Fazal kan inte gå i pension
Det blev ingen pension i våras. Fazal Islam arbetstränar i stället. Foto: Karl Melander
Ur temat Pensionsfusket
Nyheter PENSIONSFUSKET

Fazal kan inte gå i pension

En del arbetsgivare missköter de anställdas avtalspension. Kocken Fazal Islam är en av dem som drabbats. Hans pensionsplaner krossades när han såg hur lite pengar det fanns på kontot.

Publicerad 10 oktober 2018

Fazal Islam hade bestämt sig. Han skulle gå i pension. Han var visserligen bara 62, men kroppen sade ifrån efter nästan 30 år i Visbys restaurangkök. De senaste tio åren hade han arbetat som kock på flera olika restauranger med samma ägare. I vissa perioder på tre ställen sam­tidigt.
Under de intensiva sommarmånaderna sträckte sig arbetsdagarna från tidig morgon till midnatt, sju dagar i veckan.
Till slut gick det inte längre.

– Stressen blev för mycket, jag klarade det inte. Servisen skrek och jag gick därifrån. Jag gick hem och stängde av telefonen. Jag orkade inte träffa någon alls, säger han.
Han var utbränd, berättade läkaren. Dessutom var höger armbåge trasig.
Vägen tillbaka blev tung, men till slut kände han sig redo att jobba igen. Fazal sökte jobb i Stockholm och fick napp.

Fazal Islam. Foto: Karl Melander

– Jag skulle åka dit på arbetsintervju för ett jobb som köksmästare. Men kvällen innan fick jag en hjärtinfarkt. Så det blev inget, säger han.
Det var efter det som planen på att gå i pension tog form. Läkarna tyckte att Fazal borde bli sjukpensionär, men han ville inte.
– Jag ville ha möjlighet att jobba lite om jag skulle orka. Det kan man om man är riktig pensionär, men inte om man är sjukpensionär. Om jag har pension känner jag mig trygg, tänkte jag.

Planen var att gå i pension när han fyllde 63, i maj 2018. Fazal började förbereda sig. Först gick han till Försäkringskassan för att ta reda på hur hans pension skulle bli.
Svaret: 6 500 kronor i månaden, före skatt.
– Fan, jag har jobbat i Sverige i 30 år, tänkte jag. Tio av dem var jag egenföretagare, så det var mitt eget fel, men jag hade ändå haft fast jobb de sista tio åren.

Jag fick se att min arbets­givare inte betalat pension. Det saknades många år.

Nästa steg var att kolla med Fora. Eftersom Fazals arbetsgivare hade kollektivavtal borde det finnas en slant där. För första gången någonsin loggade Fazal in på Fora.se.
– Då fick jag en chock. Jag fick se att min arbets­givare inte betalat pension. Det saknades många år.
Fazals arbetsgivare hade rapporterat och betalat för ungefär hälften av åren. Resten hade han helt enkelt struntat i.

Kontrollera din pension!

  1. Ta reda på vad du har tjänat. Skatteverket har uppgifter för de senaste sex åren. Ring 0771-567 567 och säg att du vill ha kontrolluppgifter för de år du vill kontrollera. Blanketten heter KU10. Om du har varit duktig och sparat lönespecifikationer, kontrolluppgifter eller deklarationer, kan du i vissa fall använda dessa.
  2. Få uppgifter från Fora.fora.se finns fliken »Logga in på Mina sidor«. Gör det! Allt du behöver är ett bank-id. Du kan också ringa Fora på 08-787 40 10. De kan skriva ut samma uppgifter och skicka till dig.
  3. Jämför. Skatteverkets uppgifter ska matcha det som rapporterats in till Fora. Förmodligen är de inte exakt samma, men skillnaden bör inte vara mer än 10–15 procent. Stämmer det inte? Ring Fora.

– Jag blev arg och gick till honom. Kolla här, sade jag, och visade honom pappret från Fora. Men han sade bara att han inte var skyldig att betala. Och så rev han sönder pappret och sade tack och god natt. Det har fastnat i mitt minne.

Fazal vände sig till Hotell- och restaurangfacket. Fackets ombudsmän arbetar nu för att han ska få de pengar han har rätt till. Men det tar lite tid. Och räntan som pengarna borde ha gett kommer han inte att få.
Fazal har sagt åt sina gamla kollegor att gå med i facket och att de ska kontrollera sina Fora-inbetalningar.
– Det är många som har kollat och inte fått rätt. Men de vågar inte bråka, så i stället har de slutat.

I stället för att gå i pension fick Fazal börja arbetsträna, två timmar om dagen på en stadsodling. Pensionen får vänta.
I dag ångrar han att han inte haft bättre koll.
– Men jag har aldrig tänkt på pensionen. Jag tänkte aldrig särskilt mycket på pengar. Man bara jobbar.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här