Ur temat Pensionsfusket
Nyheter Pensionsfusket

Så blir du rånad på pensionen

I flera år har HRF kämpat för att komma åt arbetsgivare som missköter de anställdas pensioner, utan framgång. Och fusket fortsätter. Nu finns det bara en person att förlita sig på – och det är du själv!

Publicerad 17 november 2016
Så blir du rånad på pensionen
Fackets granskning visade att var sjätte arbetsgivare inte skötte sina pensionsinbetalningar. Foto: Istockphoto

Tänk dig följande: Efter ett långt och rätt slitigt arbetsliv är det dags för pension. Äntligen! Lugn och ro, utan att behöva arbeta för brödfödan. Men. När det första pensionskuvertet kommer är det – tomt.
Kanske lite drastiskt, men en mängd hotell- och restauranganställda riskerar att få en chock när pensionen kommer.

De senaste åren har granskningar från både ­Hotell- och restaurangfacket och Hotellrevyn avslöjat att en rad branscharbetsgivare misskött eller fuskat med de anställdas tjänstepension. Nu vet man att problemet är betydligt större än vad man tidigare trott.

Mats Hansson, ombudsman på HRF.
Mats Hansson, ombudsman på HRF. Foto: Jann Lipka/HRF

Nyligen gjorde HRF ännu en granskning där drygt 300 kollektivavtals­anslutna företag i Göteborg undersöktes. Hos hälften fann de någon form av differenser i redovisningen till Fora, som sköter SAF-LO avtalspensionen.
– Det handlar om att man redovisat mindre lönesummor eller färre anställda till Fora än det är i verkligheten, säger ombudsman Mats Hansson som arbetat med undersökningen.

I de flesta fall är differensen liten och skulle kunna förklaras av slarv eller olika lönebegrepp, säger Mats Hansson. Men det finns också ett antal företag, knappt 50 stycken eller nästan vart sjätte, där under­rapporteringen är för stor för att ha några andra förklaringar än medvetet fusk.
– Vi har företag där det diffar flera miljoner mellan det man rapporterat till Fora och det som står i årsboksluten. Det betyder att det kan vara väldigt många anställda som drabbas.

Det är en katastrof för den enskilde som inte får pengarna inbetalda.

Undersökningen i Göteborg var ett stickprov, men det finns anledning att tro att problemet finns på företag över hela landet, säger Hotell- och restaurang­fackets avtalssekreterare Per Persson.
– Det är superallvarligt. Om man ska utgå från de här undersökningarna som vi har gjort är problemet extremt stort. Det är en katastrof för den enskilde som inte får pengarna inbetalda, inte får pension. Pension är lön som man skjuter upp, det är arbetarnas pengar.

På hälften av de granskade företagen hittade HRF negativa diffar, alltså att lönesummorna var högre i årsredovisningen än i redovisningen till Fora. Grafik: Sofia Andersson
Baserat på en årlig löneökningstakt på 2,5 % samt 3 % tillväxt, minus avgifter till Fora. Hänsyn har inte tagits till inflationen. Illustration/Grafik: Istockphoto/Sofia Andersson
Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.
Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Jann Lipka/HRF

Men det är svårt att ställa fuskande arbetsgivare till svars. HRF har tagit ärenden både till Arbetsdomstolen och till skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar, utan framgång.
– Vi har två fall där vi har gått till vägs ände, där vi har gjort allt vi har kunnat. Det vi kan konstatera är att reglerna inte räcker till i dag, de reglerar inte de här kryphålen som arbetsgivarna har hittat, säger Per Persson.

För att få grepp om situationen vände sig ­Hotell- och restaurangfacket i våras till LO. Det resulterade i två saker. Det ena är att LO nu begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv i frågan.
– Vi har gett LO i uppdrag att förhandla om de här reglerna. Det kan dels handla om att Fora får ett fördjupat uppdrag, det kan dels vara att man förtydligar i försäkringsvillkoren vad som händer när arbetsgivare bryter mot dem, säger Per Persson.

Så har HRF försökt komma åt problemet

  • Arbetsdomstolen: År 2011 upptäckte HRF att skolmåltidsföretaget Storseglet AB under flera år bara betalat in tjänstepension för en bråkdel av sina anställda. Förbundet stämde företaget i Arbetsdomstolen. Men AD avvisade ärendet, med hänvisning till att det rör en överenskommelse mellan dåvarande SAF och LO som ska lösas i en särskild skiljenämnd. Och där hade preskriptionstiden passerat för Storsegel-ärendet.
  • Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringarna: År 2014 avslöjade HRF samma sak på en rad Göteborgsföretag, däribland kafékedjan Le Pain Francais. HRF anmälde företaget till skiljenämnden och krävde skadestånd av arbetsgivaren för brott mot försäkringsavtalet. I våras prövades ärendet. Domen är sekretessbelagd, men utslaget var inte det förbundet önskade.

