Ur temat AVTAL 2023
Nyheter KONFLIKT

Bra att veta om det blir strejk

Nu går avtalsrörelsen in i slutspurten. Kommer fack och arbetsgivare inte överens finns det risk för strejk. Det här måste du som fackmedlem veta.

Publicerad 29 mars 2023
Bra att veta om det blir strejk
Strejkersättning? Blockad? Det finns en del att ha koll på om det kommer ett konfliktvarsel. Foto: Istockphoto, Mostphotos

Sedan flera veckor pågår förhandlingar mellan Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen Visita. Kommer parterna inte överens kan strejk bryta ut. Förhandlingarna gäller det så kallade Gröna riksavtalet, som omfattar en stor del av branschens anställda.  

Målet är att komma överens om ett nytt avtal innan det gamla avtalet går ut den sista mars. Gör man inte det upphör fredsplikten att gälla. Det innebär att HRF kan välja att varsla om strejk för att sätta press på arbetsgivarna och få igenom sina krav.

Det här är bra att veta om det börjar luta åt konflikt:

1Det har hänt att arbetsgivare försökt kartlägga vilka som är medlemmar innan strejken bryter ut. Försöker arbetsgivaren göra det ska du kontakta HRF. Du har lagstadgad rätt att vara med i facket utan att berätta om du är det eller inte.

2 Blockad är en stridsåtgärd som kan användas innan det blir strejk. Då kan HRF till exempel säga att ingen får arbeta övertid, att ingen får nyanställas eller att varor inte får levereras till företaget.

3 Blir din arbetsplats uttagen i strejk ska du inte gå till jobbet utan till en konfliktlokal. Där kan du ansöka om konfliktersättning i stället för lön. HRF bestämmer nivån på ersättningen, vanligen 100 procent av lönen. Om det blir en långdragen konflikt kan nivån sänkas efterhand. Du måste ha betalat in medlemsavgiften eller tecknat autogiro senast dagen innan strejken bryter ut för att få ersättningen.

4 Anmäl dig till Arbetsförmedlingen. Det är ett villkor för att få ut strejkersättningen att man är beredd att jobba någon annanstans, i synnerhet om konflikten blir långdragen. Detta för att förbundets konfliktkassa inte ska belastas.

5 Tjänstemän ska inte gå in och göra HRF:ares jobb. Anmäl till den lokala HRF-avdelningen om de skulle göra det.

6 Ingen behöver arbeta om det är strejk, arbetsstoppet gäller hela arbetsplatsen. Men den som inte är fackmedlem får ingen konfliktersättning. Väljer ickemedlemmar att gå till jobbet kan facket inte hindra det. 

7 Om du arbetar trots att du är uttagen i strejk räknas du som strejkbrytare och riskerar att uteslutas ur HRF. Medlemmar har lojalitetsplikt enligt förbundets stadgar.

8 Arbetsgivaren kan svara med lockout. Det innebär att anställda stängs ute från arbetsplatsen. Även då har HRF-medlemmar rätt till konfliktersättning.

Ingår i temat: AVTAL 2023 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här