Ur temat Pensionsfusket
Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ingen påföljd för pensionsfusk

Det blir ingen påföljd för restaurangföretaget Storseglet som under flera år betalade in för lite pension för sina anställda. Arbetsdomstolen meddelade i dag att de inte tänker pröva ärendet.

Publicerad 20 november 2013
inlinebild
Annett Olofsson, jurist på LO-TCO Rättsskydd. Foto: LO-TCO Rättsskydd

– Det är tråkigt att Arbetsdomstolen avvisar detta. Konsekvensen blir att företaget, som vi anser har uppträtt uppseendeväckande illa kommer undan, säger Annett Olofsson. Hon är jurist på LO-TCO Rättsskydd och har drivit ärendet för HRF:s räkning.

Fallet är komplicerat och går tillbaka till hösten 2011. Då upptäckte Hotell- och restaurangfacket att Restaurang Storseglet AB under lång tid rapporterat in för få anställda till Fora, som sköter tjänstepensionerna. Mellan 2005 och 2011 hade företaget uppgett att det som mest hade 17 anställda. Men i verkligheten arbetade upp till 220 personer för Restaurang Storseglet under den perioden.
– De hade bara betalat in pension för runt 8 procent av sina anställda till Fora, konstaterar Annett Olofsson.

Förra hösten stämde förbundet Storseglet i Arbetsdomstolen, och krävde skadestånd för brott mot Gröna Riksavtalet. Men arbetsgivarsidan menade att frågan inte kunde prövas i domstolen eftersom avtalet mellan Svenskt Näringsliv och LO om avtalsförsäkringar och avtalspension SAF-LO anger att tvister ska avgöras av en särskild skiljenämnd. Hotell- och restaurangfacket höll inte med.
– I korthet kan man säga att det handlade om en enda skrivning i en bestämmelse i Gemensamma villkor för avtalsförsäkringarna. Där står att övriga frågor i kollektivavtal om försäkringarna i sista hand ska behandlas av en skiljenämnd. Frågan har varit vad som menas med övriga frågor, säger Annett Olofsson.

I dag kom Arbetsdomstolens beslut som alltså gick på arbetsgivarnas linje. Domstolen menar att "det inte går att säga att formuleringen om övriga frågor i avtalet om försäkringarna inte handlar om ett sådant brott mot förbundsavtalet som förbundet hävdar, och att det därmed bör vara skiljenämnden som ska pröva ärendet". Arbetsdomstolen dömer även Hotell- och restaurangfacket att betala Visitas rättegångskostnader på 250 000 kronor.   

Efter att historien uppdagats betalade företaget in pengar retroaktivt för merparten av de anställda. Men även om de flesta fått sina pensionspengar inbetalda, så har de gått miste om möjligheten att göra aktiva val för att få en högre avkastning, menar HRF och Rättsskyddet. Dessutom kan det finnas före detta anställda som inte är medvetna om att de saknar pensionspengar. Nu finns det dock ingen möjlighet att driva ärendet vidare eftersom preskriptionstiden till skiljenämnden inte tillåter det, säger Annett Olofsson.
– Vad gäller detta ärende så är det slut nu. Det är tråkigt att ett företag som gör så här ska kunna slippa påföljder. Det är nu upp till förbundet att fundera ut steg två.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Pensionsfusket 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här