Fråga:Hur fungerar det här med dygnsvilan? Vi jobbar ett så kallat vändpass, man går av 23.00 på kvällen och börjar jobba dagen därpå 07.00. Är det okej att jobba så? Timmarna mellan 00.00–05.00 är väl inkluderade i en 11-timmarsvila? Hotellet har kollektivavtal.
Svar:Du ska ha 11 timmars dygnsvila per 24-timmarsperiod.
Vilan kan alltså vara både före och efter passet så länge den är inom 24-timmarsperioden.
Du behöver veta hur arbetsgivaren räknar 24-timmarsperioden, då den inte behöver börja 00.00.
Arbetsgivaren kan inte heller byta beräkningsperiod på dygnet utan får bestämma sig för en beräkningsperiod.
För att veta om arbetsgivaren gör fel så behöver vi alltså veta lite mer om hur ditt schema ser ut i övrigt. Kontakta din HRF-avdelning så kan de hjälpa dig reda ut det.
Fråga:Kan arbetsgivaren schemalägga mig på enbart kvällspass? När andra i samma position får både dag- och kvällstider? Har jag något att säga till om där? Företaget är med i Visita.
Svar:Ja, arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet så länge man håller sig inom lagar och avtalets regler. Det innebär att du kan tvingas jobba bara kvällar.
Däremot har alla anställda rätt att komma med sina åsikter kring schemat.
Om du har en schemainvändning så ska du meddela din chef detta via ditt lokala platsombud eller via din avdelning. Då måste din arbetsgivare kalla till förhandling i frågan.
Då kan du få chans att argumentera för varför schemat inte passar och arbetsgivaren kan undersöka vilka anpassningar som de kan göra. Starka skäl kan vara till exempel familjesituation med små barn eller möjlighet till att ta sig till och från jobbet.
Man kan ju också se på det ur ett arbetsmiljöperspektiv.
Om en anställd mår dåligt av att bara jobba kvällar så kan ett skyddsombud ställa krav på åtgärder ifrån arbetsgivaren.
Det finns alltså en del att göra även om det i slutänden kan vara så att arbetsgivaren utnyttjar sin rätt att schemalägga dig bara kvällar.
Fråga:Jag är anställd på 80 procent, jobbar i hotellreception. Jag undrar över schemat. Har jag rätt att jobba fyra dagar i veckan, eller kan arbetsgivaren kräva att jag jobbar exempel tre dagar en vecka och fem dagar andra veckan? Eller får arbetsgivaren schema lägga mig hur som helst inom åttaveckorsperioden bara tiden uppgår till de totala timmarna för 80 procent?
Svar:Arbetsgivaren har ganska stora friheter att schemalägga sin personal utifrån behovet på arbetsplatsen.
Det kallas historiskt för arbetsgivarprerogativet, alltså arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet.
Begränsningarna om hur arbetsgivaren får schemalägga regleras i arbetstidslagen och i kollektivavtalet.
I Gröna riksavtalet har arbetsgivaren möjlighet att använda sig av beräkningsperioder för ordinarie schemaläggning och ordinarie arbetstid.
Beräkningsperioden kan uppgå till 16 veckor och under vissa förutsättningar kan beräkningsperioden uppgå till 26 veckor, eller efter lokal förhandling upp till 52 veckor.
Ytterligare begränsningar i arbetsgivarens schemaläggningsrätt är att varje anställd ska garanteras minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila per 24-timmarsperiod.
Det finns också regler om veckovila.
Enligt kollektivavtalet ska den förläggas så att den anställde, om möjligt, får i genomsnitt två sammanhängande 24-timmarsperioder per vecka. Om det inte är möjligt så ska veckovilan vara minst 36 timmar sammanhängande.
Varannan vecka ska ledighetsdagarna förläggas till helgen.
Helg enligt kollektivavtalet är fredag–lördag, lördag–söndag eller söndag–måndag.
Om särskilda skäl föreligger kan helgledighetsdagarna förläggas till var tredje vecka.
Fråga:Jag jobbar säsong tre månader. På vårt intranät står att vår beräkningsperiod är från 16 veckor och upp till 24 veckor. Ska det inte vara ett bestämt antal veckor?
Svar:Om arbetsgivaren inte kan precisera beräkningsperioden så är varje schemaläggning en beräkningsperiod.
Exempelvis ger 4 veckors schema 160 timmar att fördela vid heltid.
Om arbetsgivaren har en fastslagen beräkningsperiod ska den perioden anges i schemat. Detta enligt kollektivavtalet Gröna riksavtalet.
Följande begränsningar är reglerade i avtalets 9 §, moment 1.
Vid timlön: max 8 veckors beräkningsperiod det vill säga 320 timmar att fördela vid heltid (304 timmar för personal som stadigvarande arbetar nattjänst i hotellreception).
Vid månadslön: max 16 veckors beräkningsperiod, det vill säga 640 timmar att fördela vid heltid (608 timmar för nattjänst).
En nyhet i senaste avtalet är att det numera går att använda en 26 veckors beräkningsperiod, 1040 timmar att fördela vid heltid (988 timmar för nattjänst).
Denna nyhet har några krav för att kunna tillämpas:
Viktigt att komma ihåg är att all giltig frånvaro ska räknas som arbetstid så man inte måste jobba i kapp en dag då man varit frånvarande för semester, vab, sjukdom och liknande.
Fråga:Har den som jobbar inom hotell- och restaurangbranschen rätt till klämdagar? Åtminstone en per år?