Det andra resultatet är ett projekt som HRF nu ska driva tillsammans med LO. Målet är att se till att medlemmarna får den tjänstepension de har rätt till. För att nå dit arbetar förbundet på flera fronter. Man kommer bland annat att granska företag i ytterligare fem städer.

Men den största delen av arbetet handlar om att uppmärksamma medlemmarna på problemet. För även om pensionen känns avlägsen, är det viktigt att ha koll redan nu, säger Mats Hansson.
– Pengarna du tjänar in när du är ung, mellan 25 och 30 år, är otroligt viktiga eftersom de förräntar sig mest. Det du får in senare i arbetslivet är också viktigt, men det har inte lika stor betydelse för slutsumman. För många är det här det enda kontinuerliga pensionssparandet.

Efterlysning

Har du kollat med Fora och upptäckt att dina pensions­inbetalningar inte stämmer?
Kontakta vår reporter Lisa Castilla på lisa.castilla@hotellrevyn.se eller ring 08-588 098 30.

Avtalssekreterare Per Persson håller med.
– Tyvärr är det inte så sexigt med pension, man skjuter det framför sig när man är ung. Men är man inte alert och kollar upp det här kan man förlora mycket pengar. I värsta fall kanske man blir varse det när det är dags att gå i pension. Då är det försent.

Läs också

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter hotellstäd

USA-fack tar kampen mot ”grön städning”

Världens största hotellkedja, Marriott, uppmanar gäster att av miljöskäl avstå städning. Ett oärligt och skadligt sätt att tjäna pengar på redan utsatta anställda, menar det amerikanska facket Unite Here som nu kampanjar för att få gäster att välja städning.

Publicerad 13 november 2019 Kommentera
USA-fack tar kampen mot ”grön städning”
I oktober var Marianne Sundelius från Scandics fackliga samråd och Emil Bäckström, ombudsman på HRF, inbjudna att träffa amerikanska städerskor som deltar i kampanjen som Unite Here driver. Foto: Unite Here
Larrilou Carumba. Foto: Unite Here

– När gäster väljer bort städning får vi färre timmar och lägre lön. Jag är ensamstående med tre barn och får kämpa för att sätta mat på bordet.
Det säger Larrilou Carumba, städerska på Marriott Marquis i San Francisco. Sedan flera år arbetar hennes hotell med Marriott-kedjans ”Green choice”-koncept, där gäster uppmanas att av miljöskäl avstå städning när de bor mer än en natt. Konsekvenserna är förödande för städpersonalen, berättar Larrilou Carumba.
– När vi väl får städa är rummen väldigt smutsiga, städningen blir tyngre. Men vi får inte mer tid att städa. Det skadar oss. Dessutom använder vi mer kemikalier och vatten.

Larrilou Carumba deltar nu i en kampanj som det nordamerikanska facket Unite Here driver. Den går ut på att uppmärksamma konferens- och hotellbokare på effekterna av Marriotts ”Green choice”-program, berättar Ted Waechter, talesperson för Unite Here.
– Vi förklarar hur det skadar personalen och ber dem att inte välja bort städning. Många känner sig lurade av att det inte hjälper miljön, utan bara sparar pengar åt företaget.

Fackets kampanj stöds av flera ledande miljögrupper i USA. De menar att Marriotts program står i vägen för verkliga miljöinsatser, berättar Ted Waechter.
– Det handlar om greenwashing och skadar förtroendet för riktiga hållbarhetsinitiativ. Marriott har möjlighet att verkligen göra skillnad för miljön. Många av deras hotell återvinner inte ens.

Marianne Sundelius. Foto: Scandic Hotels

I Sverige har bland annat Scandic-kedjan och delar av Choice-kedjan infört liknande koncept. I oktober var Marianne Sundelius, ordförande för det fackliga samrådet inom Scandic, inbjuden till ett möte med Unite Here i Baltimore.
– Jag berättade om Ecostay och hur vi jobbar fackligt inom Scandic. Det är väldigt annorlunda mot hur de arbetar i USA, säger Marianne Sundelius.
Att höra de amerikanska städerskornas berättelser var oerhört gripande, säger hon.
– När gästerna väljer bort städning där förlorar personalen tiden och dricksen för det rummet. Det är många som har svårt att klara sig.

Fakta: Unite Here

Fackförbundet Unite Here organiserar bland annat anställda på hotell, restauranger, kasinon, flygplatser och inom tillverkningsindustrin i USA och Kanada. Mer att läsa om hotellstädningskampanjen finns här.

Även i Sverige vittnar städpersonal om att hotellkedjornas neddragna städning på vissa håll fått negativa konsekvenser. Det handlar framför allt om ökad stress och tyngre arbete. Marianne Sundelius tycker att det nordamerikanska fackets idé, att uppmärksamma gäster på problemen, är intressant även för Hotell- och restaurangfacket.
– Om förbundet skulle kunna gå ut och informera till exempel de andra LO-förbunden om vad som händer när de väljer bort städning, det skulle kunna vara något.

