Ur temat Pensionsfusket
Nyheter Pensionsfusket

Så blir du rånad på pensionen

I flera år har HRF kämpat för att komma åt arbetsgivare som missköter de anställdas pensioner, utan framgång. Och fusket fortsätter. Nu finns det bara en person att förlita sig på – och det är du själv!

Publicerad 17 november 2016
Så blir du rånad på pensionen
Fackets granskning visade att var sjätte arbetsgivare inte skötte sina pensionsinbetalningar. Foto: Istockphoto

Tänk dig följande: Efter ett långt och rätt slitigt arbetsliv är det dags för pension. Äntligen! Lugn och ro, utan att behöva arbeta för brödfödan. Men. När det första pensionskuvertet kommer är det – tomt.
Kanske lite drastiskt, men en mängd hotell- och restauranganställda riskerar att få en chock när pensionen kommer.

De senaste åren har granskningar från både ­Hotell- och restaurangfacket och Hotellrevyn avslöjat att en rad branscharbetsgivare misskött eller fuskat med de anställdas tjänstepension. Nu vet man att problemet är betydligt större än vad man tidigare trott.

Mats Hansson, ombudsman på HRF.
Mats Hansson, ombudsman på HRF. Foto: Jann Lipka/HRF

Nyligen gjorde HRF ännu en granskning där drygt 300 kollektivavtals­anslutna företag i Göteborg undersöktes. Hos hälften fann de någon form av differenser i redovisningen till Fora, som sköter SAF-LO avtalspensionen.
– Det handlar om att man redovisat mindre lönesummor eller färre anställda till Fora än det är i verkligheten, säger ombudsman Mats Hansson som arbetat med undersökningen.

I de flesta fall är differensen liten och skulle kunna förklaras av slarv eller olika lönebegrepp, säger Mats Hansson. Men det finns också ett antal företag, knappt 50 stycken eller nästan vart sjätte, där under­rapporteringen är för stor för att ha några andra förklaringar än medvetet fusk.
– Vi har företag där det diffar flera miljoner mellan det man rapporterat till Fora och det som står i årsboksluten. Det betyder att det kan vara väldigt många anställda som drabbas.

Det är en katastrof för den enskilde som inte får pengarna inbetalda.

Undersökningen i Göteborg var ett stickprov, men det finns anledning att tro att problemet finns på företag över hela landet, säger Hotell- och restaurang­fackets avtalssekreterare Per Persson.
– Det är superallvarligt. Om man ska utgå från de här undersökningarna som vi har gjort är problemet extremt stort. Det är en katastrof för den enskilde som inte får pengarna inbetalda, inte får pension. Pension är lön som man skjuter upp, det är arbetarnas pengar.

På hälften av de granskade företagen hittade HRF negativa diffar, alltså att lönesummorna var högre i årsredovisningen än i redovisningen till Fora. Grafik: Sofia Andersson
Baserat på en årlig löneökningstakt på 2,5 % samt 3 % tillväxt, minus avgifter till Fora. Hänsyn har inte tagits till inflationen. Illustration/Grafik: Istockphoto/Sofia Andersson
Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.
Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Jann Lipka/HRF

Men det är svårt att ställa fuskande arbetsgivare till svars. HRF har tagit ärenden både till Arbetsdomstolen och till skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar, utan framgång.
– Vi har två fall där vi har gått till vägs ände, där vi har gjort allt vi har kunnat. Det vi kan konstatera är att reglerna inte räcker till i dag, de reglerar inte de här kryphålen som arbetsgivarna har hittat, säger Per Persson.

För att få grepp om situationen vände sig ­Hotell- och restaurangfacket i våras till LO. Det resulterade i två saker. Det ena är att LO nu begärt förhandlingar med Svenskt Näringsliv i frågan.
– Vi har gett LO i uppdrag att förhandla om de här reglerna. Det kan dels handla om att Fora får ett fördjupat uppdrag, det kan dels vara att man förtydligar i försäkringsvillkoren vad som händer när arbetsgivare bryter mot dem, säger Per Persson.

