Ur temat Pensionsfusket
Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF går vidare med pensionsfusk

Förra året avslöjades flera branschföretag med att inte betala in avtalspension för alla sina anställda. Nu tar HRF ett av fallen till skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar. Ärendet blir det första någonsin som prövas.

Publicerad 30 januari 2015
HRF går vidare med pensionsfusk
HRF stämmer nu kafékedjan Le Pain Francais i skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar. Foto: Lars Lanhed
inlinebild
Annett Olofsson på LO-TCO Rättsskydd. Foto: LO-TCO Rättsskydd

– Det är viktigt att vi får den här frågan prövad i skiljenämnden. Man måste ta itu med problemet med att arbetsgivare gör så här, säger Annett Olofsson, jurist på LO-TCO Rättsskydd som driver ärendet för Hotell- och restaurangfackets räkning.

Stämningen, eller påkallandeskriften som det heter i skiljenämnden, gäller Göteborgsbaserade kafékedjan Le Pain Francais. I början av förra året upptäckte Hotell- och restaurangfacket att kedjan under flera år endast rapporterat in runt en tiondel av de anställda till Fora som sköter avtalspensionerna. Det innebär att företaget inte hade betalat in premier för de övriga anställdas avtalspension för de berörda åren.
– Det är ingen liten skillnad mellan verkligheten och det de rapporterat in. Det betyder naturligtvis att premierna för företaget blivit alldeles för låga, säger Annett Olofsson.

Efter att HRF begärt förhandling med Le Pain Francais ändrades uppgifterna hos Fora för de senaste två åren, men inte längre bak i tiden. Hotell- och restaurangfacket anser att bolaget nu borde betala skadestånd för att man inte följt det åtagande som kommer med kollektivavtalet.
– Vi menar att bolaget inte har vidmakthållit de försäkringar som man är skyldig att ha enligt avtalet. Det är ett brott mot kollektivavtalet. De här korrigeringarna har skett först efter att de har blivit påkomna. Det hade inte hänt om förbundet inte hade kontrollerat, säger Annett Olofsson.

Förbundet kräver nu företaget på 500 000 kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrott. Stämningen är principiellt viktig. En granskning som Hotellrevyn har gjort visar att fusket med inbetalningar till Fora är utbrett i hotell- och restaurangbranschen. På fler än vart femte granskat företag fanns brister som kan anses som avsevärda.

Detta är första gången som ett sådant ärende prövas i skiljenämnden för arbetsmarknadsfrågor. Beroende på utgången av prövningen kan hela systemet med avtalspensionen genom Fora behöva ses över, säger Annett Olofsson.
– Om skiljenämnden skulle komma fram till att man inte kan kräva skadestånd  för detta, så måste man hitta en annan lösning. Det kan handla om vilket uppdrag man ger till Fora.
Annett Olofsson tror att det inte bara är i hotell- och restaurangbranschen som det fuskas med pensionsinbetalningarna.
– Jag fått indikationer på att det finns misskötsamhet i andra branscher också. Det urholkar hela systemet.

Företrädare för Le Pain Francais har tidigare sagt till Hotellrevyn att den felaktiga inrapporteringen berott på att man fått felaktig information kring vilka försäkringar man är skyldig att ha.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter förhandling

Anklagades för alpackadöd – fick 40 000 kronor

En HRF-medlem, anställd på en gård som föder upp alpackor, krävde att få ut sin slutlön och semesterersättning. Då anklagade arbetsgivare honom för sex alpackors död – och krävde nästan 500 000 kronor. Nu har de förlikats.

Publicerad 18 oktober 2019 Kommentera
Anklagades för alpackadöd – fick 40 000 kronor
När HRF-medlemmen ville ha ut sin lön anklagade arbetsgivaren honom för att ha haft ihjäl sex alpackor. Alpackorna på bilden har inget med saken att göra. Foto: Tomasz Matuszewski/Mostphotos

Den anställde arbetade bland annat med att sköta alpackorna på gården. Våren 2018 sade han upp sig. Men arbetsgivaren vägrade betala ut hans innestående lön och semesterersättning, och medlemmen vände sig till Hotell- och restaurangfacket.
– Då kom arbetsgivaren med ett motkrav på nästan 500 000 kronor. Han menade att sex av alpackorna hade avlidit efter att vår medlem hade misskött dem, säger HRF-ombudsman Emil Bäckström.

Facket menade att kravet var orimligt. Detta eftersom medlemmen varit anställd på alpackagården med lönestöd, i vilket det ingick att han skulle handledas på arbetet.
– Vi anser att man inte kan kräva det ansvaret utifrån de förutsättningarna, säger Emil Bäckström.