Ted Waechter på Unite Here säger att det är viktigt att facken arbetar med frågan, annars riskerar det att sprida sig i branschen.
– Vi måste stoppa det här innan städning hamnar på tillvalslistan.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter

Malin Ackholt ska styra Effat

HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt valdes i dag till ordförande för den internationella fackorganisationen Effat. Hon ska leda arbetet de kommande fem åren.

Publicerad 6 november 2019 Kommentera
Malin Ackholt ska styra Effat
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

I dag startade den europeiska facksammanslutningen Effats femte kongress i Zagreb i Kroatien. Under första dagen utsågs ledningen för organisationen de kommande fem åren. Till ordförande valdes Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.
– Det känns jättebra, säger hon.

Posten är dock inte ny för henne. Hon har lett organisationen sedan november 2016, då dåvarande ordförande Therese Guovelin avgick för att bli vice ordförande i LO.

Effat samlar 120 fackförbund i 35 länder och representerar över 1,2 miljoner medlemmar. Att hjälpa till att stärka medlemsförbunden är en av de viktigaste uppgifterna som Malin Ackholt ser under de kommande fem åren.
– Vi behöver en bred och stor medlemskår, både i Effat och i de nationella organisationerna. För att komma dit måste vi arbeta med rekrytering och organisering, säger hon.

Andra utmaningar för Effat de kommande åren handlar om stora sociala skillnader mellan människor inom Europa, säger Malin Ackholt.
– Det är ett stort problem som Effat måste adressera.

Till vice ordförande valdes Pia Stalpaert från Belgien och Pietro Ruffolo från Italien. Till generalsekreterare utsågs Kristjan Bragason från Island.

Effat står för European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions. Kongressen pågår 6-7 november.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Farliga ämnen hanteras fel

Över åtta av tio arbetsplatser inom hotell- och restaurangbranschen har brister när det gäller att hantera kemikalier. Det visar Arbetsmiljöverkets stora inspektion av kemiska risker på jobbet.

Publicerad 6 november 2019 Kommentera
Farliga ämnen hanteras fel
Het frityrolja innebär en kemisk risk. Foto: Istockphoto

Under två år har Arbetsmiljöverket inspekterat kemiska risker på 3 600 arbetsplatser. Arbetsgivare är skyldiga att ha kontroll på de kemiska riskerna, göra riskbedömning och informera sina anställda om hur de ska hantera kemikalier på ett säkert sätt. Men åtta av tio arbetsplatser har haft brister som lett till att de fått inspektionsmeddelanden.

Av de 488 hotell- och restaurangarbetsplatser som inspekterades fick 412 ett sådant påpekande.
– Oftast handlade det om krav på förteckningar och riskbedömningar. Vår tolkning är att arbetsgivarna ofta brister i kunskap. De måste bli bättre på att hantera kemiska risker på jobbet, säger Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Elin Löfström-Engdahl. Foto: Arbetsmiljöverket.

Rengöringsmedel innehåller ofta farliga kemiska produkter. Det gäller såväl de som används inom städ som vid rengöring av bassänger.
– När man städar jobbar man mycket med våta händer och redan det innebär risk för hudallergier och eksem.

Frityrolja är inte farlig när den är kall, men upphettad räknas den som en kemisk risk eftersom den kan ge brännskador.
– Man ska tömma ut olja när den är kall, men ibland är det inte möjligt, till exempel när man har öppet dygnet runt. Då måste man ha rätt skyddsutrustning och tekniska lösningar för att göra detta.

En annan risk som man kanske inte tänker på är koldioxid till kolsyrade drycker.
– Koldioxid är en tung gas. Om den läcker ut tränger den undan syre, så det är viktigt att man förvarar stora flaskor på ett bra sätt. De ska inte ställas undan i slutna utrymmen med dålig ventilation.

Många arbetsgivare har koll på de kemikalier som har varningssymboler, men missar risker som uppstår i verksamheten, säger Elin Löfström-Engdahl.
– Ett exempel på det är mjöldamm, som kan vara hälsofarligt och orsaka exempelvis astma.

Mer om inspektionerna

Inspektionerna är en del av en gemensam EU-insats. Av de inspekterade hotell- och restaurangarbetsplatserna fick 84 procent inspektionsmeddelanden om brister. Inom fastighetsservice samt skötsel och underhåll av grönytor fick 78 procent påpekanden om brister. Flest påpekanden fick drift av sportanläggningar, 87 procent.

Det är heller inte sagt att ens de märkta produkterna hanteras som de ska. Till exempel händer det att informationen inte ges på rätt sätt.
– Arbetsgivaren måste både informera och kontrollera att de som ska använda produkterna har förstått, genom att be dem återberätta exempelvis hur de ska göra när de städar ett rum, eller genom att göra stickprov.

Branschen är extra utsatt på grund av de många unga och säsongsanställda arbetstagarna, som riskerar att inte nås av information, menar Elin Löfström-Engdahl.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här