En timmes rast för nattarbetare?
Måltidsrast 22.00-23.00? Illustration: Mattias Käll
Fråga om jobbet

En timmes rast för nattarbetare?

Publicerad 29 maj 2023

Fråga:Jag och en person till jobbar natt varannan vecka, ”7/7” på ett hotell. Vi börjar 19.00 och slutar 06.00 som receptionist, städ med mera. Tidigare när jag jobbat natt har jag alltid haft måltidsuppehåll. Nu har jag en rast inlagd 22.00–23.00 vilket jag aldrig har haft på andra ställen. Rast innebär att jag ska kunna lämna arbetsplatsen vilket givetvis inte går. Hur är det egentligen, har vi som jobbar natt rätt till måltidsuppehåll? I så fall är vår arbetstid 11 timmar natt i stället för 10 timmar och 77 timmar på 14 dagar vilket blir mer än en heltid på en nattjänst.

Nattarbetare

Svar:Förutsatt att det finns ett kollektivavtal (Gröna riks) på arbets­platsen, så är det reglerat att för anställda med nattjänst så tillämpas alltid måltids­uppehåll.
Med nattarbete avses den som arbetar minst tre timmar av sitt arbetspass under natt eller troligen kommer fullgöra minst en tredjedel av sin årsarbetstid under natt.
Som natt räknas perioden mellan kl. 00.00 och 07.00.

Därutöver så säger arbetstidslagen § 13 a att arbetstiden för nattarbete under varje period om 24 timmar inte får överstiga åtta timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader.

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här