Ur temat Pensionsfusket
Nyheter Pensionsfusket

LO kräver förhandling om pensionsfusket

Efter HRF:s larm om arbetsgivare som missköter de anställdas tjänstepension har LO nu begärt förhandling med Svenskt Näringsliv. Något måste göras för att stoppa kryphålen i systemet, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Publicerad 17 november 2016
LO kräver förhandling om pensionsfusket
Om organisationsgraden bland arbetare fortsätter att sjunka i samma takt äventyras den svenska modellen, menar professor Anders Kjellberg. Foto: Mostphotos

– Våra medlemmar ska ha sina pensionsinbetalningar, de ska kunna placera sina pensionspengar och de ska ha ränta. Om du är i en sådan här bransch hela ditt liv kanske du faktiskt inte har så mycket pengar inbetalda när det är dags för pension, säger Torbjörn Johansson.

Det har gått flera år sedan HRF för första gången larmade om att arbetsgivare inte sköter sina inrapporteringar till Fora. Anledningen till att LO först nu valt att ta upp problemet med Svenskt Näringsliv är enligt Torbjörn Johansson att de rättsliga vägarna först måste prövas.
Annars hade risken varit att Svenskt Näringsliv hade avvisat begäran. Nu återstår bara att lyfta och reglera frågan.

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare
Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare. Foto: LO

Även om andra LO-förbund inte har granskat problemet i samma utsträckning som HRF, kan man ana att det finns på andra ställen också, säger Torbjörn Johansson.
– Man kan misstänka att det finns även i andra branscher med flyktiga företag och stor personalgenomströmning.

Han är hoppfull om att LO och Svenskt Näringsliv ska kunna åstadkomma en lösning på problemet. Det ligger i bådas intresse, säger Torbjörn Johansson.
– Om arbetsgivare börjar missbruka systemet, att systematiskt underrapportera och gå i konkurs, då får andra arbetsgivare betala. Det är ett gemensamt problem. Alla lösningar som löser det är rätt.

Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv
Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv. Foto: Svenskt Näringsliv

Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, säger att det är oacceptabelt att arbetsgivare inte sköter sin inrapportering till Fora.
– Det är väldigt viktigt att man följer de skyldigheter man har enligt vårt gemensamma system. Det är inte acceptabelt att inte göra det, oavsett om det handlar om att man gör det med flit eller av slarv. Om det är så att man sätter detta i system, då går det ut över övriga arbetsgivare. Systemet bygger på att man rapporterar det man ska rapportera. Men det är svårt att kontrollera.

På frågan om man inte skulle behöva öka kontrollen, till exempel genom att ge Fora större kontrollmöjligheter, svarar han:
– Jag vet inte hur det skulle se ut. Det är en komplex fråga. Nu har ju LO begärt förhandling om frågeställningen. Vi håller på att behandla förhandlingsframställan. Om vi kommer i gång med förhandlingar får vi titta på hur det skulle kunna se ut.

Efterlysning

Har du kollat med Fora och upptäckt att dina pensions­inbetalningar inte stämmer?
Kontakta vår reporter Lisa Castilla på lisa.castilla@hotellrevyn.se eller ring 08-588 098 30.

Peter Jeppsson vill inte gärna komma med förslag på hur man skulle kunna komma åt problemet.
– Jag har ingen patentlösning. Utgångpunkten är att man ska fullgöra det avtal man har. Behövs det en skärpning av reglerna så är det något vi i så fall får diskutera med LO i de här förhandlingarna. Det behövs att både arbetsgivare och fack är aktiva och informerar om det här. Det är viktigt att anställda håller koll.

Ingår i temat: Pensionsfusket 15 artiklar

Alla artiklar i temat (12 till)
Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Ingår i temat: Pensionsfusket 15 artiklar

Alla artiklar i temat (12 till)
Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Ingår i temat: Pensionsfusket 15 artiklar

Alla artiklar i temat (12 till)
Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här