Dina rättigheter HÄRSKARTEKNIK

8 steg för att hantera fult maktspel

Motstrategier vid maktspel. Ignorerad, utestängd, skammad – sådant gör ont. Så här hanterar du härskartekniker.

Publicerad 29 september 2022
8 steg för att hantera fult maktspel
Lär känna härskarteknikerna, även om de kan vara svåra att bemöta i stunden. Foto: Istockphoto

1 Sätt etikett! Härskartekniker är olika sätt att skapa eller behålla makt över andra människor. Någon hävdar sig själv genom att trycka ner andra. Det kan vara medvetet eller omedvetet.
Det första steget för att bekämpa maktspelet är att uppmärksamma att det finns och sätta etikett på händelserna. Det är inte du som är löjlig utan härskaren utsätter dig för förlöjligande.

2 Gör dig synlig. Blir det du säger ignorerat, blir du vänd ryggen eller avbruten mitt i en mening? Det kan vara osynlig­görande. Sätt då ljuset på dig själv. Lite humor är inte fel, påpeka »Haha, har du knäck i lurarna« om någon låtsas att den inte hört.
Den som avbryter får en stopp­-gest med din handflata och ett »Vänta, jag ska avsluta det jag har att säga.«

3 Lägg över ansvaret. När du pratar är det någon som härmar dig, fnissar eller kommenterar ditt uttal, hur du står eller vad du har på dig. Det är exempel på ­förlöjligande.
Dina protester möts med »Slappna av, får man inte skämta med dig« eller liknande.
Få härskaren att ta ansvar för sina ord. Upprepa det som sagts och fråga »Nu kallade du mig lillgrisen, hur menar du då?«

4 Visa vad som saknas. Undanhållande av information är en klassiker. Det kan vara medvetet för att trycka ner, eller för att informella grupper bildats där vissa utestängts.
Påpeka att du inte haft tillgång till informationen, inte deltagit vid för­mötet och så vidare.
Kräv att alla ska få samma förutsättningar. Försök inte att rädda läget i stunden. Säg i stället att du inte kan svara nu, förklara varför och be att få återkomma.

5 Ta tillbaka fokus från ytan. Du påpekar att ni är för få på jobbet. Du får som svar »Är de där benen bara prydnad eller, du får väl röra på påkarna«. Att bli objektifierad är att bli reducerad till sitt utseende, eller en kroppsdel.
En fråga från dig kan flytta tillbaka fokus på ämnet. »Alltså hur uppfattar du  bemanningsläget framöver?«

6 Vänd bort skulden. Påförande av skuld och skam får dig att känna skuld över en situation eller händelse som du inte är skyldig till. Svårt att bemöta i stunden, eftersom du samtidigt plågas av skam­känslor.
Att öva på en fras som »Vad menar du, för­söker du skamma mig för att …« kan vara ett sätt att försöka hantera läget.

Visste du att

Det var den norska forskaren och politikern Berit Ås som på 1970-talet koncentrerade olika teorier till fem, senare sju, härskartekniker.

7 Bryt mönstret. Är du noggrann får du höra att du är långsam, ökar du takten blir du kallad slarvig. Det är dubbelbestraffning, hur du än gör duger det inte.
Beskriv situationen och fråga »Vad tycker du att jag ska göra för att få de här två sakerna att gå ihop?«

8 Våld eller hot om våld är en extrem härskarteknik.
Våga vara öppen och berätta om läget för folk i din omgivning. Då kan de stötta dig och det blir svårare för härskaren att slå till, då hen har »publik«. Våld och hot om våld är också olagligt och kan polis­anmälas, samt leda till uppsägning eller avsked.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här