Restaurang Storseglet betalade bara in avtalspension för en bråkdel av sina 220 anställda. Misstag, säger arbetsgivaren. Medvetet fusk, säger facket.
Det var hösten 2011 som Hotell- och restaurangfacket upptäckte att något inte stämde med den inbetalade avtalspensionen från Restaurang Storseglet AB. Mellan 2005 och 2011 hade Storseglet rapporterat till Fora, som sköter tjänstepensionerna, att företaget som mest hade 17 anställda. I verkligheten uppgick antalet som mest till 220. Vinsten på fusket beräknas till många miljoner kronor.
– Det handlar om gigantiska summor. Bara för 2011 saknades 1,3 miljoner kronor. De har rapporterat ungefär 8 procent av sina anställda och medvetet låtit bli att anmäla resten, allt för att spara pengar, säger Annett Olofsson på LO-TCO Rättsskydd.
Det är hon, tillsammans med jurister från HRF, som driver ärendet. Efter flera misslyckade förhandlingar, både lokala och centrala, stämde förbundet i höstas företaget i Arbetsdomstolen. HRF kräver 500 000 kronor i skadestånd för brott mot kollektivavtalet. Från början var siffran 1,8 miljoner kronor.
– Det var när företaget fortfarande hade en skuld till Fora. När de blev påkomna började företaget betala tillbaka de pengar som saknats, men allt hade inte betalats än då.
Det betyder att de flesta anställda som drabbats har fått sin pensionspremie inbetald. Därför bör de vara nöjda, menar arbetsgivaren och arbetsgivarorganisationen Visita. Men det tycker inte HRF.
– De har fått en schablonränta på pensionen, men i verkligheten kunde det ha blivit en högre avkastning. De har gått miste om möjligheten att göra val som kunnat ge en högre avkastning, säger Annett Olofsson.
Hon säger också att det kan finnas före detta anställda som inte vet att de har rätt till pengar.
– Det kan finnas folk som har slutat och som är omöjliga att spåra.
I början av september möttes parterna i Arbetsdomstolen. Men det var inte för att hantera skuldfrågan, utan för att avgöra om det ens är Arbetsdomstolen som ska döma i fallet. Storseglet och Visita menar nämligen att HRF inte har rätt att gå till domstol på grund av försäkringsavtalen mellan LO och SAF. Sådana tvister ska avgöras i en skiljenämnd genom förlikning, menar de.
Går Arbetsdomstolen på arbetsgivarnas linje är det oklart om fallet med Storseglet går att driva vidare. I så fall är det viktigt att snart få ett annat ärende prövat, säger Annett Olofsson.
– Det här är en oerhört viktig fråga att få prövad för förbundet och för LO. Det här är en arbetsgivare man har kommit på, det lär finnas fler. Man tänka sig att det finns många arbetsgivare som undrar varför man ska betala till Fora innan man blir påkommen. Det har redan upptäckts fler fall.
Hon menar att det måste till ett klargörande.
– Det kan inte vara helt fritt från sanktioner att göra så här. Det är inte så systemet är tänkt.
Hotellrevyn har utan resultat försökt att nå Storseglets vd för en kommentar. Arbetsdomstolen väntas meddela sitt beslut i november.
Fakta
Detta har hänt
Restaurang Storseglet AB är ett cateringföretag inriktat på skolor. Företaget har runt 100 anställda och kör mat till ett 90-tal skolor. 2007 fick facket tillgång till Foras register. För första gången kunde de då kontrollera att uppgifterna där stämde med bokslut och utbetalade löner. 2011 upptäckte HRF att Storseglet inte rapporterat in rätt antal anställda. Även medlemmar i Kommunal berörs. HRF kallade till förhandlingar. 2012 stämde HRF företaget i Arbetsdomstolen. Alla som arbetar eller har arbetat på Storseglet fick brev med information om att kolla att deras uppgifter är rätt inrapporterade. I slutet av året betalade Storseglet sin slutfaktura till Fora.Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.