Så har HRF försökt komma åt problemet

  • Arbetsdomstolen: År 2011 upptäckte HRF att skolmåltidsföretaget Storseglet AB under flera år bara betalat in tjänstepension för en bråkdel av sina anställda. Förbundet stämde företaget i Arbetsdomstolen. Men AD avvisade ärendet, med hänvisning till att det rör en överenskommelse mellan dåvarande SAF och LO som ska lösas i en särskild skiljenämnd. Och där hade preskriptionstiden passerat för Storsegel-ärendet.
  • Skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringarna: År 2014 avslöjade HRF samma sak på en rad Göteborgsföretag, däribland kafékedjan Le Pain Francais. HRF anmälde företaget till skiljenämnden och krävde skadestånd av arbetsgivaren för brott mot försäkringsavtalet. I våras prövades ärendet. Domen är sekretessbelagd, men utslaget var inte det förbundet önskade.

Det andra resultatet är ett projekt som HRF nu ska driva tillsammans med LO. Målet är att se till att medlemmarna får den tjänstepension de har rätt till. För att nå dit arbetar förbundet på flera fronter. Man kommer bland annat att granska företag i ytterligare fem städer.

Men den största delen av arbetet handlar om att uppmärksamma medlemmarna på problemet. För även om pensionen känns avlägsen, är det viktigt att ha koll redan nu, säger Mats Hansson.
– Pengarna du tjänar in när du är ung, mellan 25 och 30 år, är otroligt viktiga eftersom de förräntar sig mest. Det du får in senare i arbetslivet är också viktigt, men det har inte lika stor betydelse för slutsumman. För många är det här det enda kontinuerliga pensionssparandet.

Efterlysning

Har du kollat med Fora och upptäckt att dina pensions­inbetalningar inte stämmer?
Kontakta vår reporter Lisa Castilla på lisa.castilla@hotellrevyn.se eller ring 08-588 098 30.

Avtalssekreterare Per Persson håller med.
– Tyvärr är det inte så sexigt med pension, man skjuter det framför sig när man är ung. Men är man inte alert och kollar upp det här kan man förlora mycket pengar. I värsta fall kanske man blir varse det när det är dags att gå i pension. Då är det försent.

Läs också

Ingår i temat: Pensionsfusket 15 artiklar

Alla artiklar i temat (12 till)
Nyheter forskning

Fler arbetare väljer bort facket

Organisationsgraden bland arbetare har sjunkit stadigt sedan 2006. Störst är minskningen i hotell- och restaurangbranschen. Om trenden inte vänder äventyras hela den svenska modellen, menar forskaren Anders Kjellberg.

Publicerad 22 maj 2019 Kommentera
Fler arbetare väljer bort facket
Organisationsgraden bland arbetare sjunker. I hotell- och restaurangbranschen är nu tre av tio anställda med i facket. Foto: Istockphoto
Anders Kjellberg. Foto: K-G Pressfoto

År 2006 var runt åtta av tio arbetare med i facket. Förra året var siffran knappt sex av tio. Om medlemstappet fortsätter i samma takt kommer ungefär hälften av landets arbetare att vara fackanslutna år 2023, beräknar Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, i sin senaste rapport.
– Då skulle klyftan mellan tjänstemän och arbetare öka ytterligare, säger han.

Anders Kjellberg har forskat om facklig organisationsgrad under många år. Han menar att det finns flera förklaringar till medlemstappet. Den avgjort viktigaste är den kraftigt höjda a-kasseavgiften som blev effekten av den reform som den borgerliga regeringen införde 2007. Över en natt höjdes avgiften med upp till 300 kronor i månaden, för bland annat hotell- och restauranganställda.

Hotell- och restaurangfacket tillhör också de förbund som tappat allra flest medlemmar. År 2006 hade HRF 54 500 medlemmar. År 2018 var förbundet nästan halverat. Under samma period sjönk organisationsgraden bland arbetare i branschen med 22 procentenheter, från 52 till 30 procent. Detta innebär faktiskt en ökning från 2017. Då var organisationsgraden bland hotell- och restaurangarbetare 27 procent.
– Det kan bero på att facket intensifierat rekryteringsansträngningarna, det vet vi inte, säger Anders Kjellberg.

