Ur temat AVTAL 2023
Nyheter avtal 2023

Här startar avtalsrörelsen

Nyligen samlades förhandlingsdelegationen för HRF:s kollektivavtal med Visita. Det är de som ska ta ställning till bud och motbud i kommande avtalsrörelse.

Publicerad 3 oktober 2022 Kommentera
Här startar avtalsrörelsen
Förhandlingsdelegationen samlades för att dra i gång avtalsrörelsen. Foto: Elis Hoffman

Det var den första fysiska träffen för de medlemmar som ska knåda bud och motbud i förhandlingarna som ska leda fram till det nya riksavtalet med Visita.

Från de lokala avtalskonferenserna som hölls i våras har tre frågor utkristalliserat sig som de viktigaste för medlemmarna; att avskaffa anställningsformen enstaka dagar, att helg ska infalla lördag-söndag samt en ny lönetrappa där kompetens, erfarenhet och anställningstid väger tyngre. Om de frågorna slutligen också landar i ändringsförlag i avtalet återstår att se.

Erica Edberg. Foto: Elis Hoffman

Det är åtminstone frågor som Erica Edberg känner igen från sin vardag som förtroendevald på McDonald’s.
– Alla vill ju ha högre lön, men det här med att helg ska vara helg är viktigt. Det är lördag-söndag, inte söndag-måndag. Det största problemet vi har annars är schemaläggningen. Man vill kunna planera sitt liv. Nu får vi fyraveckorsschema.

Patrik Svärd är klubbordförande på Skistar i Åre. Han tror att det kommer att bli en tuff avtalsrörelse.
– Vi kommer få höra att vi inte ska driva på inflationen mer genom att begära för mycket. Samtidigt har vi de fattigaste människorna som jobbar i branschen.

Erica Edberg instämmer.
– Förra avtalsrörelsen var det covid som ställde till det, nu är det inflation och elpriser.

Ingår i temat: AVTAL 2023 16 artiklar

Alla artiklar i temat (13 till)