Ur temat AVTAL 2023
Nyheter avtal 2023

”Oerhört tydlig låglöneprofil”

I dag enades LO-förbunden om en lönemodell för den kommande avtalsrörelsen. Och det blir de med lägst lön som prioriteras.

Publicerad 25 oktober 2022
”Oerhört tydlig låglöneprofil”
Marie Nilsson, IF Metall, Tommy Wreeth, Transport, Susanna Gideonsson, LO:s ordförande, Malin Ragnegård, Kommunal och Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare. Foto: lo.se/LO Play

Dyr el och hög inflation har gjort att många av LO:s medlemmar har det tufft just nu. Det sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en pressträff i dag.

Det har varit svårt för de 14 förbunden att enas i de senaste avtalsrörelserna. Vid den förra, för tre år sedan år 2019, valde Kommunal och Pappers att ställa sig utanför samordningen.

Under förmiddagen samlades LO:s representantskap för att enas kring en avtalsplattform för den avtalsrörelse som drar i gång i höst.
– Vi har tagit ett första steg. Vi är överens om en modell, men det finns flera saker som återstår. Vi behöver veta att andra också är beredda att ta sitt ansvar, säger Susanna Gideonsson.

Även arbetsgivare, politiken och Riksbanken behöver dra sitt strå till stacken, menar hon.
– Vi är vana vid att alla ropar på att LO och våra förbund, vi ska ta vårt ansvar. Vi tycker faktiskt att det är läge för andra att visa att de är beredda att ta sitt ansvar.

Hittills har de 14 fackförbunden kommit överens om en löneökningsmodell som liknar den vid förra avtalsrörelsen, och som gynnar dem med lägst inkomst. Men ännu finns inga siffror på kraven.
– Vi har en oerhört tydlig låglöneprofil. Vi följer utvecklingen på arbetsmarknaden och i samhället innan vi fastställer våra krav, säger Susanna Gideonsson.

Senast den 9 december ska de gemensamma kraven vara klara och slås fast av varje förbund.

Ingår i temat: AVTAL 2023 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här