Fråga:Jag jobbar på en restaurang med HRF-avtal och undrar om ob-tillägget för jobb på söndagar. Finns det några undantag som gör att man ibland kan få ob som för en vanlig vardag på en söndag, det vill säga inte ob-ersättning förrän efter kl. 20.00? Var står det undantaget i så fall?
Svar:Nej, det finns inga undantag i kollektivavtalet. Kollektivavtalet är tydligt på den punkten vilket innebär att den som arbetar söndag och helgdag (röda dagar i almanackan) ska ha ob-ersättning från kl. 06.00 till 06.00 påföljande dag.
Eftersom ob-ersättning även ska betalas ut på vardagar från kl. 20.00 till 06.00 påföljande dag, samt lördagar från kl. 16.00 till 06.00 påföljande dag, är arbete under hela söndagen garanterad ob-ersättning.
Fråga:Vad gäller egentligen enligt arbetstidslagen vid vändpass? Jag jobbar i receptionen på ett hotell där vi ibland jobbar vändpass, slutar 22.15 och går på vårt dagpass 06.30–14.30. Är det okej?
Svar:Arbetstidslagen är en dispositiv lagstiftning. Det innebär att kollektivavtal gör det möjligt att ha andra regler än de som står i lagen. Reglerna om vad som gäller vid vändpass finns i kollektivavtalet (Gröna riksavtalet mellan Visita och HRF).
I avtalet 3 Kap, 9 § punkt 5 regleras arbetstiden per 24-timmarsperioder. Bland annat säger avtalet att uppehållet mellan de schemalagda arbetspassen ska vara minst sex timmar. När 24-timmarsperioderna startar och slutar ska bestämmas i förväg och indelningen ska användas konsekvent.
I 24-timmarsperioden ska även rimlig dygnsvila för den anställda läggas in, så att den anställda får en sammanhängande vila som är minst 11 timmar under perioden.
Fråga:Jag jobbar på en skidanläggning som har avtal med Hotell- och restaurangfacket och just nu håller jag på med att tillverka snö på nätterna. Arbetstiden är 20.00-04.00. Har man rätt till ob-ersättning då? I så fall hur mycket?
Svar:Om skidanläggningen är bunden av turistsupplementet har du rätt till ett lönetillägg för arbete med snökanoner.
Tillägget är 14:34 kr per timme från och med den 1 april 2022. Det ska du få utöver den vanliga ob-ersättningen. Om du är osäker på om turistsupplementet gäller på din arbetsplats eller inte kan du fråga din fackliga representant på arbetsplatsen, din arbetsgivare eller HRF:s lokala avdelning.
Fråga:Kan arbetsgivaren förvänta sig att man stannar kvar och har överlämning utanför arbetstid efter varje pass? Det är ofta 15–25 minuter, eftersom en anställd slutar exakt samma klockslag som nästa person ska ta över. Det finns ingen tid i schemat för en eventuell överlämning mellan personalen.
Svar:Nej, överlämning ska ske under ordinarie arbetstid och ni kan begära ett möte med arbetsgivaren för att ta upp detta. Ta gärna med er fackliga representant på arbetsplatsen eller kontakta Hotell- och restaurangfackets lokala avdelning för att få stöd. Om arbetsgivaren inte ändrar schemat får ni göra klart för hen att ni inte kommer att stanna kvar för överlämning om ni inte får ersättning för övertid eller mertid.
Fråga:Jag jobbar ständig natt på 7/7-schema. Mina pass börjar 21.45 och slutar 06.45. Om min arbetsgivare väljer att lägga en utbildning mitt i min arbetsvecka, är jag då tvingad att delta? Jag skulle i så fall sluta 06.45 och utbildningen börjar kl. 14 samma dag, därefter går jag på mitt arbetspass 21.45 igen.
Svar:Enligt kollektivavtalet ska arbetstiden förläggas så att den anställde får en rimlig dygnsvila, minst 11 timmars sammanhängande per 24-timmarsperiod. Tillfälliga avvikelser från den bestämmelsen får göras om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren.
Vid sådan avvikelse från dygnsvilan ska den anställde ges motsvarande förlängd viloperiod, timme mot timme, svarande mot avbrottet. Den ska då förläggas inom 7 dagar från det att dygnsvilan avbrutits.
När det gäller din situation skulle jag säga att en planerad utbildning inte är en sådan särskild händelse då den går att förutse i förväg. Din arbetsgivare kan i så fall med 14 dagars framförhållning ändra i ditt schema så att dygnsvilan inte behöver brytas, om du är beordrad att medverka på utbildningen.
Ta kontakt med ett platsombud eller skyddsombud på arbetsplatsen om sådant finns. Saknar ni lokalt fackligt ombud på arbetsplatsen får du kontakta din avdelning för hjälp och rådgivning.
Fråga:Vad är det för regler kring helgarbete? Är fast anställd och jobbar på hotell, har blivit schemalagd att jobba tre helger per månad. Så har jag haft det i flera månader nu. Tycker inte att detta känns rättvist. Får arbetsgivaren göra så här?
Svar:Enligt kollektivavtalet ska arbetstiden förläggas så att den anställde får i genomsnitt två ledighetsdagar per vecka, om möjligt två sammanhängande 24-timmarsperioder. Minst varannan vecka ska ledigheten omfatta fredag – lördag, lördag – söndag eller söndag – måndag.
Om särskilda skäl föreligger kan dock ledighetsdagarna omfatta lördag – söndag eller söndag – måndag var tredje vecka.
I kollektivavtalet finns en anmärkning till ovanstående. Det står att arbetsgivaren ska, där det är möjligt, förlägga ledigheten till lördag–söndag.
