Ur temat Pensionsfusket
Nyheter pensioner

Pensioner för miljoner saknades på indisk kedja

Förra året upptäckte HRF att något var skumt med avtalspensionen för anställda på restaurangkedjan Indian Garden. Det visade sig vara en pensionsskuld i miljonklassen.

Publicerad 5 februari 2020
Pensioner för miljoner saknades på indisk kedja
Det var vid en rutinkoll som HRF upptäckte att det saknades pensionsinbetalningar för många anställda på Indian Garden. Foto: Sofia Andersson
Josef Vegvari. Foto: Jann Lipka/HRF

Det var år 2018 som ett antal HRF-medlemmar, anställda på restaurangkedjan Indian Garden i Stockholm, hörde av sig till facket med problem.
– Vi hade några personärenden som gällde olika saker, som semesterersättning, schema och lön. I samband med det började vi titta på hur det såg ut när det gällde pensionsavsättningar till de anställda också, säger ombudsman Jozsef Vegvari, som fick ärendena på sitt bord.
Och det såg inte bra ut. En koll visade att den prisbelönta restaurangkedjan under de senaste fem åren redovisat på tok för låga lönesummor till Fora, som sköter avtalspensionen.
– Då kunde vi konstatera att det var ett ganska grovt fel som måste åtgärdas omgående, säger Jozsef Vegvari.

Sammanlagt handlade det om miljonbelopp som företaget inte hade betalat, berättar Mats Hansson som är central ombudsman på HRF.
– Baserat på lönekostnaderna i deras bokslut för de senaste fem åren kunde vi se att det diffade så mycket.
Och de pengar som företaget faktiskt hade betalat in var inte kopplade till några individer. Det betyder att Fora inte kunnat sätta in pensionspengarna till någon i Indian Gardens personalstyrka, som bara under förra året uppgick till drygt 140 personer.

Mats Hansson HRF
Mats Hansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Hotell- och restaurangfacket begärde förhandling med Indian Garden. Enligt Mats Hansson erkände företaget tidigt att det hade blivit fel, och hänvisade till att en tidigare revisor gjort misstag i inrapporteringen till Fora. För att företaget skulle klara av att betala sin stora skuld lade Fora upp en avbetalningsplan.
– För oss var det viktigt att våra medlemmar kunde få behålla sina jobb, och att deras identiteter och lönesummor blev rätt inrapporterade. Nu är alla anställda rätt inrapporterade och deras pensioner är säkrade, säger Mats Hansson.

Fakta: Avtalspension

Den som fyllt 25 år och jobbar på ett företag med något av LO:s kollektivavtal har rätt till en tjänstepension som heter SAF-LO avtalspension.

Pensionsinbetalningarna motsvarar 4,5 procent av lönen. Pengarna betalar arbetsgivaren in till Fora, som sköter pensionen.

Arbetsgivaren ska varje år rapportera hur mycket lön du har fått, så att Fora vet hur stora premier du tjänat in.

På fora.se kan du logga in på ditt konto med ett bank-id.

Där ser du vad nuvarande och tidigare arbetsgivare har betalat in. Om uppgifterna inte stämmer, kontakta Fora.

HRF har länge arbetat för att få ett vapen mot arbetsgivare som missköter de anställdas avtalspension. Nu har arbetet äntligen gett resultat: frågan är en av avtalsrörelsens viktigaste, säger avtalssekreterare Per Persson.
– Det är oerhört angelägen fråga. Fallet med Indian Garden visar ju att det fortfarande pågår misskötsel i stor omfattning.

Avtalspensionen, och fusket med denna, är en av frågorna som LO-samordningen driver i avtalsrörelsen. Ett av LO:s krav är kännbara sanktioner mot arbetsgivare som inte sköter sig.
– Som det är i dag kostar det arbetsgivare 1 000 kronor i skadestånd i försäkringsvillkoren. Det måste bli dyrare, säger Per Persson.
Denna fråga kommer LO att förhandla centralt med Svenskt Näringsliv. Gentemot sina lokala parter driver förbunden inom samordningen även kravet att insättningar till avtalspensionen ska redovisas på de anställdas lönespecifikationer.
– Det måste bli lättare för våra medlemmar att kontrollera det här, säger Per Persson.

Hotellrevyn har sökt företrädare för Indian Garden för en intervju, hittills utan framgång.

