Sex med kollegan på jobbfesten
Jeppes övriga jobbarkompisar – flinar inte de lite menande? Illustration: Annika Carlsson
Arbetslivsakuten relationer

Sex med kollegan på jobbfesten

I går var det fest med jobbet. I dag blossar Jeppes kinder och han tycker att folk flinar menande. Han och den söta bartendern hade spanat in varandra ett tag, och i går fick de ihop det. I linneförrådet. Men de kanske inte var så omärkliga som de trodde? Vad ska Jeppe göra?

Publicerad 24 mars 2017

»Den som är lägst i status är ofta den som får ta skit«

Linn Söderström
Linn Söderström. Foto: Emil Langvad/TT

Linn Söderström, kock, medgrundare av Take over gästspelsturné:

– Det första jag tänkte på är att Jeppe ska ta hänsyn till den andra personens position på arbetsplatsen. Tillhör hen ett kön som är i minoritet på jobbet eller något annat som gör personen lite mer utsatt som anställd? Jeppe kanske har jobbat där länge och är en etablerad person som har respekt.
Om det handlar om någon ny som de andra inte känner kan det bli så att »grejen« mellan dem gör personen extra utsatt. Den som är lägst i status är ofta den som får ta skit om det börjar snackas. Man mobbar sällan två personer. Oftast får en slampstämpel eller rykte om sig att ligga sig till bättre lön eller schema.

– Jag tycker att Jeppe kanske ska ta det lugnt ett par dagar, sedan prata med den andra personen. Ta reda på om de är inne i den här grejen på samma sätt. Det är jobbigt om den ena går och är olyckligt kär i sin arbetskamrat. Jag har haft en relation på jobbet och vi höll det hemligt ganska länge, för det kunde ha blivit så mycket snack. Det var med min chef. Folk var förvånade när vi berättade. Jag tyckte det var konstigt, det var en liten arbetsplats så de borde ha fattat det. Sedan beror det på hur bra folk är på att ljuga. Jag är rätt bra på det.

»Se det som en kul grej mellan två vuxna människor«

Suzann Larsdotter, sexolog, Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU
Suzann Larsdotter, RFSU. Foto: RFSU

Suzann Larsdotter, sexolog, Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU:

– Även om vi lever i en brytningstid och det börjar bli mer okej att ha en tillfällig relation eller en knullkompis så finns det fortfarande normer och ideal runt sex, med ›finsex‹ som är i en etablerad kärleksrelation och ›fulsex‹. Det är många aspekter som förklarar varför vi har olika sexualmoral: uppfostran, kultur, religiös tro, vilken kontext vi lever i.

– Men om Jeppe själv är nöjd med situationen och den andra personen också är det, so what! Är det sex med ömse­sidighet och samtycke och inte skadar någon tredje part så se det som en kul grej mellan två vuxna människor.
Är de i linneförrådet så ska de visa respekt mot kollegor och medmänniskor, och lämna rummet lika fräscht som det var innan.

– Sedan kan kollegorna reagera lite olika. Någon kan vara snörpig och tycka att det inte passar sig, någon kanske blir avundsjuk och andra kanske retas och pikas lite. Jeppe ska sköta det snyggt, han behöver inte berätta för någon utan det räcker med att le lite hemlighetsfullt. Fysiska uttryck mellan människor är något som inte brukar uppskattas på de flesta arbetsplatser, generellt. Så håll det lite lågt på jobbet.

Relationen kan bli en chefsfråga

Carin Dannert
Carin Dannert, HR-konsult. Foto: Privat

Carin Dannert, HR-konsult:
I början på 2000-talet gjorde Carin Dannert intervjuer med 40 chefer om relationer på jobbet, till boken »Sex på jobbet – en ledarskapsfråga«.

– Jag tror att man som chef drar sig extra mycket för att ta tag i saken. Vi tror att vi är väldigt transparenta men vi är lite rädda och ängsliga. Det finns alltid relationer på en arbetsplats, både uttalade och outtalade. Och vet man att det finns en relation så går det inte att bortse ifrån. Det blir en chefsfråga i allra högsta grad, exempelvis om jag behöver ta ett beslut som berör den ene så vet jag att det påverkar båda. Eller om det handlar om något känsligt: ›Kommer hon att berätta det för honom?‹

– Jag hade en situation när jag var chef på en tidigare arbetsplats, där ett par inledde en romans. Man kunde känna att det var något. Helt plötsligt stod det en ros på hennes skrivbord, eller att de försvann på lunch. Sedan visade det sig att hela avdelningen visste och det påverkade hela gruppen.
Det finns bra saker med en relation, glädjen hos människor som tycker om varandra sprids även till oss andra och man kan också bli glad å deras vägnar.
Som chef vill jag ha en positiv ansats, det är inget konstigt med att träffas på jobbet. Jag kan säga: ›Härligt, jag hörde att ni är ihop, vad gör vi nu då? Vad tror ni det kan bli för konsekvenser?‹ Så får de själva prata om det. Paret på min tidigare arbetsplats resonerade om saken tillsammans, sedan valde han att sluta.

– Kanske behöver chefen flytta på någon, jag tycker nog att man inte ska jobba för tajt om man har en relation. I ett förhållande är du partisk, om det händer något på jobbet som inte är bra så ställs lojaliteten med partnern mot din roll som anställd. Den dagen det tar slut så kan det också vara bra att inte arbeta så nära varandra. Om det behövs en policy beror på verksamheten. På Systembolaget och inom militären har man tydliga direktiv. Ikea hyllar ju familjen men är också tydliga med att chef och medarbetare inte kan ha ett förhållande, om de är på samma avdelning.
Men man vill inte heller ha regler som gör att anställda blir tysta, utan ett arbetsklimat där man har transparens. Då krävs det modiga chefer som vågar tar upp saker som inte funkar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här