Hans forskning visar också att många av hotell- och restaurangbranschens anställda tillhör de grupper som är svårare att rekrytera: utrikesfödda, unga och visstidsanställda.
– Det är också en genomgångsbransch vilket försvårar facklig organisering.

Fakta: Mer från rapporten

Medan organisationsgraden har sjunkit bland arbetare, har organisationsgraden bland arbetsgivare följt en annan trend. År 2000 var organisationsgraden i stort sett densamma, men år 2017 var arbetsgivarnas 19 procent högre än arbetarnas.

Hotell- och restaurangbranschen är inget undantag. År 2010 var 42 procent av småföretagen i hotell- och restaurangbranschen anslutna till en arbetsgivarorganisation. År 2015 hade andelen ökat till 50 procent.

Detta gör att andelen svenska anställda som omfattas av kollektivavtal fortsätter att vara hög. År 2017 täcktes 82 procent av alla anställda i den privata sektorn av kollektivavtal. Det är i stort sett samma som år 2007.

Källa: ”Den svenska modellen i fara? Fack, arbetsgivare och kollektivavtal på en föränderlig arbetsmarknad”. Anders Kjellberg och Arena Idé.

Även tjänstemannafacken har tappat medlemmar, men inte alls i samma skala. Förra året var 72 procent av tjänstemännen med i facket, att jämföra med 77 procent år 2006. En förklaring är inkomstförsäkringarna, säger Anders Kjellberg.
– Eftersom taket i a-kassan inte höjs blir det allt viktigare för fler grupper. Det kan vara något att fundera på även för Hotell- och restaurangfacket.

För det är viktigt att vända trenden, menar han. Låg organisationsgrad skapar tysta och rädda anställda som inte vågar ställa krav och till sist äventyras hela den svenska modellen.
– Än så länge är det ingen större fara för den svenska modellen, men fackförbunden måste reagera. Om facken inte ser upp kan det gå illa, säger Anders Kjellberg.

Statistiken kommer från rapporten ”Den svenska modellen i fara?” av Anders Kjellberg och Arena Idé.

Ingår i temat: Pensionsfusket 15 artiklar

Alla artiklar i temat (12 till)
Nyheter EU-VAL

Han vill bli arbetarnas röst i EU

På söndag är det dags för val till EU-parlamentet. Johan Danielsson, till vardags EU-samordnare på LO, kandiderar för socialdemokraterna och vill bli arbetarnas röst i Bryssel.

Publicerad 20 maj 2019 Kommentera
Johan Danielsson. Foto: LO

Vilka är dina viktigaste frågor?
– Ordning och reda på arbetsmarknaden. Företag från andra EU-länder ska till exempel inte kunna komma till Sverige och erbjuda arbete till lägre löner och sämre villkor. Vi är på rätt väg med det reviderade utstationeringsdirektivet, men vi behöver kontrollåtgärder för att få allt på plats. Sedan vill jag jobba för ett europeiskt arbetsmiljödirektiv som innebär att ingen ska behöva bli skadad av jobbet.

Kan LO:s medlemmar räkna med att du tar till vara deras intressen?
– Det är vad jag kommer att jobba med varje dag i fem år.

Vilken fråga ser du som mest angelägen att jobba med för HRF:s medlemmar?
Dels att vi får på plats grundläggande arbetsmiljöskrivningar om förslitningsskador och psykosocial arbetsmiljö. Men också bitar av den sociala pelaren – att vi får bort de otrygga anställningarna.

Fakta

Den sociala pelaren
EU har en icke tvingande överenskommelse som innebär att medlemsländerna ska verka för:

  • Lika möjligheter och tillgång till arbetsmarknaden
  • Rättvisa arbetsvillkor
  • Social trygghet och integration

Bland annat framgår det att arbetsmarknadens parter ska lyssnas på, att de ska uppmuntras att förhandla och teckna kollektivavtal. Den sociala pelaren talar om att arbetstagare har rätt till bra arbetsmiljö, rättvis lön och trygga arbetsvillkor.