För verksamhet som är koncentrerad till veckosluten blir det svårt att hävda rätten till ledighet under lördag – söndag.
Är verksamheten däremot öppen veckans alla dagar och alla dygnets timmar bör det finnas bättre förutsättningar att schemalägga dubbelledigheten på
lördag – söndag.
Fråga:Hur kan nattarbete i kollektivavtalet tillåtas på ett schema som gör att den anställde jobbar sju nätter i sträck? Att arbeta natt tär ju ungefär lika mycket på kroppen som om man jobbar ett 12-timmarspass på dagen. Borde inte arbetstider se till den anställdes hälsa först och främst?
Svar:Kollektivavtalet medger att arbetstid får beräknas på ett genomsnitt av veckoarbetstiden. Genomsnittet får beräknas på högst en 8-veckorsperiod och för månadsavlönad personal kan snittet beräknas på högst 16 veckor.
När det gäller nattarbete så får arbetstiden för varje period om 24 timmar inte överstiga 8 timmar under en beräkningsperiod om högst 4 månader. Vid genomsnittsberäkningen ska 24 timmar räknas av från beräkningsperioden, för varje påbörjad period om sju dagar.
Enligt kollektivavtalet 3 Kap, § 10 så ska arbetsgivaren samråda om schemat senast 14 dagar innan det börjar gälla. Det vill säga att schemat anpassas för varje arbetsplats utifrån det regelverk som finns i kollektivavtalet.
I avtalet står också att anställda, genom sina fackliga företrädare på arbetsplatsen, har möjlighet att framföra invändning mot schemaförslaget. Detta tvingar då arbetsgivaren att begära förhandling om schemat.
När det gäller arbetsmiljön är arbetsgivaren skyldig att regelbundet bedöma riskerna och förebygga ohälsa i arbetslivet. För personal som stadigvarande arbetar natt är arbetsgivaren skyldig att erbjuda läkarkontroller. Det här regleras i arbetsmiljöföreskrifterna om medicinska kontroller i arbetslivet (AFS 2005:6).
Läkarkontroll ska erbjudas:
Fråga:I avtalet står »OB-ersättning vid nattarbete gäller ej personal som stadigvarande arbetar nattjänst i hotellreception och huvudsakligen har sin arbetstid mellan kl. 00.00–07.00.« Vad betyder det? Jag jobbar från kl. 23.00 till 07 eller 08 vardagar och från kl. 20.00 till 07 eller 08 på helger. Detta varannan vecka. Vad räknas jag till då? Tar gärna en förklaring vad som gäller då det är kryptiskt skrivet och svårt att fatta. De har kollektivavtal på jobbet.
Svar:Eftersom du enbart arbetar natt och i reception så skulle jag säga att du omfattas av reglerna för stadigvarande nattarbete.
Receptionister som till 50 procent eller mer av sin avtalade arbetstid arbetar nattjänst i hotellreception och huvudsakligen har sin arbetstid mellan 00.00–07.00 ska erhålla arbetstidsförkortning och omfattas därav inte av natt-ob.
Arbetstidsförkortningen ska ställas i relation till avtalad arbetstid och inte till den procentuella fördelningen mellan dagtjänst och nattjänst.
Fråga:Jag arbetar som kock på ett företag med kollektivavtal, jag är fast anställd med månadslön. Nu under coronatider så har mitt schema förändrats ganska mycket. Tidigare jobbade jag måndag till fredag 8.00 – 15.30. Men nu jobbar jag onsdag till fredag 8.00 – 15.30. En annan förändring är att en av dessa tre dagar måste jag göra ett tolvtimmarspass som är 8.00 – 20.00. Jag får själv välja vilken av dagarna. Min fråga lyder: Är det möjligt att schemalägga så en anställd får ett tolvtimmarspass, utan att arbetsgivaren bryta mot reglerna?
Svar:Kollektivavtalet mellan HRF och Visita säger i § 9 punkt 5 : »Arbetstiden per 24-timmarsperiod får inte överstiga 10 timmar. 10-timmarspass får inte förekomma oftare än 3 gånger per 2-veckorsperiod i genomsnitt. Efter överenskommelse med berörda anställda eller genom överenskommelse vid lokal förhandling med HRF, kan avsteg göras från bestämmelsen ovan.« Detta innebär att det är möjligt, förutsatt att det finns en överenskommelse med HRF eller direkt med dig, annars icke.
Var dock uppmärksam på att kollektivavtalet sätter ett tak på tio timmar som en skyddsåtgärd mot eventuell försämrad arbetsmiljö.
Fråga:Jag jobbar på restaurang, har en provanställning på 80 procent. Chefen skickade ett sms om att de skulle hålla stängt en vecka på grund av sjukdom. Har jag rätt till lön för veckan jag fick gå hemma? Kollektivavtal finns.
Svar:Om arbetsgivaren inte har ändrat i ditt schema innan stängningen, och du inte får arbeta som du är schemalagd, så ska du ändå ha lön för den tid du är schemalagd. Om arbetsgivaren däremot är ute i god tid så kan de göra en schemaändring inför en stängning.
En sådan schemaändring ska i så fall samrådas med berörd anställd minst 14 dagar i förväg. Då kan de göra en ändring i schemat som innebär att du får arbeta lite mindre under den stängda perioden och sedan arbeta lite mer. Schemaändringen får dock bara ske inom ramarna för hur mycket man får arbeta enligt arbetstidslag och kollektivavtal. Den ändrade arbetstiden ska ligga inom beräkningsperioden för den ordinarie arbetstiden.