Ur temat AVTAL 2023
Nyheter avtal 2023

Avtal klart med Svensk Handel

Nu är avtalet klart för anställda på bland annat Ikeas restauranger och kaféer. Avtalet ger löneökningar värda 7,4 procent, i enlighet med märket.

Publicerad 3 maj 2023
Avtal klart med Svensk Handel
– Det är ett fantastiskt bra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm om det nya avtalet med Svensk Handel. Foto: Mostphotos, Madeleine Andersson

Ett nytt avtal har blivit klart för alla medlemmar på HRF:s kollektivavtal med Svensk Handel. Den i särklass största arbetsgivaren på området är Ikea.

– Vi hade några yrkanden med in som inte blev av, och motparten hade flera yrkanden som inte blev något. Men vi är väldigt nöjda, säger Peggy Nyholm, HRF:s avtalssekreterare.

På det stora hela bedömer hon att man fått till ett ”fantastiskt bra” avtal.

Löneökningarna ligger på 7,4 procent över två år. Parterna har också kommit överens om att tillsätta en arbetsgrupp som ska se över processerna för pottförhandling.

– Det här är ett avtalsområde som normalt inte pottförhandlar. Det krävs mer förarbete för att tydliggöra processen. Vi är överens om att göra det i en arbetsgrupp under avtalsperioden, säger Peggy Nyholm.

Liksom i Gröna riksavtalet har formuleringarna kring enstaka dagar skärpts, så att facket kan begära förhandling och få ut uppgifter på individnivå om man misstänker missbruk.

– På det här avtalsområdet är det inget problem nu men man vet inte vad som händer i framtiden.

I fredags blev även det LO-gemensamma bemanningsavtalet preliminärt klart. Alla förbund ska godkänna avtalet innan det är helt spikat.

Hotell- och restaurangfacket har pågående förhandlingar med både Fremia (Folkets hus och parker) och Livsmedelsföretagen som båda beräknas bli klara snart.

Ingår i temat: AVTAL 2023 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här