Ur temat Pensionsfusket
Nyheter avtalspension

Pensionsfusk i skiljenämnden

I slutet av april mötte HRF kafé­företaget Le Pain Francais i skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringarna. Utslaget får stor betydelse för hur liknande fall ska hanteras.

Publicerad 18 maj 2016
Pensionsfusk i skiljenämnden
Stämningen rör den Göteborgsbaserade kafékedjan Le Pain Francais. Foto: Lars Lanhed

För snart två år sedan upptäckte Hotell- och restaurangfacket att kafékedjan Le Pain Francais misskött inrapporteringen av tjänstepension.

Företaget hade under flera år bara rapporterat in ett fåtal av de anställda till Fora, som sköter avtalspensionen. Konsekvensen blev att företaget fick betydligt lägre premier att betala, och att de anställda som saknades i rapporteringen inte hade fått någon avtalspension för de åren.

Efter att facket begärt förhandling med Le Pain Francais ändrade företaget uppgifterna hos Fora några år bakåt i tiden. Hotell- och restaurangfacket tycker dock inte att det är tillräckligt, utan anser att bolaget borde betala skadestånd, eftersom man brutit mot reglerna för avtalspensionen.

Facket stämde därför ­företaget i skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringarna.
Utgången får stor betydelse för hur tvister om bristande rapportering till Fora ska hanteras. Undersökningar som både HRF och Hotellrevyn har gjort visar att problemet är utbrett i branschen.
Eftersom det mesta som sker i skiljenämnden är sekretess­belagt, kan ingen från HRF ännu kommentera ärendet.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)