En Hotellrevyn-kändis kammade hem guld i servering när besöksnäringens gymnasie-SM avgjordes i helgen. Ingrid Pettersson från Tranellska gymnasiet i Västerås och klasskamraten Julia Lehto Tapper vann tävlingen.
Det var sämsta möjliga start på tävlingen. En tidigare infektion berövade Ingrid Pettersson rösten.
– Jag hade tappat rösten helt så jag kunde inte prata. Julia fick sköta presentationerna så fick jag bedömas på de tekniska delarna. Jag trodde absolut inte att vi skulle vinna.
Eleverna fick under tävlingens två dagar visa sina färdigheter inom bland annat dekantering, servering och tranchering. Dessutom ingick ett teoretiskt prov och en vinprovning.
– Efter första dagen sade domarna att vi låg ganska tajt. Det var en jämn tävling.
Vad tror du gjorde att ni vann?
– Vi har inte fått resultatet på de olika delarna ännu. Men vårt samarbete var så bra. Vi fick kommunicera på andra sätt än genom att prata, och det gick jättebra.
Hur reagerade ni när ni hörde att ni vunnit?
– Det var helt sjukt. Vi skrek och grät och hoppade. Vi kunde inte tro det.
Hur firar ni segern på skolan?
– Vår rektor Marcus ville fira oss lite grann, så vi har fika senare i dag.
Hotellrevyn har följt Ingrid Pettersson och ytterligare fem elever på Tranellska gymnasiet sedan de började sina utbildningar på besöksnäringens olika program.
Just nu har jag tre extrajobb.
Ingrid Pettersson
När du började gymnasiet pratade du om konditori – är det servering du vill jobba med nu?
– Ja, jag tänker att jag ska jobba ett år eller så. Sen vill jag utbilda mig till sommelier i Grythyttan. Men inte än, jag känner att jag är för ung för det nu.
Snart tar du studenten, har du redan fixat jobb?
– Just nu har jag tre extrajobb. Alla har erbjudit mig heltid efter studenten. Det är verkligen superlyxigt.
Hur väljer du var du ska jobba?
– Det som är viktigt är bra kollegor, en bra arbetsgivare som är stöttande, en trygg miljö där man känner sig säker, till exempel om man jobbar stängning. Och gästerna, är det bra stammisar blir man också trygg.
Där du jobbar extra – är det restauranger där du praktiserat?
– Ja, två av ställena har jag gjort praktik på.