Ur temat AVTAL 2023
Nyheter avtal 2023

Avtalsrörelsen tar semester

Av 16 kollektivavtal återstår bara tre att förhandla om. HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm är nöjd med årets avtalsrörelse hittills. ”Vi har haft ett bra förhandlingsklimat även på områden där det tidigare varit tufft”.

Publicerad 5 juli 2023
Avtalsrörelsen tar semester
HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm om avtalsrörelsen. Foto: Madeleine Andersson, Svenska Spel

Lagom till industrisemestern drar i gång kan Hotell- och restaurangfacket bocka av 13 av 16 kollektivavtal. Förhandlingar om Almega Spel, Almega Bingo och Samhallavtalet påbörjas först i höst, när de avtalen löper ut.

HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm är tillfreds med vårens förhandlingar.
– Vi har haft ett bra förhandlingsklimat. Det var som att arbetsmarknadens parter förstod allvaret – att arbetare måste kunna sätta mat på bordet.

Att det, trots historiskt höga löneökningar, blir mindre i plånboken är en konsekvens av den höga inflationen.

På de flesta områden
höjs utgående löner och minimilöner med över
två tusen kronor på två år.

Peggy Nyholm, avtalssekreterare

– Hade vi tillåtit oss själva att kräva reallöneökningar hade vi riskerat att driva på inflationen ytterligare. Vårt ansvar är att göra analysen av vad som är bäst för våra medlemmar över tid. Och när inflationen går tillbaka kommer vi att få reallöneökningar.
Man måste komma ihåg att på de flesta områden höjs utgående löner och minimilöner med över två tusen kronor på två år.

HRF:s största kollektivavtal är Gröna riks, med Visita som motpart. De förhandlingarna präglades av båda parters vilja att stärka branschen, säger Peggy Nyholm.

– Vi hade ett gemensamt mål, att göra vår bransch attraktiv. Sedan kan vi ha olika vägar dit.
– Om man går in i en avtalsrörelse med fem krav och kommer ut med framgång i fyra får man vara nöjd tycker jag.

Här finns HRF:s information om de nya kollektivavtalen.

Ingår i temat: AVTAL 2023 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här