Utstationeringsdirektivet
Sedan 2018 gäller att den som utför arbete i ett annat EU-land ska ha lön och villkor i nivå med andra som utför samma arbete. Det räcker alltså inte längre med miniminivåer.

Vilken är den största utmaningen?
Framväxten av de högerextrema partierna. De är inte bara högerextrema, de är också fackfientliga. Med deras framväxt blir det svårare att få igenom beslut som skapar ordning och reda på arbetsmarknaden.

Är du oroad över det hittills svala intresset för Europavalet?
Jo, det är klart. Förra valet gick bara 4 av 10 av LO-förbundens medlemmar och röstade, medan 8 av 10 av Sacos medlemmar gjorde det. Då blir det ju deras frågor som får genomslag i parlamentet. Men magkänslan säger att det blir högre valdeltagande i år.

Ingår i temat: Pensionsfusket 15 artiklar

Alla artiklar i temat (12 till)
Nyheter RÖKFÖRBUD

Här har de fimpat i förtid

Den första juli är det slutrökt på landets uteserveringar. Men krögaren Chian Alkoyun införde förbud redan i april. – Vi ville ha en inkörningsperiod.

Publicerad 17 maj 2019 Kommentera
Här har de fimpat i förtid
Chian Alkoyun vid en av sina två rökfria uteserveringar. Foto: Per Groth

År 2005 förbjöds rökning inomhus på serveringsställen, och i sommar är det slutrökt även på uteserveringar. Liksom inför rökförbudet inomhus varnar krögare för stök och krångel när rökare måste lämna serveringen. En rundringning som sajten Dagens Opinion har gjort visar att över hälften av krögarna tror att de nya reglerna påverkar dem negativt, medan en tredjedel inte ser något större problem.

Krögaren Chian Alkoyun, som driver två restauranger i Eskilstuna, ligger någonstans mitt emellan.
– Särskilt stökigt kommer det nog inte att bli, men kanske lite bökigt. Krogarna har redan så mycket olika saker att tänka på, det här blir ytterligare en. Men i grunden är det en positiv sak. Det kommer att funka, säger han.

På Chian Alkoyuns restauranger, O´Learys och Royal Oak, förbjöds rökning redan när uteserveringarna öppnade i början av april.
– Mest var det för att vi kände att det inte är säkert att det kommer att funka hundraprocentigt med en gång. Vi ville ha en inkörningsperiod, så att vi är redo när förbudet införs, säger han.

Vi får se när det är fredag och fint väder, då kommer det nog att vara mer att göra för vakterna.

Responsen har varit blandad, berättar han. Anställda har fått tillrättavisa gäster ett antal gånger, och en del ifrågasätter förbudet.
– Man får vara lite pedagogisk och prata med dem. Då går det bra. Men vi får se när det är fredag och fint väder, då kommer det nog att vara mer att göra för vakterna.

Det här gäller enligt nya lagen

  • Från den 1 juli blir det förbjudet att röka på vissa allmänna platser. Förutom ute­serveringar omfattas även busshållplatser, tågperronger och lekplatser.
  • Rökförbudet gäller både vanlig tobak och så kallade e-cigaretter samt vattenpipor.
  • Den som äger eller hyr lokalen eller utomhus­ytan har ansvar för att förbudet följs.
  • Det införs också ett krav på tillstånd för att få sälja tobaksvaror.

De har ställt upp en »rökstation« en bit bort. Ett problem som Chian Alkoyun ser är att ensamma gäster som vill gå dit och röka, måste lämna sin dryck obevakad.
– Det finns en risk att någon kan stoppa något i den, säger han.
Helst skulle Chian Alkoyun vilja att kommunen ordnade särskilda rökplatser i det krogtäta området.
– Då skulle det dels bli snyggare, och dels skulle det bli tydligare för gästerna vad som gäller.

Han tror att det nya förbudet på sikt kommer att bli lika självklart som förbudet mot att röka inomhus.
– Jag hade krog även när det blev rökförbud inne och det var ju en ännu större övergång. Men det gick bra det med.

Ingår i temat: Pensionsfusket 15 artiklar

Alla artiklar i temat (12 till)
Fråga om jobbet.
72
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här