Ur temat AVTAL 2023
Nyheter AVTAL 2023

Nu laddar HRF för avtalsrörelse

HRF drar i gång avtalsrörelsen. Runt om i landet hålls lokala avtalskonferenser, och HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm är på plats för att höra vilka frågor HRF-medlemmarna vill driva.

Publicerad 18 maj 2022
Nu laddar HRF för avtalsrörelse
Ombudsman Anette Olsson och avtalssekreterare Peggy Nyholm på avtalskonferens i Gävle. Foto: Pernilla Wahlman

Vad vill Hotell- och restaurangfackets medlemmar att facket ska prioritera i avtalsrörelsen?
Det diskuteras just nu runt om i landet. Avdelning Mitt är en av dem som fått besök av avtalssekreterare Peggy Nyholm.
– Jag pratar om hur en avtalsrörelse går till, vilka styrande dokument det finns och går igenom statistik när det gäller löner, deltider och visstidsanställningar. I år tar jag också upp den nya las-lagstiftningen, de delar som har bäring på trygga anställningar, säger Peggy Nyholm.

Enligt HRF:s stadgar har medlemmarna rätt att komma med ändringsförslag. Alla HRF:are kan logga in på hrf.net och skicka in idéer på förändringar i avtalen.
På avtalskonferenserna deltar förtroendevalda och en central ombudsman.
– Vi har rundabordssamtal där alla först får skriva fritt vad de vill prioritera. Sedan får de välja de tre viktigaste förslagen för att skapa förståelse för att allt inte går att prioritera, säger Peggy Nyholm.

Lönerna, som behöver höjas för att göra branschen mer attraktiv.Lena Åman, servitris och förtroendevald

Lena Åman. Foto: Pernilla Wahlman

Lena Åman, servitris och förtroendevald på Folkets hus Sandviken, var en av deltagarna på avtalskonferensen i Gävle. Hon har varit med på flera avtalskonferenser.
– Eftersom det var en regional konferens var det en liten grupp med gamla och nya förtroendevalda, det tycker jag var bra för diskussionen.

Vilka frågor tycker du är viktigast?
– Enstaka dagar, tillfälliga anställningar och att anställda inte får en heltid som de kan försörja sig på. Sedan naturligtvis lönerna, som behöver höjas för att göra branschen mer attraktiv. Vi har ju också ganska stor lönespridning, det är ojämlikt mellan yrkesgrupperna och män tjänar ofta mer än kvinnor.

Annat som diskuterades?
– Möjligheten att kunna gå ifrån för läkarbesök, egna och barnens. Det blir struligt för dem som måste ta ledigt för sådant. Jag som är lite äldre tycker också att vi ska få en sjätte semestervecka så att vi orkar hänga kvar i branschen.

– Mertidsersättningen var också uppe. Många arbetsgivare har anställda på deltid som får mertid och den ersätts ju inte som övertid. Om arbetsgivarna fick betala lite extra för varje mertidstimme skulle de kanske välja att ge en högre anställningsgrad i stället.

Arbetsvillkoren för dem som kommer nya till branschen.Amelie Jakobsson, vaktmästare

 

Amelie Jakobsson. Foto: Pernilla Wahlman

För Amelie Jakobsson, vaktmästare på Gysinge herrgård, var det första avtalskonferensen.
Hon har jobbat i branschen sedan tonåren, men precis blivit platsombud.
– Det var väldigt inspirerande att vara med. Man blev såld på att aktivera sig själv och få med andra. När man blivit insatt tänker man ”varför har jag inte aktiverat mig innan?”

Vilken är din viktigaste fråga?
– Arbetsvillkoren för dem som kommer nya till branschen. De borde vara bättre så att ingen far illa. Jag tänker speciellt på sommartid, när det kommer många som inte vet sina rättigheter utan ställer upp mer än de skulle behöva. Vi behöver också tala med de yngre om nackdelarna med att bara jobba enstaka dagar.

Ob-ersättningen är en annan viktig fråga för Amelie.
– Den är låg och den som jobbar lördag kan få ledigt en tisdag i stället, fast det inte är samma sak att vara ledig då.

– Jag har också tänkt på att det vore bra om chefer och andra inte gick in och räddade upp situationer när det inte finns personal så det räcker. Då syns det inte att det finns brister i planeringen.

Så går det till

  • Förtroendevalda träffas på avtalskonferenser runt om i landet och kommer med ändringsförslag.
  • Samtliga förslag lämnas vidare till HRF:s förhandlingsdelegationer.
  • Avdelningarna nominerar deltagare till delegationerna, som ska vara med och förhandla med arbetsgivarsidan.
  • Förhandlingarna inleds med Gröna riksavtalet i februari 2023, och fortsätter sedan under året vartefter HRF:s olika avtal löper ut.

När alla avdelningar i landet har besökts ska HRF sammanställa en gemensam önskelista från förtroendevalda och medlemmar.
– Säg att 80 procent av de 50 borden har kommit fram till att enstaka dagar ska bort, då hamnar det på vår topp 3-lista.
Men samtliga förslag lämnas vidare, betonar Peggy Nyholm.

Vilka frågor verkar vara viktigast hittills?
– Alltid lönen, trygg anställning och bättre schema. För dem som redan har trygga anställningar är det mer ledighet och att kunna styra över sina extra lediga dagar.

Ingår i temat: AVTAL 2023 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här