Har du planer på att öppna eget? Här är goda råd från fem tunga namn i branschen.
Fem framgångsrika restaurangprofiler bjuder på sina bästa tips till dig som drömmer om att öppna restaurang.
“Ha bra ordning på siffrorna”
Sofia B Olsson, kock och operativ chef på restaurang Vrå i Göteborg:
– Mitt bästa råd är att inte binda upp dig på för stora fasta kostnader som hög hyra och för många anställda från start.
Det är bättre att växa med verksamheten bit för bit. Och se till att ha bra ordning på siffrorna!
Titti Qvarnström: Tro på din idé
Titti Qvarnström, kökschef och kreativ ledare på Barbara, Höganäs:
– Tro på dig själv och håll fast vid din idé. Det tar tid att sätta ett koncept och att hitta sina gäster/kunder.
”En bra affärsplan med olika delmål”
Marie Skogström, kock och ägare av Mat & Vin Slottsparken, Malmö:
– Skapa först rätt förutsättningar ekonomiskt och ha en bra affärsplan med olika delmål.
– Knyt kontakter som kan hjälpa och stötta dig.
Var beredd på att det är tufft mellan varven men det är också väldigt härligt att få möta människor som valt just ditt ställe att spendera några timmar på!
Teamet viktigt för Tommy Myllymäki
Tommy Myllymäki, restaurang Aira, Stockholm:
– Tro på din idé, ge 100 procent och se till att ta hjälp från andra inom områden som du själv inte behärskar. Skapa ett team där alla vet vad målet och visionen är.
”Var beredd på hårt arbete”
Jens Dolk, grundare av restaurang K-märkt i Stockholm:
– Våga! Men var beredd på hårt arbete – riktigt hårt arbete. Men med det kommer också skön belöning i form av härliga, spännande, goda, utvecklande och roliga stunder.
Att genom sitt jobb skapa glada och nöjda gäster är få branscher förunnat.
Fotografer till enkäten: Pernilla Ahlsén (SBO), Miriam Preis (TQ), Björn Ceder (TM), Susanne Wahlström (MS), Elis Hoffman (JD)