Nyheter #metoo

”Vi måste prata med våra branschsystrar”

I dag på den internationella kvinnodagen hölls en nätverksträff för hotell- och restaurangbranschens kvinnor. – Vi måste prata med våra branschsystrar, säger initiativtagaren Alisa Stevanovic.

Publicerad 8 mars 2018
”Vi måste prata med våra branschsystrar”
Alisa Stevanovic bjöd in hotell- och restaurangbranschens kvinnor till en nätverksträff på internationella kvinnodagen. Foto: Emma Roxström

Höstens metoo-rörelse skakade Sverige. I restaurangbranschens upprop #vikokaröver vittnade många kvinnor om sexuella trakasserier. Och i dag på internationella kvinnodagen möttes ett 20-tal kvinnor från hotell- och restaurangbranschen i Västerås för att diskutera hur branschen ska komma till rätta med sextrakasserierna. Initiativtagare är entreprenören Alisa Stevanovic som arbetar med digitala lösningar för restaurangbranschen och driver företaget Findie. I sitt arbete har hon märkt av problemen med ojämställdhet. Det fick henne att ordna en nätverksträff för branschens kvinnor.
– Eftersom jag är 20 år och kvinna har jag en del emot mig i en mansdominerad bransch. Det är tungt att bära på sådant själv så vi behöver prata med varandra, säger Alisa Stevanovic.

Vad diskuterade ni på nätverksträffen?
– Vi pratade om hur det är att vara kvinna i branschen. Vilka utmaningar vi möts av när det gäller jämställdhet. Vi pratade om sexuella trakasserier, men också om många andra frågor som spelar roll i vardagen. Som hur det känns när gäster ger kredd till dina manliga kollegor men inte till dig när det är du som lagat maten. Eller om hur det är att vara kvinna i chefsposition och inte blir tagen på allvar. Det finns många olika saker som gör att kvinnor i branschen hamnar i skymundan jämfört med männen.

Varför tror du att sexuella trakasserier är ett problem i restaurangbranschen?
– Det beror nog på många olika saker. Men bland annat pratade vi om att det alltid varit männen som suttit på chefspositionerna, oavsett bransch. På senare år har det blivit mycket bättre, det blir fler och fler kvinnliga chefer och krögare i branschen. Vi samtalade om att den yngre generationen många gånger sätter mindre vikt vid vilket kön du har.

Vad tror du behöver förändras för att få ett slut på det här?
– Det är jätteviktigt att du som kvinna i restaurangbranschen har förtroende för din chef och kan berätta om sexuella trakasserier, oavsett om chefen är en man eller kvinna. Cheferna behöver vara bra ledare som lyssnar och kan samtala öppet med sina anställda. Sedan är ju den enkla lösningen att alla människor börjar behandla varandra med respekt oavsett kön. Det är ingen rocket science direkt.

Vad hoppas du att dagens nätverksträff ska leda till?
– Framförallt att kvinnor i branschen ska känna att de ska kunna prata med sina branschsystrar. I dag finns inget tydligt nätverk för restauranganställda där du kan prata om de här frågorna. Men jag hoppas att det kommer att ordnas fler nätverksträffar och att branschens kvinnor hämtar styrka i varandra.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här