Rädsla ger ingen lagkänsla
Chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM HÄRSKARTEKNIK

Rädsla ger ingen lagkänsla

Härskarteknik, fulspel, vuxenmobbning. Taskiga beteenden som skapar osäkerhet och rädsla hör inte hemma på en arbetsplats.

Publicerad 29 september 2022

Har du varit med om det – att du säger något som bara faller platt till marken? Som att ingen hörde vad du sade? Samtalet fortsätter utan att någon bekräftar att de hört dig.
Osynliggörande är en av de vanligaste härskarteknikerna. Det gör så ont att bli utsatt. Det vet alla som suttit där, röd om kinderna och önskar att de hållit tyst i stället.

Det finns fler härskartekniker. Man skulle också kunna kalla det vuxenmobbning. Det är inget som hör hemma på en arbetsplats.
Sedan finns det beteenden som är lika illa, men som inte sorteras in under någon av härskarteknikerna.

Osäkerhet och rädsla, det är ingen bra grund att bygga ett team på.

Jag hade en chef en gång som hade en unik förmåga att med kroppsspråk och blickar visa missnöje. Hen behövde inga ord. Det var som att hela hens kropp ångade av missnöje. Eller ilska för all del. Man kunde aldrig riktigt veta vad som väntade eller vad som fick humöret att tippa över. Det skapade osäkerhet och rädsla, och det är ingen bra grund att bygga ett team på.

Få saker gör mig så arg som mobbning. Inget gör mig så frustrerad som de subtila varianter som ger mobbaren en möjlighet att förneka allt, påstå att det bygger på missförstånd från den utsattes sida. Och se där – ännu en härskarteknik: påförande av skuld och skam.

Nej, skärpning för bövelen! Våga ta en diskussion, var inkluderande och sluta vara taskig!
Lär dig känna igen härskartekniker, och hur du ska möta dem, här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här