Fråga:Får en anställd 17-åring smaka alkohol på restaurangen hen jobbar på, till exempel en drink som man blandat eller delta i vinprovningar på jobbet? Så klart med föräldrarnas tillåtelse och serveringsansvarig på plats.
Svar:Enligt alkohollagen får inte ett serveringsställe servera alkohol till någon under 18 år. Om en person under 18 år är gäst på ett serveringsställe tillsammans med sina föräldrar är det inte heller tillåtet att servera den gästen, även om föräldrarna tillåter att deras barn serveras eller dricker alkohol på serveringsstället.
Det finns inga arbetsrättsliga regler att man måste ha fyllt 18 år för att få arbeta med alkohol, exempelvis i en bar eller vid servering. På tillståndsenheten i Stockholm bedömer vi dock att det inte är lämpligt att en tillståndshavare lägger ansvaret eller nykterhetsbedömningar gällande alkohol eller alkoholservering på en person som inte fyllt 18 år.
Sett till alkohollagens syfte som social skyddslagstiftning med ett uttalat mål att skydda underåriga från alkoholens skadeeffekter skulle tillståndsenheten i Stockholm bedöma att det inte heller är lämpligt att en tillståndshavare tillåter en anställd som är under 18 år att exempelvis smaka på drinkar eller delta på vinprovning på serveringsstället, även om föräldrarna tillåter det eller att serveringsansvarig är på plats.
Fråga:Det har börjat en tjej som är 16 år i serveringen. När man läser och googlar står det på vissa ställen att hon inte får servera alkohol. På andra ställen så står det att hon får servera alkohol, bara det finns en personal som är serveringsansvarig på plats. Vilket är rätt? Får 16-åringen servera alkohol?
Svar:Det finns ingen lagreglerad ålder för när man får servera alkohol. I alkohollagen 3 kap 6 § står att den som inte har fyllt 20 år inte får bedriva näringsverksamhet som innefattar försäljning av alkohol. I 3 kap 7 § anges att servering får ske till den som fyllt 18 år och i 8 kap 18 § står att den som är serveringsansvarig ska ha fyllt 20 år.
Dessa paragrafer utgår vi ifrån som grund. Sedan ser vi till syftet med alkohollagen som en skyddslagstiftning med ett stort fokus på att unga människor inte ska utsättas för alkoholens skadeverkningar. Vi beaktar också de straffbestämmelser som finns i lagens kapitel 11, där man bland annat kan dömas till fängelse för att ha överlämnat alkohol till en underårig eller överserverad.
Med detta underlag bedömer vi på tillståndsenheten i Stockholms stad att det är olämpligt att ha personal under 18 år som får servera alkohol.
När vi får frågor om det brukar vi föra en dialog runt ovan bestämmelser. Det kan uppstå svåra situationer när man ska neka någon att köpa alkohol och det är svårt att göra bedömningen om någon är märkbart påverkad.
Att servera alkohol är en ansvarsfull uppgift och en innehavare av serveringstillstånd har ett ansvar gällande vilka personer som hen överlämnar detta ansvar till.
OBS! Man måste räknas som ungdom (fylla minst 16 år under pågående kalenderår) eller äldre för att få sälja alkohol, tobak och andra åldersreglerade varor. Detta enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2012:3.
Fråga:Jag fyllde 19 år den 8 oktober. Som 19-åring ska jag få högre lön enligt kollektivavtalet. Lönen ska höjas från 95.94 kr/tim till 104.14 kr. Ska detta gälla från födelsedagen? Eller jobbar jag på 18-årslön månaden ut och börjar tjäna 19-årslön nästa månad?
Svar:Enligt kollektivavtalet mellan Visita och Hotell- och restaurangfacket så gäller den nya minimilönen från och med månadsskiftet efter det att du fyllt 19 år.
Fråga:En av mina chefer har sagt till oss att hen har varit utanför jobbet och kollat in på oss som arbetat helg. Får chefen göra så eller bryter hen mot någon lag?
Svar:Det finns ingen lag som hindrar en arbetsgivare att kontrollera sin verksamhet. Oavsett om det sker på plats inne i byggnaden eller från utsidan.