Svar:Det finns inte något reglerat i kollektivavtalet om klämdagar inom hotell- och restaurang.
I avtalet med Visita (Gröna riksavtalet) finns i stället något som kallas extra ledighetsdagar (röda dagar).
Det innebär att om du som anställd arbetar på en helgdag (röd dag) som infaller måndag till fredag, midsommarafton, julafton och nyårsafton så tjänar du in en extra ledighetsdag.
Om du är heltidsanställd eller deltidsanställd och arbetar i genomsnitt fem dagar per vecka tjänar du också in en extra ledighetsdag om du har en ordinarie ledighetsdag eller semester på en helgdag som infaller måndag till fredag, midsommarafton, julafton och nyårsafton samt om du arbetar på en helgdag som infaller på en lördag.
Fråga:Jag jobbar på en restaurang med HRF-avtal och undrar om ob-tillägget för jobb på söndagar. Finns det några undantag som gör att man ibland kan få ob som för en vanlig vardag på en söndag, det vill säga inte ob-ersättning förrän efter kl. 20.00? Var står det undantaget i så fall?
Svar:Nej, det finns inga undantag i kollektivavtalet. Kollektivavtalet är tydligt på den punkten vilket innebär att den som arbetar söndag och helgdag (röda dagar i almanackan) ska ha ob-ersättning från kl. 06.00 till 06.00 påföljande dag.
Eftersom ob-ersättning även ska betalas ut på vardagar från kl. 20.00 till 06.00 påföljande dag, samt lördagar från kl. 16.00 till 06.00 påföljande dag, är arbete under hela söndagen garanterad ob-ersättning.
Fråga:Vad gäller egentligen enligt arbetstidslagen vid vändpass? Jag jobbar i receptionen på ett hotell där vi ibland jobbar vändpass, slutar 22.15 och går på vårt dagpass 06.30–14.30. Är det okej?
Svar:Arbetstidslagen är en dispositiv lagstiftning. Det innebär att kollektivavtal gör det möjligt att ha andra regler än de som står i lagen. Reglerna om vad som gäller vid vändpass finns i kollektivavtalet (Gröna riksavtalet mellan Visita och HRF).
I avtalet 3 Kap, 9 § punkt 5 regleras arbetstiden per 24-timmarsperioder. Bland annat säger avtalet att uppehållet mellan de schemalagda arbetspassen ska vara minst sex timmar. När 24-timmarsperioderna startar och slutar ska bestämmas i förväg och indelningen ska användas konsekvent.
I 24-timmarsperioden ska även rimlig dygnsvila för den anställda läggas in, så att den anställda får en sammanhängande vila som är minst 11 timmar under perioden.
Fråga:Jag jobbar på en skidanläggning som har avtal med Hotell- och restaurangfacket och just nu håller jag på med att tillverka snö på nätterna. Arbetstiden är 20.00-04.00. Har man rätt till ob-ersättning då? I så fall hur mycket?
Svar:Om skidanläggningen är bunden av turistsupplementet har du rätt till ett lönetillägg för arbete med snökanoner.
Tillägget är 14:34 kr per timme från och med den 1 april 2022. Det ska du få utöver den vanliga ob-ersättningen. Om du är osäker på om turistsupplementet gäller på din arbetsplats eller inte kan du fråga din fackliga representant på arbetsplatsen, din arbetsgivare eller HRF:s lokala avdelning.
Fråga:Kan arbetsgivaren förvänta sig att man stannar kvar och har överlämning utanför arbetstid efter varje pass? Det är ofta 15–25 minuter, eftersom en anställd slutar exakt samma klockslag som nästa person ska ta över. Det finns ingen tid i schemat för en eventuell överlämning mellan personalen.
Svar:Nej, överlämning ska ske under ordinarie arbetstid och ni kan begära ett möte med arbetsgivaren för att ta upp detta. Ta gärna med er fackliga representant på arbetsplatsen eller kontakta Hotell- och restaurangfackets lokala avdelning för att få stöd. Om arbetsgivaren inte ändrar schemat får ni göra klart för hen att ni inte kommer att stanna kvar för överlämning om ni inte får ersättning för övertid eller mertid.
Fråga:Jag jobbar ständig natt på 7/7-schema. Mina pass börjar 21.45 och slutar 06.45. Om min arbetsgivare väljer att lägga en utbildning mitt i min arbetsvecka, är jag då tvingad att delta? Jag skulle i så fall sluta 06.45 och utbildningen börjar kl. 14 samma dag, därefter går jag på mitt arbetspass 21.45 igen.
Svar:Enligt kollektivavtalet ska arbetstiden förläggas så att den anställde får en rimlig dygnsvila, minst 11 timmars sammanhängande per 24-timmarsperiod. Tillfälliga avvikelser från den bestämmelsen får göras om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren.
Vid sådan avvikelse från dygnsvilan ska den anställde ges motsvarande förlängd viloperiod, timme mot timme, svarande mot avbrottet. Den ska då förläggas inom 7 dagar från det att dygnsvilan avbrutits.
När det gäller din situation skulle jag säga att en planerad utbildning inte är en sådan särskild händelse då den går att förutse i förväg. Din arbetsgivare kan i så fall med 14 dagars framförhållning ändra i ditt schema så att dygnsvilan inte behöver brytas, om du är beordrad att medverka på utbildningen.
Ta kontakt med ett platsombud eller skyddsombud på arbetsplatsen om sådant finns. Saknar ni lokalt fackligt ombud på arbetsplatsen får du kontakta din avdelning för hjälp och rådgivning.