Jag är kollega med mitt ex!
Jobba ihop med exet känns tungt, tycker Mark. Illustration: Jenny Wallmark
Arbetslivsakuten RELATIONER

Jag är kollega med mitt ex!

Förhållandet har tagit slut. Det har inte de överlappande arbetspassen på restaurangen. Mark och Tilda jobbar inte sida vid sida men det går inte att undvika varandra. Mark tycker fortfarande att det är jobbigt. Vad gör man?

Publicerad 3 september 2019

Mark måste ta itu med känslorna

Jacqueline Joo.

Jacqueline Joo, KBT-terapeut, relationsexpert och föreläsare:

– Mark behöver jobba på att själv ta itu med de känslor som dyker upp. Det kommer att ta längre tid för honom, eftersom han inte har gått vidare som Tilda. Det är vanligt att försöka ignorera eller trycka ner sina känslor, i tron om att de ska försvinna snabbare då. Men så fungerar inte vårt känsloliv. Han måste stanna i känslorna, möta dem och förstå att även om det är jobbigt så behöver han tackla det här.
Tids nog kommer de här känslorna att gå över. Om Mark har svårt att hantera uppbrottet på egen hand är det klokt att söka hjälp hos en terapeut eller psykolog. Uppbrott är smärtsamma, vi kan behöva verktyg och hjälp utifrån för att hantera alla känslor som vi går igenom.

– Chefen kan underlätta genom att exempelvis inte schemalägga dem på samma pass direkt efter uppbrottet. Men det är inte arbetsgivarens skyldighet, det är Mark och Tilda som har ansvar för att hantera sin situation.

– I allmänhet har vi svårt att tackla all form av sorg, då blir det lätt att vi säger något ›peppigt‹ som ›Ryck upp dig, det går över‹. Men det är inte vad Mark behöver höra. Som utsatt behöver du känna att folk bara finns där vid din sida, utan att pusha på. Någon att prata med när det känns jobbigt.«

Kom överens om hur ni ska bete er

Jesper Borgenstrand, restaurangarbetare och mannen bakom facebook­sidan, boken och podden »Hänt på restaurang«:

Jesper Borgenstrand hpr
Jesper Borgenstrand. Foto: Axel Mossling

– När man exempelvis jobbar säsong så jobbar man och lever ihop med ett gäng under en kort men intensiv period och då uppstår det så klart relationer. Det allra mesta går att lösa med kommunikation. Det bästa i den här situationen är att ha ett snack, och att ha det tidigt.

– Kom överens om att skiljas som vänner och sätt upp någon typ av regler för hur ni ska vara mot varandra på jobbet. Det går säkert även att göra när det har varit slut ett tag, som för Tilda och Mark. Speciellt viktigt är det om man jobbar tillsammans, det är omöjligt att undvika varandra då. Ofta har man ju umgåtts och varit vänner innan, kanske kan paret bestämma sig för att försöka återgå till det?
Eller komma fram till någon annan bra uppgörelse om hur de ska bete sig mot varandra.

– Det blir farligt om det blir en konflikt och jobbarkompisarna känner att de måste välja sida, vara ›Team Tilda‹ eller ›Team Mark‹. Så ha en bra kommunikation och prata om hur det ska vara framöver.«

Så kan jobbarkompisarna hjälpa

Lena Skogholm, beteende­vetare, författare och föreläsare:

Lena Skogholm.

– Nu vet jag inte exakt hur jobbigt Mark tycker att det här är. Men man kan säga att vi har en inre miljö och en yttre miljö. Och om Marks inre miljö inte är toppen, då kan den yttre miljön hjälpa upp. Där finns bland annat chef och kollegor som kan bidra.
Ibland är vi kanske lite för försiktiga. Jag tycker att man som jobbarkompis kan vara ganska modig, exempelvis säga ›Nu Mark, nu har jag bokat bord och vi ska äta middag, passar det för dig klockan sju?‹ Det handlar om att skapa en yttre miljö som gör att han inte sjunker ännu djupare.

– Sedan kanske Mark säger att han inte orkar, men då ska man inte ge sig direkt. ›Mat måste alla ha. Jag vill träffa dig för att det är roligt att hänga med dig.‹ Efter att ha varit ›framfusig‹ behöver kollegan lyssna in. Vissa vill så klart bearbeta problemen själva och då måste de få göra det.

– Till chefen skulle jag ge rådet att ha en rak och vänlig kommunikation. Sätt ord på det som alla vet. ›Jag hörde att du och Tilda inte är ihop, om det är något kan du alltid komma till mig. Är det något jag kan bidra med nu?‹
Men det här kräver ett visst mod.

– Vi män­niskor har ibland beteenden som ger oss mindre kontakt med varandra. Den som har ett problem lyfter det inte, och omgivningen vill inte lägga sig i. På så sätt ökar avståndet.
Jag tycker vi ska göra tvärtom – minska avståndet och visa att vi bryr oss.«