Tio tips för livet efter arbetslivet
Lägg en timme på att förbereda dig inför pensionen – även om du har några år kvar. Illustration: Anna Nilsson
Dina rättigheter inför pensionen

Tio tips för livet efter arbetslivet

Är du runt 60 och har pensionen inom synhåll? Jaga bort några orosmoln och få idéer om framtiden. Ditt blivande seniorjag kommer att tacka dig!

Publicerad 5 oktober 2017

1 Få koll. Pensionen är det vi oroar oss mest över i privatekonomin, visar en Gallupundersökning från förra året. Men fakta gör oron mer hanterlig. På sajten minpension.se samlas uppgifterna om din intjänade pension. Logga in och kolla! Om du ska gå i pension inom tio år är beräkningarna väldigt nära verkligheten.

2 Provpensionera dig! När du har gjort en pensionsprognos och kollat vad du får ut efter skatt – prova att leva på den summan en månad. Var det svårt? Gå igenom utgifter och börja fundera på olika lösningar. Den som har låg pension kan till exempel få bostadstillägg. På pensionsmyndigheten.se kan du räkna ut om det skulle bli aktuellt för dig.

3 Säkra kontakten. En undersökning som tidningen Kollega låtit göra visade att 49 procent känner oro för att pensionen leder till att man tappar de sociala kontakterna på jobbet. Är du en av dem? Starta en facebookgrupp eller liknande redan nu, om ni inte redan har en. Är ni flera som är på väg mot pension kanske det passar att dra i gång en egen grupp.

4Botanisera i rabatterna! Det finns en uppsjö erbjudanden som gäller redan vid 55 år. ­Du behöver inte vara pensionär. Ett medlemskap i Senior­deal.se, Smartsenior, Club 55 och liknande kostar från gratis till ett par hundralappar. Även PRO och andra pensionärs­organisationer har rabatter. För att få del av dem ska man vara medlem och ta ut pension i någon form.

5 Fundera på att jobba lite till. Du har rätt att ha din anställning kvar tills du är 67, och orkar du jobba är det bra för din ekonomi. Från det år du fyller 66 år har du förhöjda skatteavdrag som gör att du bara betalar cirka 8 procent i skatt på en lön upp till 196 000 kronor. Det finns ingen rätt att trappa ner på arbetstiden när pensionen närmar sig, det måste i så fall du och arbetsgivaren komma överens om.

Visste du att

En undersökning som pensionsbolaget AMF gjort bland sina kunder visar att 41 procent tycker att pensionärs­livet är bättre än väntat.

6 Testa något nytt. De senaste åren har det startats många bemanningsföretag med seniorer, som gör allt från hundrastning till årsredovisning. Du kan själv bestämma hur mycket du vill jobba. Ta referenser och kolla att företaget är seriöst och försäkrar sina anställda.
Det går att ta ut delar av pensionen och ­arbeta samtidigt. Det lättaste är att bara ansöka om uttag av allmän pension, de utbetalningarna kan du öka, minska eller pausa.

7Så funkar fack och a-kassa. HRF-medlemmar som fyllt 65 år och är pensio­närer går över till att betala Hotell- och restaurangfackets lägsta avgift, 199 kronor i månaden. Man har kvar försäkringspaketet, kan utnyttja medlemsrabatter och delta på fackliga aktiviteter. Rätten till ersättning från a-kassan upphör vid månadsskiftet innan den månad då du fyller 65. Då avslutas också medlemskapet i ­a-kassan automatiskt.

8 Tänk efter vid tidig pension. Längre utbetalningstid betyder lägre pension per månad. Dessutom får inte pensionärer jobbskatteavdrag. För »yngre pensionärer« (fram till det år du fyller 66) är skatten också extra hög. Men i budgeten för 2018 har regeringen föreslagit en förändring. Pensionärer över 65 år ska skatta som löntagare, om pensionen är upp till 17 000 kronor i månaden.

9 Gör som du vill! Boka inte upp dig i förväg i panik över att bli sysslolös och få tråkigt. Du har tid att tänka ut vad du vill göra. Känner du inte för att gå studiecirklar, vakta barnbarn eller åka på bussresa – strunta i det.

10 Glöm inte att säga upp dig! Den som vill gå i pension före 67 år ska själv säga upp sig. Det är en månads uppsägningstid om ni inte har avtalat om annat.