Ur temat AVTAL 2023
Nyheter avtal 2023

Förhandlingar närmar sig slutet

Vid midnatt går HRF:s avtal med Visita ut. Det innebär att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal går in i sitt mest intensiva skede. Parternas mål är att ha en överenskommelse på plats före måndag.

Publicerad 31 mars 2023 Kommentera
Förhandlingar närmar sig slutet
Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Peggy Nyholm berättar att man avsatt hela helgen till förhandlingar om ett nytt Gröna riksavtal. Foto: Mostphotos, Madeleine Andersson

Hotell- och restaurangfacket är på upploppet i förhandlingarna med Visita. Det handlar om ett nytt kollektivavtal för majoriteten av branschens anställda.
Men inte förrän fack och arbetsgivare inom industrin har sagt ja till ett nytt avtal kommer något annat fackförbund att teckna avtal med sin motpart.

– Vi förhandlar med Visita och har förståelse för varandras problembild, men det finns ingen fråga vi kan sätta check på. Inget är klart förrän allt är klart, säger Peggy Nyholm, HRF:s avtalssekreterare.

När industrifacken är klara kommer de att ha lagt ribban för alla löneökningar på svensk arbetsmarknad.
Men LO ska också ta fram ett krontal baserat på industrins märke, som alla förbund ska förhålla sig till. Reservationsbud kallas det och är den lägsta löneökningen man kan gå med på.

Vi fortsätter förhandla hela helgen.

– Vi pratar allt utom pengar med Visita just nu. LO-styrelsen ska sätta kronor på industrins märke när det är klart.

Förhandlingarna med Visita har förts i en konstruktiv anda, säger Peggy Nyholm. Men det är först nu saker kommer att ställas på sin spets.

Målet är att ett nytt kollektivavtal med Visita ska vara klart före måndag.
– Vi fortsätter förhandla hela helgen.

Ingår i temat: AVTAL 2023 16 artiklar

Alla artiklar i temat (13 till)