Ur temat AVTAL 2023
Nyheter AVTAL 2023

Så tycker vi om nya avtalet

Bra med märket och låglönesatsning, trist med längre beräkningsperiod och att helg inte blev mer helg. Vi frågade vad HRF:arna tycker om nya avtalet.

Publicerad 5 april 2023
Så tycker vi om nya avtalet
HRF:arna Carina Rosell-Lundén, Christian Forsman, Oscar Granqvist och Sofia Broström tycker till om det nya avtalet.

Gröna riksavtalet, hotell- och restaurangbranschens största kollektivavtal, blev klart i måndags. Så här tänker fyra HRF-medlemmar om avtalet.

”Känslan är att vi lyckats få till ett bra avtal“

Carina Rosell-Lundén.
Foto: Elis Hoffman

Carina Rosell-Lundén, restaurangbiträde och klubbordförande på Rasta Nyköpingsbro, Nyköping:
– Känslan är att vi lyckats få till ett bra avtal. På min arbetsplats hade vi gärna haft lite fler lönesteg, men det får vi fortsätta jobba med i kommande avtalsrörelser. Det är en viktig fråga. Det händer nästan ingenting efter sex år. Då får man bara den generella höjningen. Enstaka dagar är en väldigt otrygg anställning. Det är bra att vi nu kan reglera den lite mer.
– Det jag kan känna mig lite kluven till är det här med 26 veckors beräkningsperiod, men som jag har förstått det måste det till förhandlingar innan man får använda det. Frågan är vem som kan ha nytta av det? Hur ska arbetsgivarna lyckas göra ett schema för 26 veckor framåt när de redan har svårt att få till ett på sex veckor?

”Låter bra med ordning och reda för enstaka dagar”

Christian Forsman
Christian Forsman.
Foto: Nadja Andersson

Christian Forsman, bartender och platsombud på Heaven 23, Göteborg:
– Det är bra att vi kommit överens och att det verkar som att vi har rott hem märket och låglönesatsningen. Samtidigt hade jag gärna sett att vi matchat inflationen bättre.
Jag tror att vi hade kunnat ta ut mer utan att råka ut för en prisspiral och högre inflation. Så – bra med avtal, tråkigt med reallönesänkning.

– Jag hoppas att det vi har fått inte har varit på bekostnad av annat som funnits i avtalet.
Det låter bra med ordning och reda för enstaka dagar, men kanske är det rätt till information snarare än kontroll som det rör sig om. På det stora hela verkar det som att vi inte har sålt ut så mycket, men kanske inte heller fått så mycket.

”Svårt att förstå varför arbetsgivarna envisas med att räkna måndag som helg”

Oscar Granqvist.
Foto: Anders Andersson

Oscar Granqvist, kock och platsombud Hotell Tylösand, Halmstad:
– Jag tror att det här nya avtalet var nog det bästa vi kunde få ut nu när samhället och världen ser ut som den gör, med hög inflation och andra faktorer som gör det svårt.
Det var väldigt bra att den största höjningen sker i år och att den lite lägre kommer nästa år, för förhoppningsvis är detta det värsta året.

– Det man kan tycka är lite synd är att det verkar vara svårt att få igenom det här med helgledigheten fullt ut. Jag har svårt att förstå varför arbetsgivarna envisas med att räkna måndag som helg också.

– Det viktigaste var kanske att avtalet inte blev längre än två år. Det har varit väldigt olyckligt om man hade kommit överens om ett treårigt avtal när läget är som det är.

”Man förstod någonstans ungefär var det skulle landa”

Sofia Broström.
Foto: Tomas Bergman

Sofia Broström, ledamot i avdelningsstyrelsen HRF Nord och restaurangbiträde Korvgubben, Luleå:

– Jag är nöjd. Jag tycker att det verkar vara ett bra avtal. Man förstod någonstans ungefär var det skulle landa, märket sitter ju där det sitter. Jag tycker att det var bra att vi fick igenom lite av att fler helger ska vara på faktisk helg. Det är viktigt för oss inom vår bransch att vi också får vara lediga en faktisk helg ibland.

– Det känns också bra att vi i facket ska få mer kontroll över enstaka dagar.

Ingår i temat: AVTAL 2023 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här