) har en skuld till oss och vi meddelar AG vilken anställd som ska ha en viss andel av skulden utbetald tillsammans med sin lön en gång i månaden. AG är enbart en mellanhand, skattar ej på den eller liknande. Det är upp till oss anställda att göra det. AG har redovisat den utfördelade dricksen till Skatteverket under punkt 1.5 (ej pensionsgrundande inkomst). Men om jag skattar för min dricks som för inkomst så borde jag väl tjäna in pension för den?
Svar:Dricks är alltid skattepliktigt, och om det är kunderna och inte arbetsgivaren som är utgivare tas det upp under punkt 1.5 (ej pensionsgrundande inkomst).
Att sådan dricks inte är pensionsgrundande beror på att ersättningen från varje enskild kund som regel understiger 1 000 kronor och då betalas inga socialavgifter.
Det är alltså socialavgifterna och inte den skatt vi betalar som finansierar vår allmänna pension. Om en kund skulle ge minst 1 000 kronor i dricks redovisar du detta på en T1-blankett och får då betala socialavgifter (egenavgifter) på cirka 25 procent, och då blir denna ersättning pensionsgrundande.