Ingår i temat: Pensionsfusket 18 artiklar

Alla artiklar i temat (15 till)
Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Ingår i temat: Pensionsfusket 18 artiklar

Alla artiklar i temat (15 till)
Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Nyheter FORSKNING

Så hanterar köksanställda ohövlighet

Det kan vara effektivt att säga ifrån ­– på rätt sätt. Ohövlighet riskerar nämligen att sprida sig på arbetsplatsen, visar en forskningsstudie där restauranganställda intervjuats.

Publicerad 8 april 2021 Kommentera
Så hanterar köksanställda ohövlighet
Forskare har undersökt hur köks- och restauranganställda hanterar ohövlighet på jobbet. Foto: Istockphoto

Vad gör du om någon är ohövlig mot dig eller någon annan på jobbet? Det ville Kristoffer Holm, forskare vid Institutionen för psykologi, Lunds universitet, ta reda på.

Från en tidigare studie visste han att hård jargong var vanlig inom restaurang och kök. Med hjälp av Hotell- och restaurangfacket och Kommunal fick hans forskargrupp tag på 12 personer, som djupintervjuades i smågrupper.
– Många exempel kom upp, från rena utskällningar och skämt som passerat gränsen till mer subtila fenomen som nedsättande kommentarer eller att folk inte hälsade.

Kristoffer Holm. Foto: Lunds universitet

Kockar upplevde att de fått sitt arbete ifrågasatt utan att det varit befogat. Chefer hade favoriserat och låtit vissa ta rast oftare än andra.

Ohövlighet hanterades på väldigt olika sätt, säger Kristoffer Holm.
– En vanlig respons var att konfrontera personen direkt. Antingen lite snyggt genom att ta personen åt sidan, eller genom att ryta ifrån och svara i samma ton. Andra försökte skämta bort det.

De som såg på kunde erbjuda stöd till den som utsatts, se till att personen var okej.
Drabbade sökte ofta själva stöd, genom att ringa en kompis eller prata med någon på arbetsplatsen.

En del peppade sig själva med det forskarna kallar ”positive self-talk”. Andra ignorerade det som hänt och försökte bara gå vidare.
– Vissa rationaliserade andras ohövliga beteende, ”jag förstod varför de gjorde så, det var för att jag skulle lära mig”. Det är ett sätt att tona ner allvaret för sig själv, säger Kristoffer Holm.
Några valde att rapportera till chef, skyddsombud eller fack.

Vad är ohövlighet?

Ohövlighet kan till exempel vara nedsättande kommentarer, fientligt kroppsspråk, att inte lyssna när någon pratar eller att inte hälsa. Det är vardagliga, negativa, lågintensiva beteenden som till skillnad från mobbning inte behöver vara systematiskt riktade mot en person.

En annan metod kan vara att börja delta i jargongen.
– Då slipper man kanske att själv utsättas, men någon annan drabbas i stället.

Forskarna har inte gjort någon analys av vilket bemötande som är bäst i längden.
– Konfrontation, att säga ifrån, tyckte vissa av de intervjuade hade bäst effekt för att stoppa beteendet. Men samtidigt kan det bidra till ett dåligt klimat och leda till att man hamnar i konflikt med andra.

Den som svarar med undvikande kan bli utsatt igen, och dessutom bidra till att jargongen vidmakthålls, säger Kristoffer Holm.
– Ignoreras beteendet blir det ingen motreaktion, utan det normaliseras.

Det bästa är troligen att göra ett försök med konstruktiv dialog, säger Kristoffer Holm.
– Man kan förmedla sin bild och försöka låta bli att anta att det ligger onda avsikter bakom beteendet. Men det kan vara svårt att göra i ett stressigt kök. Tidspress kan också vara en bidragande orsak till att beteendet uppstår till att börja med.

Intervjustudien med restauranganställda ingår i en avhandling där även ingenjörer och administratörer svarat på en enkät. Den visade att de som bevittnade otrevligt beteende själva började ta efter.

Tidigare studier har visat att de som utsätts för ohövligt beteende på jobbet påverkas mycket negativt. Det kan ha effekt på psykisk och fysisk hälsa. De utsatta kan också söka sig till andra arbetsplatser.

Ingår i temat: Pensionsfusket 18 artiklar

Alla artiklar i temat (15 till)
Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här