När facket och arbetsgivaren inte kunnat enas stämde HRF arbetsgivaren i tingsrätten. I veckan hölls en muntlig förberedelse i ärendet. Där kom parterna överens om en förlikning som bland annat innebar att HRF-medlemmen får 40 000 kronor.
– Arbetsgivaren kommer inte heller att kunna ta upp frågan om de döda alpackorna igen, säger Emil Bäckström.

Ur temat Pensionsfusket
Nyheter PENSION

”Man kan inte bara höja pensionsåldern”

I går beslutade riksdagen att höja pensionsåldern. Att bara höja gränsen för när man får gå i pension är inte rätt, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 17 oktober 2019 Kommentera
”Man kan inte bara höja pensionsåldern”
I veckan höjdes lägsta pensionsålder till 62 år. På sikt ska den höjas ytterligare. Foto: Birgit Reitz-Hofmann/Mostphotos

Nästa år höjs åldern då man tidigast har rätt att gå i pension, från 61 till 62 år. Samtidigt höjs gränsen för hur länge man har rätt att ha kvar sin anställning. Dagens 67 år blir i stället 69 år. Efter det säger lagen om anställningsskydd, las, att arbetsgivare har rätt att säga upp personer utan att ha något särskilt skäl.

Bakom beslutet ligger en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna.
–  Jag kan förstå att man behöver göra något när snittåldern i Sverige ökar med två timmar om dagen. Men man kan inte bara höja pensionsåldern. Man måste skapa förutsättningar för människor att jobba längre. Man ska inte behöva gå sönder. Vi har väldigt få i branschen som jobbar till 65 i dag, för att kroppen inte funkar, säger Malin Ackholt.

Bakgrunden till att pensionsåldern höjs är att människor lever allt längre. Men medellivslängden för kvinnor i typiska LO-yrken med låga inkomster har inte ökat de senaste tio åren, visar en LO-rapport.

För att anställda inom hotell och restaurang ska orka jobba längre krävs satsningar på arbetsmiljö och trygghet, menar Malin Ackholt.
– Det behövs mer pengar i systemet. Minst dubbelt så mycket måste satsas på förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Dessutom behöver man lägga mer pengar i pensionssystemet. Annars gör sådana här beslut människor enkom fattigare.

– Kvinnor i vår bransch ligger på en pension som motsvarar drygt 50 procent av inkomsten. Lägger man till det utbredda fusket med tjänstepensionerna så inser man att politiken, men även vi parter har mycket kvar att göra.

Höjningarna är ett första steg i en planerad förändring av pensionssystemet. Om några år väntas gränserna höjas ytterligare.

Förändringarna gäller den allmänna, statliga, pensionen. Tjänstepensioner berörs inte.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter arbetsliv

Ny guide ska hjälpa arbetsgivare

Hur går ett medarbetarsamtal till? Och vad ska göras vid en nyanställning? Nu får branschens arbetsgivare ett nytt stöd som reder ut alla frågetecken. Det är HRF och Visita som tillsammans ligger bakom.

Publicerad 17 oktober 2019 1 kommentar
Ny guide ska hjälpa arbetsgivare
Branschens arbetsgivare ska få stöd i sitt arbetsgivarskap. Foto: Colourbox/Syda Productions
Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Den nya vägledningen heter Branschkoden och har tagits fram med medel från BFUF, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond. Den innehåller praktisk information, checklistor och mallar för allt från jobbannonser och nyanställningar till medarbetarsamtal.
– Detta är ett sätt att ge arbetsgivare handledning i hur de ska kunna utöva ett bra arbetsgivarskap, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt.

Idén om en praktisk handledning för arbetsgivare väcktes ursprungligen av krögaren Fredrik Eriksson, som också varit involverad i arbetet. Det har även förtroendevalda från HRF varit, liksom unga chefer samt arbetsgivare i branschen.
– Arbetsgruppen har tittat på olika delar och ringat in områden. Det handlar inte om att lösa saker som är kollektivavtalsreglerade eller lagreglerade, utan om att hjälpa arbetsgivare göra mer rätt. Allt blir enklare om man gör rätt från början, säger Malin Ackholt.

Fakta: Branschkoden

Branschkoden är tillgänglig för alla och är gratis att ladda ner. Den kommer bland annat att finnas på Hotell- och restaurangfackets sajt och på Visita.se. Den finns också att hitta på bfuf.se.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här