Fråga:Min kusin är 17 år och har börjat arbeta i receptionen på ett hotell. Hon får ungdomslön, den som står i HRF:s avtal. Men jag har också varit 17 år och jobbat i reception, på ett annat hotell. Jag fick då lön enligt lönegrupp 1, kvalificerat arbete, för man hade den högre löneklassen i receptionen på det hotellet. Var det något min arbetsgivare valde frivilligt, att ha högre lönegruppen i repan? Eller är det något bestämt i kollektivavtal? Och har min kusin rätt att få lön enligt lönegrupp 1 och inte den låga ungdomslönen?
Svar:Vid arbete i hotellreception ska man ha lön enligt kollektivavtalets lönegrupp 1, kvalificerat yrkesarbete. Detta oavsett ålder. Ungdomslöner får bara tillämpas för det som i kollektivavtalet kallas yrkesarbete och i avtalet står det skrivet ”3. Ungdomslöner för yrkesarbete (ej kvalificerat yrkesarbete)”. Så din kusin har rätt till lön för kvalificerat yrkesarbete och ska begära att få den retroaktivt från det att anställningen påbörjades.
Fråga:Jag är 17 år och anställd »enstaka dagar« på ett lekland. Det är HRF:s kollektivavtal som gäller. Enligt arbetsgivaren har vi 15 minuters måltidsuppehåll. Det spelar ingen roll om man jobbar fem eller åtta timmar per dag. Jag har inte heller fått några klara besked om andra pauser. Ska man inte ha matuppehåll bara »om det finns skäl med hänsyn till arbetsförhållandena, sjukdomsfall eller annan händelse och arbetsgivaren inte har kunnat förutse händelsen«. Känns som att arbetsgivaren skulle kunna förutse vår arbetsdag. Borde vi inte få lunchrast i stället?
Svar:Lag och kollektivavtal anger inte hur kort en rast eller måltidsuppehåll får vara, däremot anger kollektivavtalet att en rast får vara högst en timme för den som har en bruttoarbetstid på över 4,5 timmar. Är arbetstiden kortare än 4,5 timmar får rasten vara högst 30 minuter. Arbetstidslagen § 15 säger att rasternas längd och förläggning ska vara »tillfredsställande med hänsyn till arbetsförhållandena«.
Det står också att med rast »förstås sådana avbrott i den dagliga arbetstiden under vilka arbetstagarna inte är skyldiga att stanna kvar på arbetsstället«.
På de arbetsplatser där måltidsuppehåll tillämpas så får det läggas ut när tillfälle ges. Måltidsuppehåll ska räknas in i arbetstiden.
Om omständigheterna på din arbetsplats tillåter raster eller måltidsuppehåll har jag svårt att bedöma. Men om ni anställda tycker att det finns möjlighet till schemalagda raster så bör ni ta upp frågan med arbetsledningen.
För minderåriga, anställda under 18 år, gäller dock att de ska ha en sammanhängande rast på minst 30 minuter senast efter 4,5 timmars arbete, vilket också är tvingande till den minderåriges fördel. Detta gäller oavsett om det finns kollektivavtal om annat eller ej.
Fråga:Får mitt barnbarn, som fyller 13 år i september, jobba korta pass i restaurangen med exempelvis disk och diverse småplock?
Svar:Den som är under 13 år får inte arbeta, men vissa undantag finns enligt § 12 i föreskrifterna om minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:3). Undantagen handlar om mycket lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom den närmaste familjen utan andra anställda. Exempel på mycket lätt och ofarligt arbete är trädgårdsarbete, lätt utfodringsarbete, frukt- och bärplockning samt rensning av trädgårdsland.
Nu finns det ingen närmare beskrivning av uppgifterna som det 12-åriga barnet är tänkt att utföra, men jobb i en restaurang med disk och småplock är inte att anse som mycket lätta och ofarliga arbetsuppgifter.
Läs mer om arbetsuppgifter för minderåriga på www.av.se, under fliken »Unga i arbetslivet«.