Ur temat AVTAL 2023
Nyheter avtal 2023

Här utbildas de i konfliktregler

Varför är det viktigt att inte svara på chefens fråga om man är medlem i facket, och vem betalar om jag blir lockoutad från jobbet? Det var några av de frågor som tolv kursdeltagare fick svar på när avdelning Mälardalen höll konfliktutbildning.

Publicerad 3 februari 2023 Kommentera
Här utbildas de i konfliktregler
Daniel Jernström, central ombudsman, var i Mälardalen och pratade om hur en konflikt funkar. Foto: Jonas Bilberg

Den 10 februari utbyter HRF och Visita avtalskrav med varandra. Den sista mars löper det nuvarande kollektivavtalet ut. Om parterna inte har enats om ett nytt avtal då, kan det i stället blir fråga om strejk eller annan konflikt.

HRF-medlemmar från olika arbetsplatser i Mälardalen fick nyligen lära sig mer om vad en konflikt innebär och vad som förväntas av dem som förtroendevalda.
– Det är arbetet vi gör nu som leder fram till ett nytt avtal. Det är ni som kommer att vinna avtalsrörelsen, sade Daniel Jernström, central ombudsman som höll i utbildningen.

Tanken är att organisationen ska vara förberedd om man tvingas varsla om konflikt. Då gäller att allt är glasklart för dem som jobbar på arbetsplatser som omfattas av stridsåtgärderna.

Fem fakta om konflikt

 • Hur får jag betalt om jag strejkar?
  Din anställning påverkas inte, men din arbetsgivare betalar inte lön när du strejkar. Då är det HRF som betalar konfliktersättning. Förbundsstyrelsen beslutar om nivån på ersättningen. Detsamma gäller om arbetsgivaren genomför en lockout, det vill säga stänger arbetstagarna ute från arbetsplatsen.
 • Vad händer om jag blir sjuk?
  Om du blir sjuk innan konflikten bryter ut ska din arbetsgivare betala sjuklön precis som vanligt.
 • Ska praktikanten strejka?
  Om handledaren är uttagen i strejk ska praktikanten inte vara på arbetsplatsen.
 • Ska jag svara på om jag är med i facket om arbetsgivaren frågar?
  Nej! Fackligt medlemskap anses vara en integritetskänslig uppgift och din chef har inte rätt att kräva svar på frågan. Om arbetsgivaren vill planera verksamheten inför en eventuell konflikt ska du i stället hänvisa till HRF:s avdelning.
 • Kan jag resa bort medan strejken pågår?
  Nej. Du vet inte hur länge den kommer att pågå. Om strejken avbryts ska du omedelbart inställa dig på arbetet. Dessutom kan facket be dig utföra vissa uppgifter kopplade till strejken.

Ingår i temat: AVTAL 2023 9 artiklar

Alla artiklar i temat (6 till)