Fråga:Min dotter har fått timanställning på en snabbmatskedja med HRF:s kollektivavtal. Första dagen på jobbet provade hon ut en uppsättning t-shirt, byxor och skor. Samtliga anställda har likadana kläder. Min dotter upplevde att det inte fanns något val att hon skulle använda dessa kläder och skor och att det heller inte framgått att hon skulle betala för dem själv. När första lönespecen kom var det ett avdrag med knappt 600 kronor för ”arbetsskor”. Är detta korrekt hanterat av arbetsgivaren?
Svar:Gröna riksavtalet mellan arbetsgivarorganisationen Visita och HRF säger i § 21, första punkten:
”Anställd ska vara snyggt och prydligt klädd i arbetet. Föreskriver arbetsgivaren särskild klädsel tillhandahålles sådan av arbetsgivaren, som dessutom ansvarar för tvätt. Anställd som huvudsakligen arbetar i matsal ska hålla traditionell klädsel i svart och vitt.”
Det påpekas också i avtalet att arbetsgivaren vid anställningstillfället ska informera om företagets regler angående klädsel med mera.
Det verkar som att din dotter inte har fått den informationen. Dessutom verkar det som att det finns någon sorts regel för vilka skor som anställda förväntas bära på arbetsplatsen.
Om din dotter är medlem i HRF är mitt råd att hon kontaktar facket för en bedömning av situationen, då det behövs mer uppgifter för att med säkerhet kunna säga om det hanterats korrekt eller inte. Är hon inte medlem är hon välkommen att ansöka om medlemskap och därefter kontakta HRF.
Fråga:Får en anställd 17-åring smaka alkohol på restaurangen hen jobbar på, till exempel en drink som man blandat eller delta i vinprovningar på jobbet? Så klart med föräldrarnas tillåtelse och serveringsansvarig på plats.
Svar:Enligt alkohollagen får inte ett serveringsställe servera alkohol till någon under 18 år. Om en person under 18 år är gäst på ett serveringsställe tillsammans med sina föräldrar är det inte heller tillåtet att servera den gästen, även om föräldrarna tillåter att deras barn serveras eller dricker alkohol på serveringsstället.
Det finns inga arbetsrättsliga regler att man måste ha fyllt 18 år för att få arbeta med alkohol, exempelvis i en bar eller vid servering. På tillståndsenheten i Stockholm bedömer vi dock att det inte är lämpligt att en tillståndshavare lägger ansvaret eller nykterhetsbedömningar gällande alkohol eller alkoholservering på en person som inte fyllt 18 år.
Sett till alkohollagens syfte som social skyddslagstiftning med ett uttalat mål att skydda underåriga från alkoholens skadeeffekter skulle tillståndsenheten i Stockholm bedöma att det inte heller är lämpligt att en tillståndshavare tillåter en anställd som är under 18 år att exempelvis smaka på drinkar eller delta på vinprovning på serveringsstället, även om föräldrarna tillåter det eller att serveringsansvarig är på plats.
Fråga:Det har börjat en tjej som är 16 år i serveringen. När man läser och googlar står det på vissa ställen att hon inte får servera alkohol. På andra ställen så står det att hon får servera alkohol, bara det finns en personal som är serveringsansvarig på plats. Vilket är rätt? Får 16-åringen servera alkohol?
Svar:Det finns ingen lagreglerad ålder för när man får servera alkohol. I alkohollagen 3 kap 6 § står att den som inte har fyllt 20 år inte får bedriva näringsverksamhet som innefattar försäljning av alkohol. I 3 kap 7 § anges att servering får ske till den som fyllt 18 år och i 8 kap 18 § står att den som är serveringsansvarig ska ha fyllt 20 år.
Dessa paragrafer utgår vi ifrån som grund. Sedan ser vi till syftet med alkohollagen som en skyddslagstiftning med ett stort fokus på att unga människor inte ska utsättas för alkoholens skadeverkningar. Vi beaktar också de straffbestämmelser som finns i lagens kapitel 11, där man bland annat kan dömas till fängelse för att ha överlämnat alkohol till en underårig eller överserverad.
Med detta underlag bedömer vi på tillståndsenheten i Stockholms stad att det är olämpligt att ha personal under 18 år som får servera alkohol.
När vi får frågor om det brukar vi föra en dialog runt ovan bestämmelser. Det kan uppstå svåra situationer när man ska neka någon att köpa alkohol och det är svårt att göra bedömningen om någon är märkbart påverkad.
Att servera alkohol är en ansvarsfull uppgift och en innehavare av serveringstillstånd har ett ansvar gällande vilka personer som hen överlämnar detta ansvar till.
OBS! Man måste räknas som ungdom (fylla minst 16 år under pågående kalenderår) eller äldre för att få sälja alkohol, tobak och andra åldersreglerade varor. Detta enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2012:3.
Fråga:Jag fyllde 19 år den 8 oktober. Som 19-åring ska jag få högre lön enligt kollektivavtalet. Lönen ska höjas från 95.94 kr/tim till 104.14 kr. Ska detta gälla från födelsedagen? Eller jobbar jag på 18-årslön månaden ut och börjar tjäna 19-årslön nästa månad?
Svar:Enligt kollektivavtalet mellan Visita och Hotell- och restaurangfacket så gäller den nya minimilönen från och med månadsskiftet efter det att du fyllt 19 år.
Fråga:Min kusin är 17 år och har börjat arbeta i receptionen på ett hotell. Hon får ungdomslön, den som står i HRF:s avtal. Men jag har också varit 17 år och jobbat i reception, på ett annat hotell. Jag fick då lön enligt lönegrupp 1, kvalificerat arbete, för man hade den högre löneklassen i receptionen på det hotellet. Var det något min arbetsgivare valde frivilligt, att ha högre lönegruppen i repan? Eller är det något bestämt i kollektivavtal? Och har min kusin rätt att få lön enligt lönegrupp 1 och inte den låga ungdomslönen?
Svar:Vid arbete i hotellreception ska man ha lön enligt kollektivavtalets lönegrupp 1, kvalificerat yrkesarbete. Detta oavsett ålder. Ungdomslöner får bara tillämpas för det som i kollektivavtalet kallas yrkesarbete och i avtalet står det skrivet ”3. Ungdomslöner för yrkesarbete (ej kvalificerat yrkesarbete)”. Så din kusin har rätt till lön för kvalificerat yrkesarbete och ska begära att få den retroaktivt från det att anställningen påbörjades.